14. august 2020
Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har opkøbt jord i det nordlige Lejre,som Lars Sørensen og Rikke Larsen nu skal omlægge til økologi.

Privatfoto.
Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har opkøbt jord i det nordlige Lejre,som Lars Sørensen og Rikke Larsen nu skal omlægge til økologi. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økologisk jordbrugsfond investerer i Lejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økologisk jordbrugsfond investerer i Lejre
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 15. november 2019 kl. 06:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kirke Hyllinge: Det er lidt af en drøm, der går i opfyldelse, når Lars Sørensen og Rikke Larsen og deres i alt seks børn snart indtager gården Ørbæk i Hornsherred i Lejre Kommune. Parret, der i dag arbejder på det økologiske landbrug Grantoftegård, er inkarnerede økologer, og har længe gået med en drøm om at drive et økologisk landbrug.

"Vi vil gerne have et sted, hvor vi selv kan dyrke jorden og vise vores børn, hvad det er vi laver, når vi arbejder med jorden og naturen. Derfor glæder vi os utrolig meget til at komme i gang med opgaven. I første omgang skal vi omlægge driften til økologi og herefter drive gården med fokus på økologi, klima og naturpleje," siger Lars Sørensen.

Positiv borgmester
Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) glæder sig over, at Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har valgt at investere i kommunen. Lejre er den femte kommune, fonden investerer i.

"Økojords investering er et vigtigt bidrag til økologien og miljøet i Lejre Kommune. Vi har i forvejen den højeste økologiprocent i regionen, og det er opløftende at se, at der findes flere parter, der arbejder for en fortsat omlægning. Den nye familie på Ørbæk vil ikke bare lægge jorden om. De vil med en klima- og en naturplan også bidrage til, at vi som kommune kommer endnu tættere på målet om at reducere vores udledninger af drivhusgasser med 57 procent inden 2030, og at vi bliver CO2-neutrale i 2050. Samtidig er vores økologiske landbrug med til at beskytte vores sårbare grundvand, og det er jo også til gavn for mennesker langt uden for kommunens grænser", siger Carsten Rasmussen.

Gården ligger omkranset af 33 hektar landbrugsjord og natur lige ved Sæby Strand. Det er Jordbrugsfondens datterselskab Dansk Økojord A/S, der har købt de 19 hektar, mens Lars og Rikke har købt de restende hektar samt bygningerne til driften.

Vil beskytte drikkevand
Formanden for bestyrelsen i Dansk Økojord A/S Lars-Christian Brask ser investeringen som et vigtigt skridt i arbejdet for mere økologi og beskyttelse af drikkevandet.

"Et særligt fokus for vores investeringer er jord, der ligger i et sårbart drikkevandsområde. Lars og Rikke har erfaringen og kompetencerne til at omlægge og etablere en produktion til gavn for den næste generation, som kræver en rigere natur, rent drikkevand og sunde fødevarer," siger Lars Christian Brask.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har 668 aktieejere, der tilsammen har skudt 27,3 millioner kroner ind i formålet om at omdanne mere dansk landbrug til økologi. Fonden har netop udbudt nye aktier, så flere danskere kan investere, og fonden kan opkøbe endnu mere jord til omlægning.

Investeringen fra fonden har da også været helt afgørende for, at parret Lars og Rikke kunne kaste sig over projektet og gå i gang med omlægningen.

"Med de jordpriser, der er i dag, er det meget svært at få et generationsskifte i dansk landbrug og dermed give plads for nye tanker om at dyrke jorden med fokus på både økologi, naturbeskyttelse og klima. For os er det ikke vigtige at eje jorden, men at vi kan drive vores egen selvstændige produktion," siger Lars Sørensen.

Tip os


mcred@sn.dk

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk