22. oktober 2021
- Uanset om vi er røde eller blå, så er fremtiden grøn. Vandstanden er ligeglad med, hvem du har stemt på, lyder argumentet fra Sigrid Damsager, der står bag to arrangementer under Klimaugen 2021. Foto: Holger Vincents.
- Uanset om vi er røde eller blå, så er fremtiden grøn. Vandstanden er ligeglad med, hvem du har stemt på, lyder argumentet fra Sigrid Damsager, der står bag to arrangementer under Klimaugen 2021. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Koncertforedrag skal sende Lejre i en grønnere retning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koncertforedrag skal sende Lejre i en grønnere retning
Opdateret 03. september 2021 kl. 10:00
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 02. september 2021 kl. 06:44
Af Holger Vincents

Lejre: Sigrid Damsagers mimik er energisk og smilet noget nær konstant, når den 42-årige kordirigent fortæller om, hvorfor hun sammen med forsker Marianne Bigum har stablet to såkaldte koncertforedrag på benene i forbindelse med den kommende Klimauge 2021.

- Uanset om vi er røde eller blå, så er fremtiden grøn. Vandstanden er ligeglad med, hvem du har stemt på, lyder argumentet fra tilflytteren, der sammen med sin søn netop har skiftet Valby ud med Lejre by.

Her er det kulturhuset Domus Felix der danner ramme om de kommende arrangementer, som under overskriften 'Samfundstoner' vil gå i kødet på henholdsvis transport og fødevarer den 13. og 16. september.

Viden og musik

Koncertforedragene er støttet af Lejre Kommune, som også står bag Klimauge 2021. Sigrid Damsager og Marianne Bigums hybrid-koncept går i al sin enkelthed ud på, at erfarne forskere og eksperter deler ud af deres viden om aftenens grønne emne og ikke mindst, hvordan vi som mennesker og samfund kan gøre en forskel.

Imellem indlæggene kan publikum læne sig tilbage og nyde livemusik serveret af Schola Cantorums Kvindekor og Schola Cantorums Mandekor. To ensembler som Sigrid Damsager selv har grundlagt og også svinger taktstokken over, alt imens Marianne Bigum styrer aftenens dessiner fra fagfolkene. En cocktail af viden og musik som ifølge Sigrid Damsgaard har givet pote, når makkerparret tidligere har prøvet konceptet af i Hovedstadsområdet.

- Folk var virkelig positive og synes for det første, at emnerne var spændende. Man får ligesom en aften, hvor man bliver ramt på hele systemet. Vi mennesker er selvfølgelig hjerne, men vi har også følelser, tanker og tvivl, som måske ikke kan rummes i et foredrag. Men det kan musikken til gengæld, siger kordirigenten der er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Forældrenes solfangere

Sigrid Damsager understreger, at det er Marianne Bigum, der er eksperten, når det handler om at få klimavenlige frø til at spire til handling. Selv er hun opflasket med det, hun kalder "miljøbevidsthed". I barndomshjemmet i Vanløse sørgede forældrenes solfangere for varmt vand i hanen i sommerhalvåret. Det gør de i øvrigt fortsat den dag i dag.

Datterens egen bekymring for klimaet blev dog først for alvor antændt for omkring fem år siden.

- Jeg lyttede til en podcast med en australsk forsker om klima, bæredygtighed og selvforsyning. Han væmmedes blandt andet ved skraldespande, hvor alt bare blev blandet sammen, husker Sigrid Damsager, der dog samtidig slår fast, at hun i dag "gør hvad hun kan overkomme", når det handler om at leve klimavenligt. Det betyder blandt andet, at hun ikke ejer en bil, men kører sin søn i børnehave på cykel og tager toget til jobbet på Frederiksberg. Hjemme i bofællesskabet i Lejre spiser familien hovedsageligt økologisk og sørger for at minimere madspild, lyder det.

- Noget af det, jeg selv er blevet mere opmærksom på, er de glæder, der er gratis - både for mig og for klimaet. Det kan være et spille brætspil i stedet for at tage i biografen. Og det er da vildt fedt for børnene at tage i sommerland, men det kan måske være lige så sjovt at lege gemmeleg og bygge huler i skoven, forklarer hun.

Afsavn et must

Sigrid Damsager mener nemlig, at vi mennesker og særligt os storforbrugende danskere er nødt til at affinde os med, at klimakrisen ikke kan løses, uden vi alle er parate til at undvære.

- Vi kommer ikke uden om, at færre skal køre i bil, og flere skal køre på cykel, og at vi skal spise mindre oksekød. Der er ikke nogen quickfixes. Det er en masse vaner, vi skal ændre lidt ad gangen, så vi samlet set kommer i mål, mener hun.

Men er det overhovedet rimeligt at bede særligt de unge om at lukke og slukke forbrugsfesten før klokken har slået 12, alt imens hun selv og de ældre generationer har givet den gas til den lyse morgen? Sigrid Damsager indrømmer eksempelvis, at hun selv satte sig til rette i et +fly, når hendes dirigentuddannelse krævede, at hun pendlede mellem Aalborg og Stockholm.

- Vi kan for så vidt godt shame (udskamme red.) mig eller andre, der er fem, ti eller 30 år ældre. Men så kan vi lige så godt shame os alle sammen, for hele Danmarks forbrug er skruet for højt op. Vi, der er ældre, gjorde uhensigtsmæssige ting før, men nu ved vi bedre, og vi er alle forpligtet på at ændre vaner og handlemønstre. Vi er sammen i det her, og vi skal alle ændre noget, hvis det skal batte noget.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk