24. oktober 2020
Smukke farver og sjovt byggeri pynter i Hvalsø
gallery icon

Se billedserie

Smukke farver og sjovt byggeri pynter i Hvalsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvordan skal det forstås?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvordan skal det forstås?
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. december 2017 kl. 18:15

Selv om Hvalsø Bylav opfordrede på et borgermøde i november til at udvide bycenteret, har forvaltningen på et økonomiudvalgsmøde i december takket nej og argumenteret med, at man i første omgang må bakke op om de regler, der er truffet for fire år siden og at man ikke skal sprede detailhandlen i hele byen

Tekst og foto: Susanne Helmo
Hvalsø: Borgermødet med ca. 175 deltagere, som Hvalsø Bylav indkaldte til i håb om at påvirke politikere og forvaltning til at udvide bycenteret, var en klar tilkendegivelse af, at man ønsker Rema til Hvalsø og gerne på den gamle Faktagrund.

Den gamle Faktagrund er lige som med en del andre butikker nord for banen blevet afskåret som bycenter ved seneste kommuneplan i 2013.

På Økonomiudvalgsmødet den 12. december stod det dog klart, at forvaltningen ikke er enige i at udvide bycenteret. Bl.a argumenteres der med, at af restrummeligheden på de godt 2600 m2, skal der være plads til en eventuel udvidelse af Superbrugsen, en flytning af apoteket til Søtorvet og en kommende Matas.

Matas takker nej!
Midtsjællands Folkeblad har henvendt sig Matas, hvor informations- og miljøchef Henrik Engberg Johannsen svarer, at de ikke har planer om at rykke ind på Søtorvet, ej heller har apoteket planer om at flytte.

Skal Superbrugsen udvide?
Af referatet fra Økonomiudvalgsmødet fremgår det også, at der i restrummeligheden kan være plads til, at Superbrugsen kan udvide.

Midtsjællands Folkeblad har derfor spurgt direktør i Superbrugsen Kim Kanstrup, om Superbrugsen har planer om at udvide, men det er der ikke planer om lige nu, svarer Kim Kanstrup.

Forvaltningen svarer
Ved henvendelse til Lejre kommune om, hvorfor der i referatet står nævnt, at Matas og apoteket optager nogle m2 af restrummeligheden og at Superbrugsen måske vil udvide, svarer Niels Rolf Jacobsen, der er leder af Planafdelingen, Center for Teknik & Miljø følgende:

- Formålet med detailhandelsbestemmelserne er, at fremme et varieret butiksudbud. Hvis vi gerne vil have flere udvalgsvarebutikker, som eks. sko, tøjbutikker, sportsbutik, bøger, isenkram, materialist eller lignende, skal de knyttes op på dagligvarehandlen.

- Før Søtorvet blev sat i gang blev det vurderet, at det var ved ankerbutikken (Superbrugsen) og med hallen og kulturinstitutionerne i nærheden, at der var de bedste muligheder for at få et varieret butiksudbud til at gro ud fra.

- Søtorvet blev sat i gang på baggrund af denne vurdering og vi er snart der, hvor vi kan se, om argumentationen holder.

Ikke sprede byfunktioner
Detailhandelsrammen skal på en gang sætte en bymidte afgrænsning, hvor butikker kan etablere sig. Formålet er at sikre et koncentreret bymiljø - ikke sprede byfunktioner og butikker så den ønskede synergi mellem butikkerne ikke opstår. Der skal også - på baggrund af en vurdering af opland og købekraft - sættes en grænse for størrelsen og herigennem antallet af butikker - for at undgå 'overetablering' af butikker.

På den anden side skal detailhandelsbestemmelserne i kommuneplanen ikke sættes så stramme grænser, at det begrænser en sund udvikling af butikslivet. De eksisterende butikker skal i den sammenhæng også kunne udvides i et eller andet omfang og nye kunne komme til. Det er rigtig mange borgeres ønske, at der bl.a. kommer en materialist (eksemplificeret ved en Matas). Derfor er det nævnt, at rammen skal være stor nok til at en materialist kan udvides, slutter Niels Jacobsen.

n

Tip os


mcred@sn.dk

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk