8. juli 2020
Nationalparken vil forebygge konflikter mellem parkens besøgende og lodsejerne. Foto: Nationalpark Skjoldungernes Land.
Nationalparken vil forebygge konflikter mellem parkens besøgende og lodsejerne. Foto: Nationalpark Skjoldungernes Land.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nationalparken nedsætter konfliktråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nationalparken nedsætter konfliktråd
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 24. juni 2020 kl. 11:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nationalparken: Et nyt konfliktråd i National Park Skjoldungernes Land skal forebygge stridigheder mellem brugergrupper og lodsejere i området.

Idéen om et konfliktråd opstod i 2016. Her sendte Roskilde Mountainbike Klub et borgerforslag til Nationalpark Skjoldungernes Land, hvori de opfordrede nationalparken til at lave et konfliktråd.

Idéen blev optaget i nationalparkplanen 2017-2023, og i 2019 blev et konfliktråd nedsat. Rådet består af repræsentanter fra forskellige brugergrupper samt lodsejere i nationalparken.

Konflikter kan undgås
Konfliktrådets medlemmer vil sammen og i samarbejde med nationalparken arbejde for at forebygge konflikter, der knytter sig til færdsel i landskabet. Det skal ske ved at fremme dialog mellem lodsejere og brugergrupper og mellem brugergrupperne imellem.

- Lokale fortæller, at de oplever flere mennesker derude, og jeg møder også selv flere mennesker i naturen nu, end jeg har gjort tidligere. Det er dejligt, at krisen trods alt medfører, at flere mennesker får øjnene op for de glæder, som naturen kan give - men det kan potentielt også betyde flere konflikter, og det vil vi gerne undgå, siger naturvejler Sofie Clauson-Kaas, som har arbejdet med etableringen af konfliktrådet, i en pressemeddelelse.

- Jeg har fx modtaget flere henvendelser om overfyldte skraldespande og skrald, der bliver spredt i skoven af fugle og rovdyr. Derfor opfordrer vi folk til at tage skraldet med hjem. Jeg har også modtaget henvendelser om hunde, der ikke er i snor, og det kan være til stor skade for de ynglende fugle, som bliver skræmt væk af hundene, og andre gæster kan også føle sig utrygge ved de løse hunde, fortæller Sofie Clauson-Kaas.

Mere information
Hun mener, at de fleste overtrædelser skyldes mangel på viden om, hvad man må og ikke må.

- Det er min overbevisning, at kun meget få overtræder reglerne om god færdsel bevidst. Derfor har vi i konfliktrådet talt om, hvordan vi kan skabe bedre og mere synlig information om god færdsel i naturen, forklarer naturvejlederen.

- Der er også nogle steder, hvor man må mere i naturen end man tror. Ved ikke

Konfliktrådet er ikke en myndighed og skal derfor ikke ind og træffe afgørelser i konflikter, men derimod rådgive og vejlede, sådan at konflikterne slet ikke opstår.

Derfor er en af konfliktrådets vigtige opgaver også at rådgive nationalparkens sekretariat, bestyrelse og råd i forbindelse med projekter i nationalparken.

En af konfliktrådets første opgaver vil være at skabe en vejledning med gode eksempler og råd til, hvordan man undgår konflikter, som er knyttet til færdsel og friluftsliv i nationalparken.

Simple råd om god færdsel
Et første skridt på vejen har været at samle den viden, der findes omkring god færdsel i naturen. Denne information ligger nu samlet på nationalparkens hjemmeside, og her kan man blandt andet finde råd om god færdsel samt hvad du må i skoven, ved kysten, i det åbne land og på fjorden.

I nationalparken og konfliktrådet arbejder man nu videre med denne og andre opgaver, der skal sikre, at der fortsat er plads til alle i naturen.

Tip os


mcred@sn.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk