13. august 2020
?Det er fuldkomment hul i hovedet, at vi skal lukke et solcelleanlæg ned, samtidig med at kommunen netop er blevet en del af et klimasamarbejde?, mener Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S). 

Foto: Holger Vincents.
?Det er fuldkomment hul i hovedet, at vi skal lukke et solcelleanlæg ned, samtidig med at kommunen netop er blevet en del af et klimasamarbejde?, mener Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S). Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helt sort: Solcelleanlæg tvunget til lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helt sort: Solcelleanlæg tvunget til lukning
Opdateret 08. oktober 2019 kl. 11:06
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 08. oktober 2019 kl. 11:04
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sæby: Det leverer grøn strøm til Sæbybadet, børnehaven Birken og den nærliggende multihal, men nu skal det være slut.

Et kommunalt solcelleanlæg i Sæby, der årligt producerer cirka 50.000 klimavenlige kilowatt-timer, er tvunget til at lukke. Dermed vil Lejre Kommune øge sin CO2-udledning med 10 tons om året.

"Det er fuldkomment hul i hovedet, at vi skal lukke et solcelleanlæg ned, samtidig med at kommunen netop er blevet en del af et klimasamarbejde (DK2020 red.) og vores administration derfor arbejder på at finde klimavenlige løsninger", lyder kritikken fra en målløs Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune, der allerede i sidste omtalte solcelleanlægget på sin faste klummeplads i nærværende avis såvel som i et debatindlæg i dagbladet Politiken.

Lovgivning slukker anlæg

Det er et kompliceret forløb, der har udløst de dybe panderynker hos Lejeres borgmester. Kommunens problem er opstået, fordi Energistyrelsen i 2013 indførte en ny fortolkning af reglerne om kommunale solcelleanlæg. De blev nu betragtet som forsyningsselskaber, og dem må kommunerne, ifølge lovgivningen på området, ikke drive. Solcelleanlæg, der var taget i brug inden 28. juni 2013, kunne dog fortsat være i drift, mens kommende anlæg skulle lægges over i et særligt selskab eller udstyres med en dispensation. Og da Lejre Kommunes anlæg i Sæby var under opførelse den 28. juni 2013, valgte kommunen ikke at søge om dispensation.

Borgmester: Sort løsning

I dag vil Carsten Rasmussen ikke afvise, at der for seks år siden blev begået fejl på de indre kommunale linjer, eftersom der ikke blev sendt en ansøgning afsted til Energistyrelsen.

"Nej, det kan jeg ikke, men jeg må bare sige, at der er flere andre anlæg rundt omkring i Danmark, der er i en tilsvarende situation, og i min lavpraktiske verden er det sådan, at ønsker man grønne løsninger, så skal man ikke starte med at nedlægge dem, der er i forvejen, men tværtimod udbygge med flere", lyder svaret fra borgmesteren, der på grund af lukningen af solcelleanlægget er tvunget til at finde 70.000 kroner årligt på et i forvejen presset kommunalbudget til indkøb af konventionel strøm.

"De penge kunne vi have brugt på at investere i grønne løsninger. Nu skal vi i stedet betale for strøm, der ikke nødvendigvis er grøn strøm, men sort strøm", siger Carsten Rasmussen.

Vanskelig privatisering

Energistyrelsen oplyser til Lejre Kommune, at kommunen kan redde solcelleanlægget fra lukning, hvis kommunen opretter et selvstændigt selskab, der kan drive anlægget.

Ifølge Carsten Rasmussen er den løsning dog ikke en mulighed på grund af solcelleanlæggets størrelse.

"Det er simpelthen for dyrt. Vi har også forsøgt at få nogle til at overtage, men det har foreløbigt ikke været muligt, fordi det rent økonomisk ikke giver mening", siger Carsten Rasmussen, der efterlyser handling fra folketingssalen og hos klima-, energi- og forsyningsministeren. Efterlyser handling

"Det ville være rart, hvis en minister eller et flertal kunne se, at når nu skal vi til at forhandle en klimalov, så må vi hellere lade være med at gå baglæns. Lad os i stedet gå fremad", siger Carsten Rasmussen (S).

Christiansborg: Vi skal have en generel dialog

På Christiansborg der ikke umiddelbart en håndsrækning på vej til solcelleanlægget i Lejre.

"Vi er optaget af, hvordan kommunerne kan bidrage til den grønne omstilling på den bedst mulige måde, og vi skal have en generel dialog omkring, hvordan vi kan fremme kommunernes deltagelse. Om det specifikt er det her, der skal kigges på, det skal jeg ikke kunne sige, men generelt er vi optaget af, hvordan vi kan gøre det lettere for kommunerne at bidrage", siger Anne Paulin, klima-, energi-, og forsyningsordfører i Socialdemokratiet til Politiken.

Tip os


mcred@sn.dk

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk