27. maj 2020
Der er mulighed for inspiration til sjove påskeaktiviteter på Holbæk Museums hjemmeside. Foto: Holbæk Museum.
Der er mulighed for inspiration til sjove påskeaktiviteter på Holbæk Museums hjemmeside. Foto: Holbæk Museum.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum guider til påskehyggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum guider til påskehyggen
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 07. april 2020 kl. 08:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Holbæk: Hvad er det egentlig med æg og påske? Påsken ligger ikke på en bestemt dato som julen. Påskesøndag er første søndag efter fuldmåne efter forårsjævndøgn. 40 dage før påske fejres Fastelavn, og i de 40 dage har man før i tiden fastet - det vil sige, at man hverken har spist kød eller æg i hele perioden.

Hvorfor æg i påsken?
Æggene gemte man til påske, hvor det igen var tilladt at spise dem. Tidligere var det almindeligt, at tjenestefolk på landet fik en del af deres løn udbetalt i æg til påske. Præsten fik tiende (en tiendedel af gårdens udbytte, også af æg).

Tiendeåret sluttede skærtorsdag, og som bevis på, at man havde betalt det, man skyldte, blev det sidste tiende æg overrakt præsten på en særlig festlig måde. Præsten velsignede ægget og dermed også den, der gav ægget.

Hvis æg kunne tale
Er der en heks i omgangskredsen? Find ud af det ved at have et nylagt hønnike-æg i frakkelommen til gudstjenesten skærtorsdag. Hønnike-æg er det første æg lagt af en ung høne. Ægget gør en klartskuende til at kunne se, om nabokonerne ikke har tørklæde eller sjaler på, som de plejer, men i stedet for sidder med mælkespande og besynderlige hatte.

Gør de det, er de nemlig hekse. Det virker dog kun, hvis man ikke ved, at man har ægget i lommen. En anden skal have lagt det der.

Der er ingen gudstjenester skærtorsdag i påsken 2020, men man kan afprøve forsøget næste år.

Lege med æg
Som andre kulturinstitutioner er Holbæk Museum lukket i denne coronatid. I stedet deler hjemmesiden vestmuseum.dk/det-sker/aktiviteter ud af vejledninger til at lege med æg i eget hjem, herunder gratis vejledninger til en påskeægsjagt i et format lige til at printe ud. Æggejagten har fem poster og kan leges inde og ude.

Tip os


mcred@sn.dk

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk