16. juni 2021
Henrik Parbst Pedersen (midten) var altid på pletten, når der skete noget i Hvalsø. Som her til indvielsen af kunstærket Under Egen i 2020. Arkivfoto: Holger Vincents.
Henrik Parbst Pedersen (midten) var altid på pletten, når der skete noget i Hvalsø. Som her til indvielsen af kunstærket Under Egen i 2020. Arkivfoto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvalsøs venlige sherif har vinket for sidste gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvalsøs venlige sherif har vinket for sidste gang
Opdateret 12. maj 2021 kl. 11:52
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 11. maj 2021 kl. 17:37
Af Holger Vincents

Hvalsø: Kondolencerne strømmer ind i de lokale Facebook-grupper, hvor Hvalsø-borgere i hobetal reagerer på den triste nyhed om, at Henrik Parbst Pedersen er død.

Bo Parbst, Henrik Parbst Pedersens lillebror, bekræfter dødsfaldet overfor Mediecentret.

Han fortæller, at Henrik Parbst Pedersen døde lørdag 59 år gammel.

- Han døde af en blodprop. Henrik havde ikke været syg inden, så det var totalt uventet, uddyber Bo Parbst.

Med sin refleksgule brandmandsjakke, de blå cowboybukser og kasketten var Henrik Parbst Pedersen, eller 'sheriffen' som han også blev kaldt, fast inventar i Hvalsøs bybillede gennem en lang årrække.

En plads Henrik Parbst Pedersen imidlertid ikke kun indtog på grund af sit let genkendelige udtryk. Det var derimod et altid smittende humør og en utrættelig lyst til at hilse på de mennesker, han mødte på sin vej, der tilsammen sikrede den nu afdøde Hvalsø-hyrde særstatus på gader og stræder.

Kunsten at hilse

Hvis man stødte ind i Henrik, blev armen som regel kastet i vejret i en uppercut-bevægelse.

- Det er bare deruda'!, - Fremragende!, og - Der er kun en vej, og det er fremad!", lød de positive budskaber, der altid blev leveret med kraftfuld stemmeføring, når stationsbyens helt egen vægter begav sig ud på sine daglige inspektionsrunder.

- Så er vi i gang igen - det er bare deruda', kunne Henrik finde på at kaste et kærkomment strejf af solskin på en ellers råkold mandag morgen.

Nu er det slut med at sprede smil, inspicere vejarbejde og dirigere trafik for ikke at tale om de mange daglige ture til Fakta, hvor der i årenes løb er blevet tanket op med en ikke ubetydelig mængde Coca Cola.

Flyttede til Hvalsø i 1976

Bo Parbst fortæller, at han og Henrik flyttede til Hvalsø sammen med deres forældre i 1976.

Familien var blandt de første til at skabe sig en tilværelse på den dengang helt nye Gundestedgård-udstykning.

Og med ganske få afstikkere vedblev postnummer 4330 med at være Henrik Parbst Pedersens hjem i resten af hans knap 60 år lange liv. Siden 2014 med adresse på Østbo - et bosted for voksne udviklingshæmmede på Toftekæret i Hvalsø.

I en lang årrække arbejdede han desuden på et beskyttet værksted i Svogerslev ved Roskilde.

- Men i de seneste otte år har han koncentreret sig om at passe på Hvalsø, fortæller Bo Parbst.

At Henrik Parbst Pedersen gjorde en forskel for sin hjemby og dens indbyggere står klart, hvis man kaster et blik på Facebook. Her har kondolencerne i grupperne "Hvalsø" og "Hvalsø By" for længst rundet de 200 styk.

- Du vil blive savnet her i byen, hvor du altid var frisk på en fin bemærkning og en snak og ikke mindst et vink og et stort smil, skriver en kvindelig bruger.

De mange hilsner er da heller gået ubemærket hen hos Henriks efterladte, der også tæller hans mor.

- Vi (familien red.) vidste godt, at Henrik i mange år har været en form for maskot for Hvalsø, og alle tilbagemeldingerne viser bare, at han har gjort en forskel for mange mennesker, lyder reaktionen fra Bo Parbst.

Kim Larsen-fan

Henrik Parbst Pedersen havde et tæt forhold til det lokale beredskab og var altid på pletten, når brandbilernes sirener gav genlyd i byen.

Hvad færre måske var klar over er, at sheriffen også dyrkede en livslang interesse for musik.

- Henrik var nok den største Kim Larsen fan, man kunne forestille sig, og han har rent faktisk sunget professionelt med Kim Larsen-sange. Du kan ikke høre forskel, og jeg ved, at de mennesker, der har oplevet det, har været blæst væk, fortæller Bo Parbst.

Begraves tirsdag

Bo Parbst oplyser, at Henrik Parbst Pedersen begraves fra Hvalsø Kirke tirsdag klokken 11.00. Efter Henriks eget ønske er alle velkomne til at tage del i afskeden. Corona-retningslinjerne sætter dog en begrænsning på, hvor mange der kan befinde sig i kirken. Efter planen er det mandskab fra det lokale beredskab, der har æren af at bære kisten ud ad kirken, ligesom en ambulance vil lægge vejen forbi og ringe Henrik ud på den sidste rejse.

Tip os


mcred@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk