28. juli 2021
- Selve visionspapiret er for så vidt godt nok, men det kan ikke stå alene. Politikerne er nødt til at finde flere penge til at løfte den samlede driftsramme for folkeskolen. Ellers vil en ny skolevision klinge hult, mener Jakob Bondesen, medlem af Skolevisionsudvalget og formand for skolebestyrelsen på Osted Skole. Foto: Holger Vincents.
- Selve visionspapiret er for så vidt godt nok, men det kan ikke stå alene. Politikerne er nødt til at finde flere penge til at løfte den samlede driftsramme for folkeskolen. Ellers vil en ny skolevision klinge hult, mener Jakob Bondesen, medlem af Skolevisionsudvalget og formand for skolebestyrelsen på Osted Skole. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny skolevision lander på politikernes bord i denne uge:- Ingenting værd uden flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny skolevision lander på politikernes bord i denne uge:- Ingenting værd uden flere penge
Opdateret 16. juni 2021 kl. 09:19
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 16. juni 2021 kl. 06:42
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: 'Stærke børn og unge', 'stærke fællesskaber', et 'stærkt fundament'.

I denne uge skal Lejres politikere for første gang drøfte kommunens nye vision for folkeskolen.

Ambitionspapiret peger under overskriften 'At turde satse' på, at både den enkelte elev og fællesskabet i folkeskolen skal styrkes, så der bliver mere plads til både faglighed og forskellighed. 800.000 kroner er allerede afsat til at forløse visionen ude på skolerne i år, men pengene og det fem sider lange dokument er intet værd, hvis ikke Kommunalbestyrelsen samtidig er villig til at forstærke folkeskolens økonomiske grundsten betydeligt.

Så klar er meldingen fra et af Skolevisionsudvalgets egne medlemmer, der altså har været med til at føre pennen på udkastet.

Advarsken lyder, kort før politikerne skal have den helt store kugleramme på bordet i forbindelse med budgetseminaret i næste uge.

- Selve visionspapiret er for så vidt godt nok, men det kan ikke stå alene. Politikerne er nødt til at finde flere penge til at løfte den samlede driftsramme for folkeskolen. Ellers vil en ny skolevision klinge hult, mener Jakob Bondesen, medlem af Skolevisionsudvalget og formand for skolebestyrelsen på Osted Skole.

Spildte kræfter

Den 46-årige skoleformand og far til to børn på henholdsvis Osted Skole og Allerslev Skole, undrer sig over, at man i udvalget ikke har brugt tid på at evaluere den tidligere vision eller anvise en retning mod målene i den nye. Alligevel betegner han overordnet processen omkring visionsarbejdet som "god og konstruktiv". Både forældre, elever og politikere har således haft plads i Skolevisionsudvalget, ligesom 17 høringssvar er landet på udvalgets bord undervejs.

Men i tråd med tonen i netop høringssvarene, vil der være tale om skønne, spildte kræfter, hvis ikke Lejres politikere samtidig er indstillet på at lukke det hul på godt 25 millioner kroner i årlige driftsmidler, som Lejres folkeskole døjer med i forhold til nabokommunerne, mener Jakob Bondesen. Han er initiativtager til en lokalafdeling af interesseorganisationen Skole og Forældre i Lejre Kommune, såvel som medlem af et nyt forældrenetværk med repræsentanter fra samtlige folkeskoler i kommunen. Et netværk der hen over de seneste måneder i skarpe vendinger har kritiseret Kommunalbestyrelsens prioritering af Lejres folkeskole. Blandt andet her i avisen.

- Hvis ikke politikerne er villige til at finde de penge, så er visionen ingenting værd. I mine øjne giver det ingen mening at tale om visioner, før man har gjort noget ved det faktum, at vi i en lang årrække har drevet folkeskole med de mest skrabede budgetter, der kun lige akkurat har efterladt penge til at betale lønninger, fastslår Jakob Bondesen.

Lejres økonomi er presset på flere fronter. Hvor vil du selv finde pengene til at styrke folkeskolen?

- Det mener jeg ikke er op til mig at pege på, det må være politikernes opgave. Det er ikke rimeligt, at borgerne skal finde besparelser, hvis de har budgetforslag, for det kommunale budget er meget komplekst, svarer Jakob Bondesen.

Udvalgsformand anerkender kobling

Formanden for Udvalget for Børn og Ungdom, Thomas Bisgaard (R), der har siddet for bordenden i Skolevisionsudvalget, afviser overfor Mediecentret at afgive et løfte om flere penge til folkeskolen.

- Det vil jeg ikke svare på, for jeg skal i et forhandlingsrum i næste uge, hvor vi skal prioritere alle områder, blandt andet daginstitutionsområdet, der også er presset, lyder det.

Den radikale udvalgsformand anerkender dog koblingen mellem visioner og økonomi.

- Jeg medgiver, at når man skal gøre noget nyt, så skal man også have økonomisk råderum til at kunne gøre det.

SF: Vend problemet om

Hos SF lyder meldingen, at man "både vil arbejde for at finde flere midler til selve folkeskolen og til at implementere en ny skolevision".

Men det giver god mening, at der ikke er fundet penge endnu, mener Marinus Bastian Meiner (SF), medlem af Skolevisionsudvalget.

- Jeg synes, man skal vende problemet om. Vi skal have et flertal blandt 25 medlemmer af Kommunalbestyrelsen til at sige, det her er skolevisionen, så fastsætter vi de kriterier, vi skal måle den på, og på den måde er vi også bundet til at finde midlerne, siger medlemmet af Kommunalbestyrelsen, der anerkender, at Lejre gennem en årrække er sakket agterud, når det handler om finansieringen af folkeskolen.

Marinus Bastian Meiner påpeger, at Kommunalbestyrelsen for få måneder siden tilbagerullede en besparelse på folkeskolen på 3,5 millioner kroner årligt.

Han vil dog heller ikke sætte tal på, hvor meget folkeskolen i øvrigt skal opprioriteres, og advarer samtidig mod at anlægge et enøjet fokus på kroner og øre.

- Det med kun at se på de penge, der bliver brugt, kan godt fjerne fokus fra problemet. Det handler om at se på, om lærernes betingelser er gode nok til at skabe kvalitetsundervisning. Det handler om at se på den tillid, der bliver skabt ude på skolerne, siger SF'eren.

V: Må ikke stå alene

Hos Venstre, som står uden for budgetaftalen for 2021, er meldingen, at visionen "rummer mange gode elementer". Partiets medlem af Skolevisionsudvalget, Lotte Greve, erklærer sig dog samtidig enig i Jakob Bondesens kritik.

- Skolevisionen kan ikke stå alene. Det er en bekymring, jeg selv har rejst i Skolevisionsudvalget, for hvordan skal skolerne modtage en vision, når de i forvejen er pressede på budgetterne, spørger Lotte Greve, der forud for de kommende budgetforhandlinger heller ikke vil konkretisere Venstres ambitioner for folkeskolen. Hun henviser i stedet til partiets budgetforslag fra sidste år, hvor partiet fremsatte et ønske om at tilføre folkeskolen seks millioner kroner over en fireårig periode.

- Det mener jeg ville havde været mere passende i forhold til at have visioner for skoleområdet, siger kommunalbestyrelsesmedlemmet.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk