16. september 2021
Den økologiske og glutenfri øl brygget på quinoa er den første af sin art i verden.
gallery icon

Se billedserie

Den økologiske og glutenfri øl brygget på quinoa er den første af sin art i verden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 'Quinoa er vores nye kartoffel'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

'Quinoa er vores nye kartoffel'
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 09. juni 2021 kl. 06:02
Af Tomas Skov

På Espelundsvej mellem Hvalsø og Gl. Lejre har Lars Eghøj gang i noget stort. Visionen er at få os alle til at leve både sundere og mere bæredygtigt, og vejen til målet hedder quinoa.

Lars Eghøj har arbejdet som landmand i Lejre gennem mange år, men da han i 2018 vendte hjem efter en årrække som landmand i England, var det med en plan om at skabe udvikling inden for fødevarer.

Øl og knækbrød

Han brugte et par år på at sætte sig grundigt ind i mulighederne, og valget faldt på den sydamerikanske afgrøde quinoa, som han nu får omsat til både frøposer, øl og knækbrød gennem sine samarbejdspartnere.

Virksomheden kalder han Nordic Quinoa, og hans egen rolle er at sælge varerne, mens de bliver produceret andre steder.

Smagen af nødder

Den økologiske quinoa bliver således dyrket på Fyn, og i modsætning til den oprindelige udgave er den danske quinoa fri for bitterstoffet saponin, hvilket både betyder, at den smager bedre og ikke skal skylles, hvilket sparer vand i produktionen. Øllet bliver brygget på Næstved Bryghus, og knækbrødet bliver lavet i flere varianter hos Knæk og Bræk i Hobro.

- Man skal simpelthen smage det. Det er økologisk og glutenfrit, har en nøddeagtig smag og er helt fri for bitterstoffer, siger Lars Eghøj.

Quinoa er en plante, der stammer fra Sydamerika. Quinoa er ikke en kornsort. Men frøene fra planten bruges blandt andet som erstatning for forskellige meltyper. Foto: Peter Andersen

Første i verden

Udover et højt indhold af protein er quinoaen kendetegnet ved mange aminosyrer, mineraler, fedtsyrer og antioxidanter.

Quinoa-øllen er den første øl i verden lavet på quinoa og uden gluten, og der er også en alkoholfri opfølger på vej fra bryghuset i Næstved. Quinoa kan også indgå i bagværk, hvis man da ikke bare vil købe det Nordic Quinoa rugbrød, som snart vil være at finde hos Konditorbagerkæden.

- Kartoflen kommer fra Sydamerika, men vi har for længst omfavnet den som vores egen. Quinoa er vores nye danske kartoffel - den er blot langt sundere, siger Lars Eghøj.

De nye produkter forhandles indtil videre lokalt i Hvalsø SuperBrugsen og derudover hos Quinoa Helsekost i Roskilde.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk