9. juli 2020
Brandbilerne på Hvalsø Brandstation og søsterstationen i Kirke Hyllinge skal i fremtiden kun køre ud til opgaver i Lejre Kommune. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Brandbilerne på Hvalsø Brandstation og søsterstationen i Kirke Hyllinge skal i fremtiden kun køre ud til opgaver i Lejre Kommune. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lejre forlader Vestsjællands Brandvæsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lejre forlader Vestsjællands Brandvæsen
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 05. november 2019 kl. 09:18
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Lejre forlader Vestsjællands Brandvæsen (VSBV) ved udgangen af 2020 og opretter i stedet sit eget lokale beredskab. Det afgjorde en enig kommunalbestyrelse i sidste uge.

arrow Læs også: Fra minus til plus: Million-fejl i brandvæsens årsregnskab

Politikernes beslutning er truffet på baggrund af en ekstern analyse af, hvad det vil koste henholdsvis at blive i det fælles brandvæsen og forlade det.

"Kommunalbestyrelsen vurderer, at vi i Lejre Kommune kan drive vores eget brandvæsen for de samme eller færre penge", siger Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S) om konklusionen på baggrund af analysen som konsulentvirksomheden A2 har udarbejdet for Lejre Kommune.

"I det lys har der været et politisk ønske om at forankre brandvæsenet lokalt. Der er flere fordele ved at have vores eget brandvæsen. Først og fremmest kan vi selv beslutte, hvilke opgaver vi ønsker, at brandvæsenet påtager sig. Desuden får vi bedre økonomisk kontrol med udgifter og indtægter. Vi får større sikkerhed for økonomien, og også af den grund er jeg tilfreds med beslutningen", tilføjer borgmesteren.

"Succesfuldt brandvæsen"
Carsten Rasmussen understreger, at Vestsjællands Brandvæsen rent fagligt har løst opgaverne godt.

"Vores udtræden er bestemt ikke en kritik af deres arbejde med at slukke brande eller redde menneskeliv. De opgaver har de løst virkelig godt. Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at der har været en del økonomiske problemer, og det har desværre stået i vejen for, at det kunne fremstå som et succesfuldt brandvæsen. Nu optager vi forhandlinger om de vilkår, vi træder ud på. Og jeg vil gerne understrege, at vi fortsat ønsker et godt samarbejde med brandvæsenet i vores nabokommuner", siger Carsten Rasmussen.

V: Bedre og billigere
Hos Venstre er der tilsvarende glæde over, at en enig kommunalbestyrelse har vedtaget at kappe alle bånd til VSBV.

"Jeg er super glad på både Kommunalbestyrelsens og borgernes vegne, for jeg tror, det er vigtigt, at vi får noget mere lokal indflydelse på, hvordan beredskabsopgaverne løses", siger Line Holm Jacobsen (V), der ligesom borgmesteren sidder i Vestsjælland Brandvæsens bestyrelse.

Tidligere på året spillede kommunalbestyrelsesmedlemmet en afgørende rolle på vej mod sidste uges farvel til det fælles brandvæsen, da hun på eget initiativ gav sig i kast med at undersøge de økonomiske konsekvenser af henholdsvis at forlade og blive i VSBV.

En analyse der efterfølgende fik Kommunalbestyrelsen til at bestille den eksterne og altså foreløbigt hemmelige A2-analyse. I dag siger Line Holm Jacobsen, uden at afsløre det konkrete indhold i den eksterne undersøgelse, at hun føler sig overbevist om, at det bliver både "bedre og billigere" for Lejre Kommune at gå tilbage at drive sit eget brandvæsen.

Og ifølge referater fra Lejre Kommune og VSBV kunne noget godt tyde på, at der er økonomisk ræson i at gå enegang.

I 2015, der var det foreløbigt sidste år, hvor kommunen drev sit eget beredskab, skete det således til en pris på 4,7 mio. kroner. Til sammenligning udgør Lejres andel af udgifterne til VSBV i år 6,7 millioner kroner.

"For det første kan vi spare nogle penge, og samtidig tænker jeg, at vi kan opnå en synergieffekt.

Der er en masse sideaktiviteter såsom at håndtere nødkald fra ældre og de kommunale tyverialarmer som førhen lå under beredskabet. De opgaver kan løses langt mere fleksibelt, hvis det igen bliver tilfældet", siger Line Holm Jacobsen, der gerne ser de lokale brandmænd deltage i arbejdet med at genetablere Lejre Brandvæsen.

"Det er vigtigt, at vi nu får en god og inddragende proces, så vi får skabt ejerskab fra starten", lyder det fra kommunalbestyrelsesmedlemmet.

Større fleksibilitet
Hos Dansk Folkepartis Steen Hansen, der selv er brandmand i Vestsjællands Brandvæsen på tolvte år, er der ligeledes tilfredshed med Lejre Kommunes kommende exit.

Dels er der på nuværende tidspunkt uklarhed om Kalundborg Kommunes del af økonomien. Dels vil et sololøb betyde et mere fleksibelt brandvæsen, der også kan varetage flere serviceopgaver for borgerne, lyder det. Steen Hansen mener desuden, at der på udstyrssiden er meget at hente ved at blive "herre i eget hus".

"Siden vi blev en del af Vestsjællands Brandvæsen, har vi måtte aflevere køretøjer og andre ting, fordi de andre kommuner ikke har haft udstyr af samme kvalitet. Det betyder, at du her i kommunen kan opleve at møde ind på en brandstation, hvor der nærmest ikke er køretøjer nok til at rykke ud. Det er ikke særligt motiverende for en deltidsbrandmand", forklarer han.

Paradoksalt nok medgiver han samtidig, at selve brandslukningsdelen "aldrig har fungeret bedre", end det er tilfældet i dag.

Alligevel afviser Steen Hansen, at faglige tilbageskridt kan blive konsekvensen af sidste uges politiske aftale.

"Der er ingen tvivl om, at vi skal være meget opmærksomme på at tage de gode ting med fra det fælles beredskab og få dem ført videre. Det håber jeg selvfølgelig, at alle brandfolk på begge stationer vil bakke op om".

arrow Revisionsfejl: Brandregnskab svingede med 6,7 millioner kr.
26. maj 2020 kl. 17:58 Opdateret: kl. 13:53
arrow Brandvæsens økonomi i bedring
21. februar 2020 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Sorø træder ud af Vestsjællands Brandvæsen
23. december 2019 kl. 14:04 Opdateret: kl. 15:44

Tip os


mcred@sn.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk