29. november 2020
Det er en glad Ole Falck, der ser frem til at invitere Egholm Museums gæster indenfor for at opleve museets seneste tilføjelse til samlingen: M4 Sherman-tank. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Det er en glad Ole Falck, der ser frem til at invitere Egholm Museums gæster indenfor for at opleve museets seneste tilføjelse til samlingen: M4 Sherman-tank. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ikonisk tank fra 2. Verdenskrig indtager Egholm Museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikonisk tank fra 2. Verdenskrig indtager Egholm Museum
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. februar 2020 kl. 10:34
Af Holger Vincents

Biltris: Med sin hvide stjerne, grønne farve og 75 mm store kanon er Sherman-tanken et ikonisk billede på de allieredes sejr over Nazityskland under 2. Verdenskrig.

Og nu, efter en rejse på mere end 36.000 kilometer, kan Egholm Museum bryste sig af sin helt egen M4 Sherman, som kampvognen retteligt hedder Onsdag formiddag ankom det tonstunge våben på larvefødder til museet, hvor Lejre-borgere og andre interesserede fra april måned kan opleve nyanskaffelsen.

- Den tank er legendarisk. Vi har i forvejen en T34 (russisk tank fra samme periode), men syntes der manglede lidt på de allieredes side. Sherman er den tank, alle forbinder med landgangen på Normandiet, og i det hele taget starten på afslutningen af 2. Verdenskrig, fortæller en glad Ole Falck fra Egholm Museum om tanken, der forlod samlebåndet i USA tilbage i 1942.

Og der er grund til at glæde sig på museet, der i forvejen kan bryste sig af en imponerende samling af effekter fra 2. Verdenskrig. Det har nemlig krævet både tålmodighed og et betydeligt, men hemmeligt beløb at få Sherman-tanken til Danmark.

Australien og Hollywood
Tilbage i 1943 blev kampvognen sammen med to andre amerikansk producerede Shermans leveret til Australien. Her besluttede militæret imidlertid, at man hellere ville satse på den britiske variant, og derfor blev de tre tanks i første omgang opmagasineret og sidenhen udstillet.

Spoler vi tiden frem til april 2019 bliver Egholm Museum i første omgang opmærksom på tanken, der på daværende tidspunkt befinder sig på et museum i Brisbane efter at have optrådt i tv-serien 'The Pacific' og Spielberg-filmen 'The Great Raid'.

- Det var en irer, der havde museet, og han ønskede at flytte tilbage til sit hjemland, og så kom vi ind i billedet, fortæller Ole Falck, om indledningen på, hvad der skulle vise sig at blive en længerevarende forhandling med den tidligere ejer.

Lang rejse til Egholm
Heldigvis lykkedes det parterne at nå til enighed. Mere bøvlet var det til gengæld at få de fornødne tilladelser på plads med det australske militær, hvilket dog også løste sig efter seks måneders ihærdig indsats fra museet. Dermed kunne en længere odysse på de syv verdenshave begynde. Det er nemlig sin sag at få transporteret militært materiel rundt på kloden, hvilket samtidig forklarer, hvorfor Shermanen er blevet fragtet til Danmark via både Japan, Panamakanalen, USA, Tyskand og De Britiske Øer.

- I England skulle den omlastes og fragtes herover, men på grund af de seneste storme har den været strandet. Lige ind til i går (tirsdag den 28. februar red.), hvor den ankom til Malmø. Dermed har den været på farten i to en halv måned, oplyser Ole Falck, der tror på, at den nu tidligere arbejdshest i de allieredes panser kan blive et nyt trækplaster på Egholm Museum.

- Hver gang vi får en eller anden spændende ting til museet er det da med til at højne museets kvalitet og jeg synes vi har en meget høj standard øjeblikket, siger han fortsætter:

- Det betyder dog ikke, at vi skal hvile på laurbærerne. Vi skal stadig forny os, så folk der har været her en gang, har lyst til at besøge os igen, lyder det.

Tip os


mcred@sn.dk

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk