6. juni 2020
Trængselstiderne for Lejre Kommunes økonomi ser ud til at fortsætte - både i år og i 2021. Foto: Holger Vincents.
Trængselstiderne for Lejre Kommunes økonomi ser ud til at fortsætte - både i år og i 2021. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rapport giver nye hovedbrud: 24 mio. mangler på 2020-budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rapport giver nye hovedbrud: 24 mio. mangler på 2020-budgettet
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 30. marts 2020 kl. 14:24
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Det kan godt være, at Lejres politikere i disse dage mest har lyst til at tage sig til hovedet og sidde i tavshed for en stund i forsøget på at fordøje nyheden om, at 2019-budgettet endte med driftsunderskud på knap 30 millioner kroner.

Medlemmerne af Kommunalbestyrelsen har dog ikke mulighed for at græmme sig for længe.

En ny rapport, som Deloitte har udarbejdet for Lejre Kommune, fortæller nemlig, at der er brug for politisk handling med det samme, hvis ikke kommunen skal komme tilsvarende skævt ud af 2020.

Nødvendige besparelser
Ifølge konsulentfirmaet er det således nødvendigt at finde nye besparelser for 24 millioner kroner på den kommunale service, hvis pengene skal passe ved udgangen af 2020. Den uventede ekstraregning på beskæftigelsesområdet i 2019 til blandt andet førtidspension og sygedagpenge, som politikerne drøftede tirsdag, ser nemlig ud at fortsætte med at sætte de kommunale finanser under pres i indeværende budgetår.

- Hvis vi ikke finder en måde at få nedbragt udgifterne, ender vi bare med at trække dem ind i 2021, så det skal vi have løst hurtigst muligt, siger Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S), der forventer en snarlig drøftelse i Økonomiudvalget.

Stramt 2020-budget
I Lejre Kommune, hvor den samlede budgetramme lyder på 1,7 milliarder kroner, kan 24 millioner kroner måske lyde som en overkommelig opgave for de folkevalgte. Problemet er bare, at den kommunale service i forvejen er sat gevaldigt under pres. Det skyldes, at et flertal i forbindelse med sidste års budgetforlig så sig nødsaget til at skære 40 millioner kroner på 2020-budgettet på grund af øgede udgifter til specialområdet.

- Normalt kunne den opgave, vi nu står overfor, synes overkommelig, men i den nuværende situation fremstår den næsten uoverkommelig, hvis vi ikke skal udsætte det almene velfærdsområde for serviceforringelser, lyder den dystre prognose fra Carsten Rasmussen.

Tilbage står, at det seneste år har budt på flere uventede ekstraregninger på først specialområdet og senest beskæftigelsesområdet, der tilsammen har givet dybe ridser i lakken på Lejres økonomi.

Fastholder tillid
Alligevel fastholder Carsten Rasmussen tilliden til, at embedsværket generelt har styr på kommunens indtægter og udgifter. Det erklærer Lejres borgmester, samtidig med at han kan oplyse, at administrationen såvel som Lejre Kommunes interne revision netop nu granskes for at få skabt klarhed over, hvorfor de markante overskridelser på beskæftigelsesområdet ikke blev opdaget i tide.

- Generelt har jeg tillid til embedsværket, men samtidig er det klart, at det er vigtigt, at vi får placeret et ansvar. For sagen viser, at der er sket fejl, samtidig med at opfølgningsprocedurerne ikke har været tilstrækkelige, og det skal vi have bragt i orden, siger Carsten Rasmussen, der understreger, at undersøgelsernes foreløbige konklusionerne ikke tyder på, at der er begået svig eller andre ulovligheder.

Mindre velfærd
Tilbage står en kommune, hvor velfærden alene i år samlet set ser ud til at skrumpe med over 60 millioner kroner, alt i mens budgetpartierne indtil videre har aftalt besparelser på 50 millioner kroner i 2021. Et beløb, der med et pennestrøg kan stige til 80 millioner kroner, hvis regeringens udspil til en udligningsreform bliver til virkelighed.

- Det ser svært ud, og derfor er det også vigtigt at holde fast i, at de ekstra udgifter, vi her taler om, skulle have været opdaget tidligere. Hovedparten er dog udgifter, vi ikke kan gøre noget ved. Eksempelvis når vi taler om øgede udgifter til førtidspension. Derfor er jeg nødt til igen at vende tilbage til det, jeg sagde inden coronakrisen: Jeg er meget uforstående overfor, at regeringen anser Lejre for at være en rig kommune. Når vi ser på, hvad vi har af indtægter og udgifter, hænger det ikke sammen, siger Carsten Rasmussen.

Tip os


mcred@sn.dk

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk