26. februar 2021
Forstander Heidi Hansen (tv) fra Kirke Såby og bestyrelsesformand Lotte Eghøj fra Skov Hastrup er fuld gang med at stable en ny folkehøjskole på benene på Grangården. 

Foto: Holger Vincents.
Forstander Heidi Hansen (tv) fra Kirke Såby og bestyrelsesformand Lotte Eghøj fra Skov Hastrup er fuld gang med at stable en ny folkehøjskole på benene på Grangården. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lejre Højskole vil styrke sammenhængskraften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lejre Højskole vil styrke sammenhængskraften
Opdateret 21. januar 2021 kl. 10:21
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 21. januar 2021 kl. 05:41
Af Holger Vincents

Kirke Såby: En ny højskole er på vej i Kirke Såby, og siden nyheden slap ud i sensommeren, har projektet fået godt med luft under vingerne.

Foreløbig er to lokale politikere er gået ind i Lejre Højskoles bestyrelse, og i december måned stod en samlet kommunalbestyrelse som afsender på en tidlig julegave på 150.000 kroner. Penge der skal hjælpe den kommende kulturinstitution med at få sit økonomiske fundament på plads.

- Det betyder konkret, at vi kan komme i gang med at søge fonde. Det vigtigste er dog den gestus, pengene repræsenterer. Vi oplever, at politikerne og kommunen står ved siden af os, og det betyder meget, fortæller Heidi Hansen, initiativtager og forstander på Lejre Højskole, der efter planen skal slå dørene op om to år.

30 nye andelsboliger

Pengene fra Lejres folkevalgte er dog peanuts sammenlignet med den investering, der netop nu er optræk til på den i alt 25 hektar store grund på Bjergskovvej, som skolen selv ejer.

For alt imens den kommende folkehøjskole rykker ind på Grangården, hvor virksomheden Dansk Køkkenhåndværk i dag holder til, ønsker Lejre Højskoles bestyrelse samtidig at opføre 30 andelsboliger på i alt 2500 kvadratmeter syd for skolen.

- Nyskabelsen er at tage en landsbyklynge og placere den, så den bliver direkte nabo til en kulturinstitution. På den måde får vi skabt et nyt mødested. Både for dem, der kommer til at gå på højskolen og for Kirke Såby, fortæller Lotte Eghøj initiativtager og bestyrelsesformand.

Hun og Heidi Hansen er endnu ikke parate til at løfte sløret for økonomien bag det storstilede byggeri. Sikkert er det dog, at skal projektet blive til virkelighed, vil det kræve, at Kommunalbestyrelsen nikker til, at grunden får byzone-status, ligesom der er behov for en ny lokalplan. En proces der er ifølge initiativtagerne allerede er i bevægelse.

Ambitionen er, at de mange boliger skal stå klar til indflytning om to år, samtidig med at højskolen kan byde de første elever velkommen.

Meningsfuldt fællesskab

De enkelte lejligheder bliver på mellem 65 og 110 kvadratmeter, og vigtigst af alt skal de rent prismæssigt henvende sig til mennesker med 'almindelige indkomster'. Håbet er, at de kommende tilflyttere vil bidrage positivt til Kirke Såbys udvikling i tæt samspil med højskolen såvel som brugsen og forsamlingshuset.

- Ideen er at tage den andelstanke, som højskolerne oprindeligt er bygget på og bruge den til at finde nye veje til det meningsfulde fællesskab, forklarer Heidi Hansen.

- Vi skal styrke sammenhængskraften ved at henvende os til dem, der har tiden og overskuddet til at bidrage, fordi de måske ikke arbejder helt så meget, som dem der bor i de mere eksklusive boliger, fortsætter forstanderen.

Sammen om naturen

Vender vi blikket mod selve højskolen, står det også klart, at fællesskabet er udset til at spille en helt central rolle, når Grangården til januar 2023 er bygget om og klar til første lektion.

Netop nu arbejder bestyrelsen sammen med en lang række professionelle samarbejdspartnere såvel som unge mennesker om at få Lejre Højskoles visionære, pædagogiske og faglige udgangspunkt på plads. Et arbejde der i sidste ende skal udmunde i en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen, der skal afgøre, om skolen kan få det fornødne tilskud. I skrivende stund er der ingen tvivl om, at måden vi er sammen på i kombination med den omkringliggende natur skal udgøre ankerpunktet for Lejre Højskoles aktiviteter.

- Alle linjer kommer til at have et friluftsaspekt. Et fokus på have en tryghed og en ro ved at færdes i naturen, for mange unge i dag har ingen tilknytning til naturen. Når man siger natur, er der nogle højskoler, der vælger at gå action-vejen. Vi har valgt at have fokus på det fællesskabsorienterede - naturen er noget vi kan være sammen om, forklarer Heidi Hansen, der i den forbindelse minder om, at godt halvdelen af højskolegrunden er beplantet med fredskov.

Kulturhus i støbeskeen

De tre linjer, som flere arbejdsgrupper netop nu har fingrene nede i, er foreløbig blevet døbt 'jord til bord', 'kystliv & maritime håndværk' og 'socialpilot'.

På sigt vil skolen desuden lade tæppet gå til en teaterlinje, hvilket samtidig betyder, at der skal bygges en scene, hvor lokalområdet kan få sig en på opleveren.

- Der skal bygges et kulturhus, hvor vi kan være nogle flere mennesker ad gangen. På den måde giver vi giver noget tilbage til lokalsamfundet i form af et kulturelt mødested, siger Heidi Hansen.

Tip os


mcred@sn.dk

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk