19. januar 2020
To hektar jord i Abbetved skal gøre Restaurant Herthadalen selvforsynende med grøntsager. Foto: Kristian Isbrand.
To hektar jord i Abbetved skal gøre Restaurant Herthadalen selvforsynende med grøntsager. Foto: Kristian Isbrand.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Restaurant Herthadalen vil være selvforsynende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Restaurant Herthadalen vil være selvforsynende
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 04. april 2019 kl. 07:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: På Restaurant Herthadalen har teamet, siden de overtog forpagtningen i 2013, haft en klar vision om at bruge så mange råvarer som muligt fra nærområdet i den daglige drift. Det er derfor i naturlig forlængelse af restaurantens årelange drøm om egen økologisk produktion netop at have overtaget to hektar jord i Abbetved - 10 minutter fra restauranten. Målet er at blive så selvforsynende som overhovedet muligt.

Med en daglig synergi mellem køkken og landmand ser restauratør Mikkel Jerger en mulighed for at satse på flere grønne retter, ligesom kødproduktionen skal minskes for derved at opnå en endnu mere bæredygtig profil.

På årsbasis fortæller er ambitionen at formidle konceptet til restaurantens besøgende ved at involvere dem i marken og dermed skabe en langt mere oplevelsesbaseret og brugerinvolverende restaurant med dybere fokus på nærhed mellem mennesker og måltider.

Mikkel Jerger erkender at omlægningen bliver mere omkostningsrig samt den daglige logistik mere kompleks, men at processen, læringen, og formidlingen gennem landmand, køkken og gæst vil blive tilsvarende meningsfuld.

"Nogen konkurrerer på pris, andre på produkter eller kvalitet. Vi vil gerne skille os ud ved at tilbyde noget, som ikke kan kopieres, og det gør vi ved at holde det lokalt og bæredygtigt og fortælle en historie med det, vi gør. En vigtig del af det, der skaber rammerne om vores historie, er det, at restauranten ligger midt i naturen og derfor er det naturligt for os at bruge den som omdrejningspunkt. Derudover er det utrolig vigtigt for os at give vores gæster en autentisk oplevelse ved at komme tæt på maden og naturen og dermed kunne skabe en tættere forbindelse mellem dem - og jord og bord", forklarer Mikkel Jerger.

Etableringen af den 100 procent økologiske grøntsagsmark sker i samarbejde med den lokale landmand Fredrik Sahlin, der er fuld af ideer, om hvordan fremtidens landbrug kan se ud. Ambitionen er at marken skal forsyne op til 75 procent af restaurantens forbrug af grønt i 2019 og 95 procent i 2020 ved blandt andet at hengemme, sylte og fermentere årstidens råvarer.

Samtidig skal marken skabe grobund for et meningsfyldt fællesskab på tværs af mange faggrupper, hvor målet er et nytænkende og involverende landbrug.

Teamet ønsker, at kunne afholde flere brugerinvolverende gastronomiske events for besøgende og lokale, og fungere som lokation for gastronomisk formidling og fødevarelæring.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk