21. oktober 2021
Set of bright tasty fruits
Set of bright tasty fruits
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvor kommer fødevarerne fra?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor kommer fødevarerne fra?
Sommerens frugt, bær, grønsager og kød har fået diætist Helle Kromann til at studse over, mængden af fødevarer, der er importeret, og så i højsæsonen
Opdateret 11. september 2012 kl. 10:32
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 07. september 2012 kl. 11:10
På trods af at Danmark er et fødevare- og landbrugsland er importen af frugt og grønt stor, også i højsæsonen.
Naturligvis importeres fx mango fra Brasilien og ananas fra Afrika. Men hvor bliver de danske æbler af? Æbler importeres i stort omfang fra EU, og det meget populære æble Pink Lady er helt fra Chile og Brasilien. Sågar økologiske æbler fra New Zealand. Bruges de danske æbler mest til juicefremstilling? Lige nu er udbuddet af pærer fra Belgien stort. Frisk, nyplukket frugt er det optimale. Grønsagsimporten er enorm i højsæsonen. Spanske agurker, ungarske snack pebre, hollandske tomater og forårsløg. I midten af august støtte man på et tilbud med spanske agurker til 3,00 kr. -de danske kostede 5,00 kr. Vi har et valg, når vi handler. Vi bestemmer selv om vi vil købe fx grønne bønner fra Nairobi i Kenya, asparges fra Peru eller sukkerærter/slikærter fra Zimbabwe.
En del af det kød vi spiser – er opdrættet i et land, slagtet og forarbejdet i et andet og leveret og solgt i detailhandlen i et tredje. Al denne transport betyder mindre friske varer og mere forurening.
En tilbudsavis i august viste 9 forskellige kødudskæringer af svine-, kalve- og oksekød. Kun 2 havde dansk flag. De 4 af udskæringerne stod der bare - kødkvæg – men ikke hvor det var opdrættet eller slagtet. Det var fra et stort dansk slagteri. Det er tankevækkende.
Produktionsomkostninger skal generelt være så lave som muligt, og det er således markedsmekanismerne der er med til at afgøre hvor frugt, bær, grønsager og kød bliver dyrket eller opdrættet billigst. I Danmark er omkostningerne store men til gengæld har vi formentlig styr på gødning, forurening m.m.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk