22. september 2020
På grund af coronapandemien blev tirsdagens Kommunalbestyrelsesmøde gennemført online. Her er det Lejres Carsten Rasmussen (S) og kommunaldirektør Inger Marie Vynne. Foto: Holger Vincents.
På grund af coronapandemien blev tirsdagens Kommunalbestyrelsesmøde gennemført online. Her er det Lejres Carsten Rasmussen (S) og kommunaldirektør Inger Marie Vynne. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny økonomisk mavepuster til Lejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny økonomisk mavepuster til Lejre

Årsregnskabet for 2019 afslører, at kommunen overskred budgetrammen på driften med 30 millioner kroner. Borgmester Carsten Rasmussen (S) oplyser, at man allerede er i fuld gang med at undersøge årsagen til problemerne med at holde snor i økonomien.

Opdateret 25. marts 2020 kl. 16:22
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 25. marts 2020 kl. 16:02
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Skyerne trækker sig sammen over Lejres i forvejen slunkne kommunekasse.
Det er det billede, der tegnes i kommunens årsregnskab for 2019, som Kommunalbestyrelsen drøftede på et videomøde tirsdag aften.

Af tallene fremgår det, at Lejre Kommune overskred sidste års driftsbudget med hele 29,9 millioner kroner. Det svarer til 1,9 procent af det samlede budget.

- Så sent som da vi havde møde i december måned i Økonomiudvalget, var der en klar forventning om, at vi ville komme ud med en budgetoverholdelse. Til stor forundring er det således, at det ikke er tilfældet. Tværtimod er budgettet skredet med et meget stort tal, lød det ildevarslende budskab fra Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S), tirsdag aften, hvor Kommunalbestyrelsen var henvist til at drøfte sagen via en internetforbindelse på grund af den igangværende coronakrise.

Hårdt prøvet 2019

Den markante overskridelse er et uvelkomment svirp med halen fra et i forvejen særdeles vanskeligt 2019-budget, hvor politikerne undervejs satte ind med besparelser for i omegnen af godt 40 millioner kroner for at få pegene til at passe.

Særligt problematisk var de øgede udgifter til specialområdet, der af flere omgange tvang Kommunalbestyrelsen til at rette sparekniven mod den brede velfærd.
Det var blandt andet tilfældet kort før sommerferien, hvor et bredt flertalt så sig nødsaget til at finde besparelser for én procent på blandt andet skoler, dagtilbud og plejehjem for resten af 2019 og dermed sikre de fornødne penge til kommunens handicappede børn og voksne.

Beskæftigelsesområde giver nye problemer

Ni måneder senere, efter administrationen har gjort hele regnebrættet op, er den så gal igen med sidste års budget.
Denne gang på beskæftigelsesområdet, hvor der pludselig har vist sig massive efterdønninger.
Det er øgede udgifter til førtidspension, sygedagpenge, løntilskud og midler til den generelle beskæftigelsesindsats, der hver især udløser ekstraregninger i millionklassen.

Samtidig har regionerne pålagt kommunen at betale hele 7,4 millioner kroner i medfinansiering af sundhedsvæsenet for året 2018.
Det til trods ender Lejre Kommunes samlede budget for 2019 i et lille plus på 3,1 millioner kroner. Det skyldes dog udelukkende det faktum, at flere anlægsinvesteringer ikke er blevet ført ud i livet i det forgangne år.

- De anlægsaktiviteter har vi stadig behov for, så det vil bare komme på et senere tidspunkt her i 2020, så reelt er det et merforbrug på 30 millioner kroner. Meget, meget stærkt utilfredsstillende og også uforståeligt, at de budgetprocedurer, der har været, ikke har fanget dette, lød det fra Carsten Rasmussen på tirsdagens videomøde.

Undersøgelse i gang

Her forsikrede borgmesteren desuden de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer om, at Lejre Kommune allerede er i fuld gang med at undersøge, hvorfor der endnu engang fremkommer røde tal på driftsbudgettets bundlinje.

- Der er blevet sat en undersøgelse i gang. Både af vores eget revisionsfirma for at se, om der er nogle uregelmæssigheder, er der eksempelvis er begået svig, forklarede borgmesteren, der ligeledes kunne oplyse, at Deloitte er i færd med at afdække, hvilke konsekvenser budgetoverskridelsen vil have på 2020-budgettet.

V: Usædvanlig alvorlig situation

Hos Venstre udløser budgetoverskridelsen stor bekymring for kommunens økonomi.

- Det er en usædvanlig alvorlig situation for Lejre Kommune, at vi nu står med et regnskab for 2019, der samlet set er skredet med 70 millioner kroner, og som vi først bliver bekendt med så sent, lød det fra partiets gruppeformand Tina Mandrup under tirsdagens Kommunalbestyrelsesmøde.

Her hæftede Venstres borgmesterkandidat sig samtidig ved, at det er den brede kernevelfærd, der står for skud hver gang, der sker budgetoverskridelser på enkeltområder.

- Vi måtte lave alvorlige indgreb i budgettet på det specialiserede børne- og voksenområde. Og der er det bare vigtigt at sige, at hver gang vi gør det, så er det almenområdet, der må holde for, forklarede hun.

Ekstraregning undrer

Dansk Folkepartis Ole Blickfeldt rettede opmærksomheden mod den uventede ekstraregning på sundhedsområdet.

- Har man ikke en forventning om, at der kommer en regning hvert eneste år? Og når den regning så ikke kommer, hvorfor dykker man så ikke ned i, at den ikke kommer? lød spørgsmålene til Carsten Rasmussen tirsdag aften.

Ifølge borgmesteren har det historisk set svinget, hvor meget Lejre Kommune har skullet betale til sundhedsvæsenet, hvorfor kommunen heller ikke forventede eller budgettererede med et efterkrav.

- Det er et område, der er fuldkommen uklart, og det er også derfor, at regeringen nu har fastlåst betalingerne, indtil man finder en ordning, der er til at finde ud af, lød borgmesterens forklaring.

EL melder hus forbi

Enhedslisten benyttede tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde til at påpege, at partiet, som det eneste i Kommunalbestyrelsen, ikke er en del af budgetforliget for 2020 og derfor ikke kan drages til ansvar for den nuværende økonomiske situation.

- Men jeg ser da frem til, at der kan opstå en mulighed for at åbne budget 2020, og så vil jeg mene, at vi skal lave et politisk budget og ikke et budget der er kommet alene fra administrationen, lød stikpillen til de øvrige partier fra Ivan Mott (EL).

Bemærkningen affødte hurtigt en replik fra såvel borgmesteren som Venstres Tina Mandrup.
- Det er noget af en billig omgang at stille sig op på den måde og sige, at vi ikke skal tage Enhedslisten til indtægt for et regnskab, der ser så ringe ud. Jeg er spændt på, hvordan det havde set ud, hvis Enhedslisten havde været med, sagde Tina Mandrup.

Tip os


mcred@sn.dk

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk