27. juli 2021
De imponerende sale på Skoemagerkroen har fået navne efter Ludvig Holberg og A. F. Tscherning.
gallery icon

Se billedserie

De imponerende sale på Skoemagerkroen har fået navne efter Ludvig Holberg og A. F. Tscherning.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rigets ældste post- og diligencekro runder 500 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigets ældste post- og diligencekro runder 500 år
Opdateret 22. juli 2021 kl. 09:32
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 21. juli 2021 kl. 19:12
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Kirke Såby: Det er nærmest umuligt at vikle sit hoved rundt om det faktum, at Danmarks ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro, Skoemagerkroen, blev bygget for et halvt årtusinde siden i det Herrens år 1521.

Det er knap 30 år efter Christoffer Columbus gik i land i det Indien, som viste sig at være den Nye Verden. Og samme år som søfareren Ferdinand Magellan som den første europæer satte fod på Phillippinerne, hvor han kort efter blev dræbt af indfødte. 1521 er ufatteligt lang tid siden.

Kig til en fjern fortid

Bevares, det er da heller ikke de samme bygninger, der endnu står på de fire tønder land i Kirke Såby. Tiden har taget dem, og den ældste del af kroen er såmænd blot fra 1700-tallet, herunder også den 300 år gamle, oprindelige hoveddør, som består og fungerer endnu. Men vinkælderen, som man i dag kan iagttage gennem en glasplade i krostuens gulv, stammer helt tilbage fra oprindelsen for de 500 år siden, som fejres på Skoemagerkroen den 14. og 15. september.

Ældre håndværkertilbud

Ikke mindst siden 2017 er den gamle kro gradvist vokset ind i nutiden. På daværende tidspunkt var Skoemagerkroen forladt og forfalden, men slagteren, kokken og restauratøren Poul Bøje Nielsen kunne se mulighederne, og han overbeviste vennen og mæcenen Michael Jordan (ja, det hedder han) om at blive medinvestor i foretagendet.

Kroen hørte formelt under Aastrup Kloster i Tølløse, men her så man heldigvis ikke noget behov for at drive kro. Siden er Skoemagerkroen blevet nænsomt renoveret i to omgange af hver godt et halvt års varighed, og den 1.200 kvm store kro er blevet forsynet med 11 nye værelser, lounge, wellnessområde samt otte såkaldte naturhytter, der står færdige sidst på sommeren.

- Det har kostet rigtigt mange penge, men det har været hver en 25-øre værd, siger Poul Bøje Nielsen, der ser frem til næste etape, som kunne inkludere yderligere 3-4 værelser samt dræning og udretning af den store gårdsplads.

Vinkælder

Den 500 år gamle vinkælder kan tages
i åsyn gennem en glasplade i krostuens gulv.


- At være kroejer er lige som at være baron: Der er masser af øl og vin, men ingen penge. Det slår aldrig fejl - der er altid et hul at putte pengene i, griner restauratøren.

Kloge skridt fremad

Heldigvis har han og de omkring 45 medarbejdere haft rasende travlt siden åbningen i august 2018. Ganske vist har corona lagt en dyne over verden en god del af tiden, men Poul Bøje Nielsen og personalet har knoklet videre og solgt take-away som gjaldt det livet.

- Havde det været Ludo, var jeg slået hjem. Men vi har kæmpet, og det skal nok blive en god forretning. Vi har travlt som aldrig før, og vi får gæster, der rejser til fra både hovedstaden og resten af Sjælland, fortæller kroejeren, der har en mission om at blive Sjællands svar på Falsled Kro.

- Vi er der ikke endnu, men det er det, vi sigter imod. Vi skal krybe før vi kan gå - men ambitionerne er der, og vi har rejst os, og tager kloge, fornuftige skridt fremad i den retning, fortsætter han.

Travlhed i køkkenet

Noget tyder på, at indsatsen betaler sig, for Skoemagerkroen har høstet en del anerkendelse gennem sine få leveår under Poul Bøjes Nielsens ledelse. Kroen har således opnået tre stjerner i Den Danske Spiseguide og er to gange blevet nomineret til årets landevejskro. I samme medie vandt Skoemagerkroen titlen som den bedste kro på Sjælland i 2019, og den er også blevet udråbt som et af de 15 bedste steder at spise smørrebrød i Danmark i dagbladet Børsen.

Det er dog de konkrete, levende gæster i kød og blod, der for alvor gør forskellen - og dem er der mange af. Inden åbningen i august 2018 havde ikke mindre end 6.000 gæster forhåndsbooket på Skoemagerkroen, og på en gennemsnitlig uge anslår Poul Bøje Nielsen, at hans medarbejdere bespiser 5-700 gæster på kroen og omtrent lige så mange med couverter ud af huset. Sidste nytårsaften alene røg der 6.100 couverter ud af huset over to dage - i sig selv en praktisk og logistisk bedrift af kropersonalet.

Fra jord til bord

De snart færdigbyggede naturhytter har udsigt over det bølgende, sjællandske kulturlandskab, og bag hønsegården knejser en tilgroet gravhøj fra bronzealderen.

- Den er fredet i 100 meters omkreds, så man må lære at elske den, smiler Poul Bøje, som også har søgt Slots- og Naturstyrelsen om at genetablere en for længst nedlagt dam bag kroen.

Under en gammel eg på en tilstødende eng står et par eksemplarer af det skotske højlandskvæg, som med tiden kommer til at indgå i menuen på kroen. Grisene kommer fra den nærliggende Bredbjerggård i Ugerløse, hvor Poul Bøje Nielsen selv er født og opvokset, og i dag lever med sin kone og deres tre børn. Kroen råder også over en tønde land ved Elverdamskroen, hvor ejeren har tanker om at sætte geder ud.

- Vi har ikke så meget fokus på gedekød herhjemme, men det har masser af smag. I det hele taget henter vi alt, hvad vi kan, i lokalområdet. Det giver en sindssyg tilfredsstillelse, når vi laver mad. Det er det nemmeste i verden at lave god mad af gode råvarer, men det er til gengæld virkelig svært at lave god mad af dårlige råvarer, konstaterer kokken.

De historiske sale

På en god dag kan kroen rumme op til 300 spisende gæster, herunder i henholdsvis Holberg- og Tscherningsalen. Førstnævnte skrev i 1722 'Jeppe på Bjerget' under et besøg på Skoemagerkroen. I stuen for enden af Holbergsalen har Danmarks første krigsminister, A.F. Tscherning, der blev udnævnt umiddelbart efter enevældens opløsning i marts 1848, ridset sit navn i en af ruderne med sin diamantring under sit bryllup. Flere menneskealdre senere sidder ruden der endnu, og inskriptionen i den er ganske tydelig. Poul Bøje Nielsen har beskyttet ruden med panserglas for at sikre det sprøde, historiske levn for eftertiden.

På nedsat tid

Når han ikke orkestrerer renoveringer eller bevarer historien for eftertiden, fungerer Poul Bøje Nielsen både som Skoemagerkroens ansigt udadtil, lige som han både er vært og indgår som tjener eller kok i køkkenet efter behov. Til gengæld har han ansat både en daglig leder og receptionister til at tage en stor del af arbejdspresset.

- Jeg har aldrig holdt fri - men jeg har da efterhånden nået en alder, hvor jeg synes det er hårdt at møde kl. 8 om morgenen og gå hjem kl. 2 om natten. Så jeg har sluppet min faste rolle, og gør mit, hvor der er brug for mig. På den måde behøver jeg ikke at arbejde 120 timer om ugen mere, men kan nøjes med 70. Jeg har sindssygt dygtige ledere og personale - det skal de have ros for, smiler kroejeren.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk