11. december 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hyllegårdens historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hyllegårdens historie
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 02. januar 2018 kl. 12:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad er egentlig historien om Hyllegården, der gang på gang bliver udstykket i Hvalsø? Senest med et ja til boligerne Elverbakken

Områdets historie
Hyllegården er opført omkring år 1875; den gang hed den Hyldedrussegård, hvilket senere er blevet til Hyllegården. Gården fremstod den gang som en firelænget gård med et stuehus og 3 længer, senere kom også en fodermesterbolig til og andre driftbygninger senere. De omkringliggende markarealer hørte til Hyllegården. På et tidspunkt blev der tilkøbt et jordstykke fra naboejendommen, der i dag ejes af familien Hegedys.

Vallø køber gården i 1979
Lars og Judy Vallø Hansen købte Hyllegården i november 1979 af en K.B. Nielsen. På det tidspunkt var der en lille grisestald og en mindre kostald i de oprindelige længer. Lars og Judy etablerede moderne svineproduktion og udvidede igennem ca. 30 år gården ad flere omgange for at opnå en sobesætning på ca. 650 søer. I 2000 blev der bygget en småsvinestald på Lars' forældres ejendom i Kr. Sonnerup, som blev drevet i et jordbrugsfællessskab med Hyllegården.

Mads Vallø overtagerI 2006 blev et generationsskifte sat i gang, hvor Lars og Judys søn, Mads Vallø, overtager halvdelen af landbruget. Generationsskiftet gennemførtes i 2013, hvorefter Mads Vallø ejer Hyllegården.

Efterhånden som Hvalsø by voksede sig ud mod Hyllegården med Sarbjergudstykningen, har det været givet, at Hyllegården ikke kunne udvikle sig til et tidssvarende landbrug. Derfor har familien været klar over, at der skulle findes en alternativ måde at anvende Hyllegårdens jorder på. Lige før kommunesammenlægningen i 2007 var der planer om etablering af en golfbane på arealerne, men disse planer blev skrinlagt, da Lejre Kommune vurderede, at Hyllegården stor set var det eneste store område, hvor det var muligt at udvide Hvalsø, da Hvalsø på alle de andre sider er omkranset af beskyttelseszoner

Lokalplanen
Hele Hyllegårdsudstykningen, som lokalplanområdet for Elverbakken er en del af, bliver mod øst afgrænset

af Hvalsø By med Sarbjergudstykningen og Den grønne Kile som tætteste naboer. Mod nord ligger

der nogle landbrugsarealer mellem lokalplanområdet og jernbanen. Mod vest ligger der nogle landsbrugsarealer

og en gammel banevold fra Midtbanen. Mod syd ligger et meget kuperet landskab somfalder ned mod Elverdamsåen og Jerndalen. Selve lokalplanområdet ligger i sig selv i et meget kuperet landskab. Lokalplanområdet støder mod sydvest op til et landskab som er udpeget som særligt værdifuldt landskab og som spredningskorridor for flora og fauna.

Lokalplanens baggrund og formål

Den 19. december 2016 besluttede Kommunalbestyrelsen at indgå samarbejde med Hvalsø Boligselskab om ca. 66 boliger ved Hyllegården i Hvalsø. Den 29. maj 2017 besluttede Kommunalbestyrelsen at reducere antallet af almene boliger til 35.

Arealet ved Hyllegården udgør i dag delområde E i Lokalplan LK 34 for Hyllegården, som er en rammelokalplan for hele Hyllegårdsudstykningen. Rammelokalplanen sætter kun de overordnede rammer for syvdisponeringen af veje, stier, grønne områder og delområder indenfor området, og der er derfor udarbejdet en detaillokalplan for delområde E med bygningsregulerende bestemmelser for denne del af Hyllegårdsudstykningen.

Lokalplanens indhold
Arkitektfirmaet Vandkunsten har udarbejdet et projektforslag for Hvalsø Boligselskab på arealet ved Hyllegården, svarende til 35 boliger. Området har et areal på 12.480 m2, og det samlede bebyggede areal vil udgøre et areal på ca. 3.222 m2, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på 26 % for området under ét. n

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk