18. august 2019
Jakob Ellemann-Jensen (midten) besøgte fredag landmand Ib Poulsen (th) sammen med folketingsmedlem Jacob Jensen (V). Foto: Holger Vincents.
Jakob Ellemann-Jensen (midten) besøgte fredag landmand Ib Poulsen (th) sammen med folketingsmedlem Jacob Jensen (V). Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: "Hvis vi ikke må sprøjte mere, så er vi lukket"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Hvis vi ikke må sprøjte mere, så er vi lukket"
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 12. marts 2019 kl. 14:38
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tølløse: "Hvis vi ikke må sprøjte mere, så er vi lukket, simpelthen, for jeg dyrker specialafgrøder", lyder det hos frøavler Ib Poulsen fredag middag - få minutter før Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ankommer til gården på Allegårdsvej.

Den lokale landmand har ved hjælp fra folketingsmedlem Jacob Jensen sat ministeren stævne i kølvandet på en ny pesticidaftale, der har til formål at øge beskyttelsen af det danske drikkevand.

25 meter fra vandboring
Aftalen betyder, at de danske landmænd i løbet af de næste tre år skal ophøre med at sprøjte i såkaldte boringsnære beskyttelsesområder. Ib Poulsens 53 hektar ligger 25 meter fra to vandboringer, og landmanden frygter derfor, at han vil modtage et totalforbud, når Holbæk Kommune i løbet af de næste tre år skal gennemgå beskyttelseszonen omkring de to boringer.

"Det er min passion, mit livsgrundlag, og nu kommer de bare her og saver halsen over og siger, det kan du ikke mere", siger landmanden til nærværende avis, få minutter inden han skal vise Miljø- og Fødevareministeren rundt på sin jord. En rundvisning der når sin afslutning i Ib Poulsens lade.

"Politisk har vi et massivt flertal besluttet, at vi ønsker at lave en særlig beskyttelse. Det har vi gjort - og der er både fagligt belæg for det, og et massivt krav i befolkningen om at passe ordentligt på vores drikkevand", forklarer ministeren med henvisning til pesticidaftalen, der blev vedtaget tilbage i januar måned.

Tvivl om erstatning
Aftalen betyder desuden, at de berørte landmand kompenseres via en højere vandafgift - den afgift alle vandforbrugere betaler.

"Det som har været meget centralt for mig er, at vi har fået en model, der sikrer en ordentlig erstatning", fortsætter ministeren.

En udmelding der imidlertid langt fra beroliger Ib Poulsen. På nuværende tidspunkt er der nemlig ikke klarhed over, hvordan og hvor meget den enkelte landmand står til at modtage i kompensation. Den beror i første omgang på den vurdering, kommunerne nu skal ud og foretage hos de enkelte lodsejere.

"Der er ikke kommet noget konkret på bordet. Jeg frygter, at du kommer og siger til mig, at du får 40.000 kroner i erstatning, og det kan jeg ikke bruge til noget, for jeg kan ikke bare omlægge til økologisk drift med de afgrøder - havefrø og markfrø", siger Ib Poulsen.

"Uanset om du kan det eller ej, så kommer du til at stoppe med at bruge pesticider på denne jord, fordi der er vores drikkevand", lyder modsvaret fra ministeren.

"Det har jeg heller ikke noget imod, hvis bare I kommer med en ordentlig erstatning", replicerer landmanden, der oven på debatten takkede Jakob Ellemann-Jensen for besøget og samtidig overrakte ministeren en pose græsfrø fra egen produktion.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk