29. november 2020
De to kvier og to tyrekalve flyttede ind i Tølløse Dyrehave onsdag eftermiddag. Om kort tid for de selskab af yderligere fem stykker kvæg. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

De to kvier og to tyrekalve flyttede ind i Tølløse Dyrehave onsdag eftermiddag. Om kort tid for de selskab af yderligere fem stykker kvæg. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvæg indtog 42 hektar i Tølløse Dyrehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvæg indtog 42 hektar i Tølløse Dyrehave
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 10. juni 2020 kl. 10:51
Af Holger Vincents

Tølløse: De tøvede indledningsvis, men nysgerrigheden vandt til sidst, da to kvier i selskab med hver deres tyrekalv indtog Tølløse Dyrehave onsdag eftermiddag.

Om kort tid får tilflytterne selskab af yderligere fem stykker kvæg - primært af racen Angus - på det 42 hektar store areal i Nederskoven, som Holbæk Kommune har udset til et nyt naturgræsningsprojekt. Det er kommunens første helårsgræsningsprojekt og håbet er, at klovdyrene henover de kommende år kan bidrage til at øge biodiversiteten i det indhegnede område, der svarer til godt 60 fodboldbaner.

- Kvæget går og spiser af underskoven og skaber på den måde flere lysåbne områder. Derved får vi skabt nogle rigtig gode betingelser for både insekter, fugle og flora, forklarer Bente Meehan, naturmedarbejder i Holbæk Kommune, der sammen med sin kollega, projektleder Mette Spaanheden Jensen, har stået i spidsen for projektet.

- Vi regner med, at antallet af arter i skoven vil stige markant med tiden, fortsætter Bente Meehan.

Masser af vand
I den store fold kan kvier og kalve spise sig mætte i masser af grønt græs og blade, ligesom to nyoprensede vandhuller sikrer gode muligheder for afkøling. Der er desuden etableret et særligt vandingssted, så der altid er væske - også hvis vandløb tørrer ud i sommervarmen eller fryser til is om vinteren.

- Anguskvæget er netop valgt, fordi det er en hårdfør race, da de kan tåle kulde og dermed klare en naturlig situation, fortæller Bente Meehan om dyrene, der dog kan se frem til et læskur, så de ikke lider overlast til vinter.

Unge bidrager
Det er den socialøkonomiske virksomhed Østagergård i Jystrup, der har leveret dyrene til projektet og samtidig skal stå for tilsynet med folden. Østagergård samarbejder i forvejen med Holbæk Kommune om et græsningsprojekt på Tuse Næs.

- Vi ser først og fremmest projektet som en mulighed for at udvide vores samarbejde med Holbæk Kommune og samtidig give de unge mennesker, vi har i skole, en god tilværelse. Det kan en opgave som at gå og passe dyrene bidrage til, fortæller Carsten Hvelplund Jensen, landsbrugs- og driftsleder på Østagergård.

Kvæget i den nye fold er fredelige, så privatpersoner kan fortsat benytte området via en række låger. Tager man hunden med sig, skal den føres i snor.

Tip os


mcred@sn.dk

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk