18. juni 2021
Lejre Højskole flytter efter planen ind på Bjergskovvej i Kirke Såby. Privatfoto.
gallery icon

Se billedserie

Lejre Højskole flytter efter planen ind på Bjergskovvej i Kirke Såby. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny højskole på vej i Lejre Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny højskole på vej i Lejre Kommune
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 25. september 2020 kl. 06:08

Kirke Såby: Står det til en gruppe initiativtagere, skal en ny folkehøjskole, Lejre Højskole, slå dørene op i Kirke Såby til januar 2023.

- Vi mener, at der er plads til en folkehøjskole, som taler ind i alle de gode fortællinger der er om Lejre Kommune og den egn, vi bor i. Der er en stærk fortælling om Lejre som økologisk kommune og som "Vores sted" med mange små landsbyfællesskaber. Lejre-egnen har et godt brand hos danskerne. Mange forbinder navnet Lejre med kulturhistorisk landskab, kongerne i Lejre, Sagnlandet, Ledreborg slot og nationalparken, fortæller Lotte Eghøj, som er en af initiativtagerne til højskolen.

Politikere i bestyrelsen
Foreløbig har 72 personer primært fra lokalsamfundet indbetalt et beløb og støttet stiftelsen af højskolen, der formelt blev etableret på en stiftende generalforsamling den 1. september, hvor blandt andre Mikael Ralf Larsen og Carsten Helles Rasmussen fra Kommunalbestyrelsen blev valgt.

Samtidig blev vedtægterne såvel som højskolens værdiggrundlag vedtaget. Dermed står det klart, at det nye samlingspunkt er inspireret af Grundtvig, Søren Kierkegaard og Rudolf Steiner, hvilket kommer til udtryk i værdierne virkelyst, fællesskab, ligeværd og livskunst.

- Vi har på informationsmøder og i mere uformelle samtaler mødt stor begejstring for idéen med en folkehøjskole i Lejre Kommune, fortæller Heidi Hansen, som også er initiativtager til Lejre Højskole.

- Der er enkelte, som har udtrykt en forsigtig skepsis over for at Rudolf Steiner er en del af værdigrundlaget. Her er det vigtigt, at det er tre relativt forskellige europæiske tænkere, som danner værdigrundlaget. Og når det er nåde Grundtvig, Kierkegaard og Steiner, så er det for at der lever flere perspektiver på livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse, som er grundlaget for at få tilskud til at drive folkehøjskole, fortsætter hun.

Ung målgruppe
Målgruppen for folkehøjskoler er primært unge mennesker i alderen 18-25 år på de lange forløb, som varer et halvt år. En af skolens kommende kommer til at handle om selvforsyning, mens en anden vil fokusere på kystliv. En tredje har evnen til at skabe socialt liv og fællesskaber som omdrejningspunkt.

- Vi vil gerne tilbyde et højskoleforløb, som inspirerer unge til at finde en egen mening med livet, og til at udfolde en bæredygtighed i bred forstand, forklarer Heidi Hansen.

Lejre Højskole skal etableres på Grangaarden, som ligger på Bjergskovvej 2 i Kirke Såby og i dag huser virksomheden Dansk Køkkenhåndværk A/S.

Der er indgået en betinget købsaftale, hvor de nuværende ejere af Grangaarden giver højskole-projektet tid til at få de nødvendige tilladelser fra kommunen til at bygge højskole og tid til at skaffe finansiering og blive godkendt af Kulturministeren som folkehøjskole.

- Vi er meget taknemmelige for, at familien Abrahamsen deler vores vision om at etablere en folkehøjskole, og er villige til at sættes deres liv på hold det næste år, siger Lotte Eghøj.

Tilbud til lokalsamfundet
Arkitektfirmaet Lønne & Petitmaire har udformet en skitse til som viser, hvordan der kan etableres højskole i to faser hen over de næste 3-5 år. I fase 1 etableres beboelse for 29 elever, to lærerboliger, faglokaler og rammer for gartneri og selvforsyning.

I fase 2 bygges yderligere 2 elevhuse samt en teatersal med plads til 200 mennesker, som skal være et kulturhus og danne rammen for teaterforestillinger, koncerter og større foredrag. Højskolen udvides i fase 2 til at kunne optage 56 elever, og der åbner samtidig en ny linje som kommer til at handle om fortælling, drama, revy og bevægelse.

- Vi er meget optaget af, at højskolen skal være en kulturinstitution med nye tilbud til lokalsamfundet. Vi mangler et sted, hvor vi kan mødes på tværs af andre interesser og grupper, og hvor tilflyttere kan mødes med os, der har boet her i længere tid, siger Lotte og fortsætter: - Der skal være en oplyst sti med motionsredskaber i skoven omkring ejendommen, sådan at elever fra Kirke Såby Skole og SFOen - og alle andre - inviteres til at få motion i naturen på en sjov måde.

Tip os


mcred@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk