20. juni 2019
Kærligheden til det lokale er drivkraften hos Søren Kjærsgaard
Kærligheden til det lokale er drivkraften hos Søren Kjærsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjemme hos Søren Kjærsgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjemme hos Søren Kjærsgaard

Han er høj og elegant i mørkt tøj og med en stille fremtoning. Svært at tro på, at knægtens lærer måtte fylde op til flere kontaktbøger med alle hans skarnsstreger i de første skoleår. Han har været cowboy i Australien og arbejdet for Ole Andreasen i Bruxelles, men han er en hjemmefødning, der er afhængig af  familiens favntag

Opdateret 20. november 2013 kl. 13:51
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. november 2013 kl. 14:05
Af Susanne Helmo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi mødes på Elverdamskroen, hvor borgmesteren bænker sig foran den store brændeovn. Hans servile fremtoning og diskrete smil, understreges af hans lave stemme.
Vi taler med borgmester Søren Kjærsgaard – valgt med hjælp fra SF ved  kommunalvalg i 2009 i Holbæk kommune. Han er 38 år og uddannet jurist.
Opvæksten foregik i Vipperød, hvor han også bor i dag med konen Katja og deres to børn på henholdsvis tre og fem.
Faderen var advokat, moderen sygeplejerske og de boede på bedsteforældrenes gård, hvorfor Søren Kjærsgaard er vokset op som en del af et større fællesskab, hvor det var helt naturligt at hjælpe til.
 - Vi gav alle en hånd med på gården – så jeg har brugt mange timer på at skove brænde og ellers slå græs, pløje og harve. Måske kommer kærligheden til området af barndommens oplevelser i det fællesskab, der for ham har været så givende.
Han har gået i Ågerup skole og selv om han lige skulle markere sig de første år, faldt han til ro i sin egen begavethed og blev kendt som en klassekammerat med et godt humør og et stort overskud.

Ud af familiens favntag

Efter endt skolegang gik Søren Kjærsgaard på gymnasiet Stenhus i Holbæk og så var det tid til at udfordre sig selv og få luft under vingerne.
- Jeg vidste tidligt, at jeg havde brug for at have familien omkring mig Jeg er jo en del af et større fællesskab – mine to søstre, mine forældre og bedsteforældrene tæt på
I forsøget med at vriste sig lidt ud af familiens trygge favn, udfordrede han derfor sig selv med en tur til Australien.  Hans morbror havde en maskinstation der og her boede han og levede et helt andet liv med at drive kvæg som en anden cowboy på hesteryg, svedig under solens ubarmhjertige bagen, levede et liv så langt fra Vipperød som tænkes kunne og var meget bevidst om, at det var en del af en udvikling, han ville og skulle igennem.
- Naturen er vildere derude, smiler han og mindes, mens en anden har svært ved at forestille sig det ulastelige blå sæt tøj skiftet ud med en svedig cowboyskjorte.

Ole Andreasen og Bruxelles

Søren Kjærsgaard startede på jurastudierne og som studiejob fik han først ansættelse hos Hans Chr. Schmidt og Jens Kirk i Folketinget, og i 2001 blev han ansat hos Ole Andreasen i Europaparlamentet, hvorfor Søren Kjærsgaard drog til Bruxelles.
- Det var en rejse igennem de forskellige systemer, men det bekræftede også for mig, at det skulle være i Danmark og lokalt, at jeg ville arbejde.
- Interessen for og kærligheden til det lokale, der er drivkræften hos mig.

Venstres ungdom

I 1997 meldte Søren Kjærsgaard sig ind i Venstres ungdom, men den politiske interesse havde han allerede i gymnasiet. Hans far var medlem af Vestsjællands amtsråd, som det hed den gang, så derfor blev der også talt politik i barndomshjemmet.
I 2005 stillede Søren Kjærsgaard op til kommunalvalget i Holbæk og blev valgt ind. Jens Stenbæk, der var 1. viceborgmester trak sig i 2008, hvorfor en enig byrådsgruppe- og bestyrelse pegede på Søren Kjærsgaard som spidskandidat.
Det førte til en borgmesterpost i 2009.
Søren Kjærsgaard har arbejdet for flere advokatfirmaer, bl.a. Avodan og Dansk Erhverv, så han føler sig godt rustet til at sidde i spidsen for byrådet.

Hjemmefødning

Opholdet hos Ole Andreasen i Europaparlamentet var også en øjenåbner for, hvor han ville kunne trives i sit liv – derfor gik turen hjem til Vipperød, hvor han var født, hvor hans bedsteforældre og forældre boede, hvor vennerne var og hvor han kunne bo med sin kone og deres to børn i husmandsstedet med de 5 ha land og hvor der er højt til himlen.

Nærvær med borgerne

Søren Kjærsgaard ønsker, at man skal møde ham på genbrugspladsen, i byen til arrangementer og på rådhuset.
Han interesserer sig for det samfund, han er en del af, glæder sig over de frø, der er lagt en gang, som udvikler sig til noget større.
- Fornemmelsen for fællesskabet er altid til stede, slutter han, mens krofatters døtre står fnisende i krostuen, fordi de så gerne vil fotograferes med borgmesteren. Han stiller beredvilligt op og gør klar til en endnu en periode som borgmester, hvis borgerne i Holbæk kommune ønsker det.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk