30. juli 2021
Solbakken Naturistcamping ligger idyllisk ud til Isefjorden.
gallery icon

Se billedserie

Solbakken Naturistcamping ligger idyllisk ud til Isefjorden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På Solbakken er nøgenhed frihed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Solbakken er nøgenhed frihed
Opdateret 13. august 2020 kl. 10:18
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 12. august 2020 kl. 06:39
Af Tomas Skov

Kyndeløse: Jeg kunne ikke have valgt en meget bedre sommermorgen end denne til at smide alt tøjet. Hedebølgen har fået godt tag i hele landet, og naturist-campingpladsen Solbakken i Kirke Hyllinge er ingen undtagelse.

- Du er frisk. Journalisterne plejer at beholde tøjet på, siger Birte Clausen, da jeg nærmer mig kun iført sandaler.

Udover at være medlem af bestyrelsen er hun som alle andre på campingpladsen aldeles nøgen. Og således tager vi hul på rundvisningen på en af landets største naturistcampingpladser, der breder sig på en kuperet grund højt hævet over Isefjorden.

Det fremgår af vedtægterne i Naturistforeningen Sjælland, at foreningen skal drive en naturistcampingplads. Solbakken fik sin spæde begyndelse i en tidligere æblelund i 1957, og tilstødende marker blev siden lejet til formålet, indtil foreningen opkøbte dem og indlemmede arealerne i det voksende ejerskab.

I dag breder Solbakken sig på syv ha, og har omkring 100 pladser, en række udlejningshytter og en tilhørende andelslandsby med 20 huse.

Livet på naturiturus

De første minutter er det lidt som at være landet på en anden planet. Beboerne på denne planet gør alt det, vi andre også begiver os af med på en tilfældig varm sommermorgen - men i fuld nøgenhed.

En kvinde vasker op uden for et fælleshus, en mand går forbi med en hammer i hånden. På campingpladsens 'Taverna' sidder nøgne mænd og kvinder bøjet over aviser og morgenkaffe. I havestolene foran campingvognene nyder nøgne ægtepar morgenheden med strikketøj og bøger.

Der går dog ikke mange øjeblikke, inden nøgenheden - både min egen og mine omgivelsers - føles fuldstændig naturlig. Ved siden af mig går Birte Clausen- en aldeles afklædt pensionist - og fortæller om pladsens faciliteter, som om det var det mest naturlige i verden. Og det er jo netop, hvad det er.

- Der er en facade og et filter, når du har tøj på - men når du er nøgen, har du ikke noget at skjule. Filteret er væk, og man taler meget mere sammen end på almindelige campingpladser, vurderer Birthe Clausen.

Den nøgne frihed

Pladsens faciliteter er ganske omfattende. Her er fælleskøkken og stort fællesrum med mulighed for mindre koncerter. Her er og toilet- og baderum, sauna, kiosk, bageri, legeplads, volleyballbane, petanquebane, bålplads og sågar et nyindkøbt shelter med naturtag.

Udover de mange gæster gør 52 fastliggere for tiden brug af de mange faciliteter. Det helt store trækplaster må dog være Solbakkens beliggenhed.

- Er det ikke fedt? Tænk at have sådan en plet, siger Birte Clausen drømmende, mens vore blikke vandrer ud over Isefjorden, der breder sig under os.

På en af de mest attraktive pladser med fuld udsigt til fjorden solbader Lars Korsholm Clausen nøgen foran sin campingvogn. Både han og konen er rutinerede nøgen-campister, og de har begge været på Solbakken mange gange før.

- Det er frit, og det er en anden form for camping, hvor folk er mere åbne overfor hinanden. Man kan se ud, som man gør, og det har alle forståelse for. Og så er det rart ikke at skulle have badetøj på, siger han.

En fodsti zigzagger ned ad skrænten til campingpladsens egen badebro, hvor nøgne mænd og kvinder ligger og soler sig. Afklædte vandhunde kaster sig i fjorden fra broen, som tages ned og sættes op igen hvert år.

- Der ligger en stor frihed i ikke at have tøj på. Man bliver meget hurtigt ligeværdig, når man er nøgen, siger Sophia, som ligger og konverserer med en anden gæst.

- Jeg har aldrig oplevet på tøjstrande, at man bare går hen og snakker med andre. Det gør man her, siger den anden.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk