20. september 2021
Tusindvis af bilmodeller i alle varianter og størrelser fylder lageret i Tølløse.
gallery icon

Se billedserie

Tusindvis af bilmodeller i alle varianter og størrelser fylder lageret i Tølløse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Paradis for legetøjs-nørder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paradis for legetøjs-nørder
Opdateret 11. marts 2021 kl. 09:47
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 11. marts 2021 kl. 05:44
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Tølløse: - Jeg er her hver dag. Det her slapper jeg af med, når jeg er helt skør i hovedet af skatteteknisk rådgivning, fortæller Dennis Osbæck, der primært lever af at sælge sundhedsforsikringer og pensioner.

Dennis Osbæck bruger dog næsten lige så meget tid på virksomheden OD Toys, som han pr. 1. marts har flyttet til Stengårdsvej 23C. Her står nu modelbiler, samlesæt, veteranbiler, robotter og gamle brætspil fra gulv til loft på de 250 kvm.

OD Toys er først og fremmest en netbutik, men man kan faktisk godt møde op efter aftale på det nye lager, som også fungerer som showroom, for at se nærmere på rariteterne, der for en udsendt journalist godt og vel midt i livet bringer utallige mindelser fra barndommens drengeværelse.

Ferrarier i rødt

Biler findes bogstaveligt talt i tusindvis og i størrelser fra den lille Matchbox-bil til modelbiler i 1/8 af naturlig størrelse. I en montre står en større samling af røde, håndbyggede Ferrarier fra 1950'erne på rad og række i to etager, og kort derfra fylder 1200 udrykningskøretøjer i modelstørrelse.

- Dem købte jeg i ét hug - og i sidste uge købte vi 450 1:18-biler fra et sted ovre i Jylland. Vi var også i Sverige for nylig og købe 800 bilbyggesæt fra én samler, fortæller indehaveren.

Samlernes endeligt

Det bugnende legetøjslager er således en blanding af nyt og gammelt, men særligt specialiserer Dennis Osbæck sig i at opstøve og købe de gamle samlinger.

- Alt det nye kan du jo købe andre steder. Der kommer så mange af de store samlinger fra denne generation af samlere, som nu er ved at blive rigtigt gamle. Vi andre er backpacker-generationen - vi samler på oplevelser, men mange i den ældre generation har jo samlet hele livet, fortæller han.

Dennis Osbæck er blandt andet i kontakt med en samler på Amager, der råder over en samling på ikke mindre end 9.000 modelbiler, som måske ender på hylderne i Tølløse en dag.

Interesse gik amok

Interessen for legetøj startede hjemme i kælderen. Senere lånte Dennis Osbæck en garage, så lejede han et lille lokale, siden et stort lokale - og nu breder hans passion sig altså over det store og højloftede lokale på Stengårdsvej.

- Jeg har altid spillet fodbold, og lige pludselig kunne min krop bare ikke mere. Så begyndte jeg at købe nogle Techno-biler, samle dem, skille dem ad og sælge dem igen. Og siden er det bare eksploderet, forklarer Dennis Osbæck.

Norsk nostalgi

Det betyder, at han nu rejser rundt til omkring 25 messer om året i Danmark, Sverige og Holland - ofte med en stor stand på omkring 100 kvm, så der er masser at gå ombord i for de nysgerrige messegæster.

OD Toys sælger en del på disse messer, men salget foregår først og fremmest på nettet, hvor købere fra hele verden finder vej til virksomheden i Tølløse.

- Nogle samler Volvo, nogle Citroen, nogle politibiler, fortæller Dennis Osbæck, da vi går ned ad en af de mange gange spækket med modelbiler i alle varianter.

Mit blik fanger en længst glemt kærlighed fra min barndom: El Tempo Gigante - racerbilen fra den legendariske, norske dukkefilm.

- Dem er vi på tredje palle af. Det er noget, der sælger, siger indehaveren.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk