22. oktober 2020
Handicaprådets formand Jan Andersen er utilfreds med Lejres såkaldte omgørelsesprocent. Foto: Pixabay.
Handicaprådets formand Jan Andersen er utilfreds med Lejres såkaldte omgørelsesprocent. Foto: Pixabay.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handicapråd kritiserer sagsbehandling: - Vildt uambitiøst af kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Handicapråd kritiserer sagsbehandling: - Vildt uambitiøst af kommunen
Opdateret 15. oktober 2020 kl. 11:51
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 15. oktober 2020 kl. 06:11
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Når borgerne klager over Lejre Kommunes sagsbehandling på socialområdet, ændrer Ankestyrelsen i to ud af fem sager kommunens afgørelse.

Dermed placerer kommunen sig lige omkring landsgennemsnittet, viser den seneste kortlægning, som Ankestyrelsen og Social- og Indenrigsministeriet står bag.

"Vildt uambitiøst"
Spørger man Handicaprådet i Lejre Kommune, er resultatet dog langt fra tilfredsstillende. Rådet har derfor sendt et kritisk høringssvar til politikerne i Udvalget for Social, Sundhed og Ældre, der behandlede sagen på et møde i sidste uge.

- At ligge på landsgennemsnittet er vildt uambitiøst af kommunen, for det er et dårligt landsgennemsnit. Vi skal stræbe væsentlig højere, for det er nogle umenneskelige skæbner, der gemmer sig bag tallene, lyder det fra Jan Andersen, formand i Handicaprådet, der er sat i verden for at rådgive Kommunalbestyrelsen om handicappolitiske spørgsmål.

Tallene fra Ankestyrelsen og ministeriet fortæller, at Lejre Kommunes samlede såkaldte omgørelsesprocent på socialområdet, der altså blandt andet tæller sager om personer med handicap, lå på 39 % i 2019. Til sammenligning var tallet 41 % på landsplan. I 2017 lå kommunens såkaldte omgørelsesprocent på 41, mens den i hele landet lød på 38.

Mikael Ralf Larsen (SF), formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre afviser, at der fra politisk side er en målsætning om at lægge sig tæt op af landsgennemsnittet.

- Derfor vil vi også gerne i dialog med Handicaprådet, for som udvalgsformand er jeg først og fremmest optaget af, at vi får et nuanceret billede af området, forklarer politikeren med henvisning til, at han sammen kollegerne i udvalget nu har indkaldt Handicaprådet til et dialogmøde. Samtidig har politikerne oven på sidste uges møde sat forvaltningen til at belyse, hvor stor en andel af socialsagerne, der i første omgang blive anket.

- Der er brug for, at vi får skabt klarhed over, hvor mange sager, der går gennem vores system årligt, hvor stor en andel af dem bliver anket, og hvordan Ankestyrelsen mere præcist forholder sig til de pågældende sager, siger Mikael Ralf Larsen.

Ikke rykket sig
Hos Jan Andersen i Handicaprådet hæfter man sig ved, at Lejre Kommune ikke har rykket sig nævneværdigt i de 12 år, han selv har haft plads i det rådgivende organ. Og Derfor er der brug for, at kommunen indfører en ambition om at blive blandt de bedste 10 % i Danmark, når det handler om omgjorte ankesager, lyder opfordringen.

- De regler, vi har på området i dag, er sådan set gode nok. Kommunen skal bare følge dem, mener formanden for Handicaprådet.

Jan Andersen fortæller, at de sager, han typisk hører om, er sager, hvor borgere har søgt om tilskud til et specifikt hjælpemiddel, eksempelvis en protese, eller en bestemt ydelse, men i første omgang modtager et afslag fra Lejre Kommune.

- Det man skal huske på er, at vi her har at gøre med gruppe mennesker, der ofte ikke har det store overskud på grund af deres udfordringer. Det betyder, at det for mange er en stor overvindelse at skulle sætte spørgsmålstegn ved deres kommunes afgørelse, siger Jan Andersen.

Og manglende overskud hos de berørte borgere kan samtidig betyde, at en del af kommunens afgørelser, aldrig bliver trykprøvet hos Ankestyrelsen, selvom der kan være gode grunde til at tag en sag videre til næste instans. Det anerkender Mikael Ralf Larsen.

- Det er netop min største bekymring, at der er mennesker, der ikke magter at kræve, det der er deres ret, fordi de ikke har overskuddet til det. Det er i de tilfælde, vi kan tale om ulighed i sundhed, siger han.

Tip os


mcred@sn.dk

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk