7. august 2020
12 nye danske statsborgere - 10 fra Lejre og to fra Roskilde var torsdag samlet til Lejre Kommunes første grundlovsceremoni. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

12 nye danske statsborgere - 10 fra Lejre og to fra Roskilde var torsdag samlet til Lejre Kommunes første grundlovsceremoni. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Håndtryk til alle: Nye statsborgere budt velkommen på rådhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Håndtryk til alle: Nye statsborgere budt velkommen på rådhuset
Opdateret 06. marts 2020 kl. 10:01
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 06. marts 2020 kl. 09:51
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Allerslev: Den er blevet døbt 'håndtryksceremonien' og har gentagene gange været genstand for knubbede ord fra borgmestre af forskellig partifarve rundt omkring i det ganske land.

Torsdag eftermiddag forløb alt dog i god ro og orden, da det for første gang var Lejres tur til at byde 12 nye danske statsborgere og deres familier velkommen til kommunens første grundlovsceremoni.

Det skete i Rådssalen på Allerslev Rådhus med Asti i glassene og kransekage på servietterne.

- Som I ved, kalder vi Lejre Kommune for Vores Sted. Det er også jeres sted, og efter ceremonien i dag begynder et nyt kapitel i jeres liv. I får et nyt statsborgerskab, I kan kalde jer danske, og det bliver både I, Lejre Kommune og Danmark lidt større af det, fastslog Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) i sin tale til de nye statsborgere - 10 af dem med bopæl i Lejre Kommune, mens to havde taget turen fra Roskilde.

- Lige meget hvem, du er, lige meget hvor du er så velkommen her, citerede Carsten Rasmussen Gnags' 1980er-hit 'Danmark' få øjeblikke inden selve ceremoniens begyndelse.

Forsigtigt folkefærd
I den mere alvorlige afdeling valgte borgmesteren at berøre en af de ømmere tæer i den danske folkesjæl. En undersøgelse fra sidste år, som det internationale netværk InterNations står bag, viser nemlig, at Danmark er det næst sværeste land i verden for tilflyttere at finde venner.

- Det er nok rigtigt, at vi er lidt forsigtige med at lukke nye mennesker ind. Især mennesker der ikke umiddelbart ligner os selv. Og derfor er jeg rigtig glad for at stå her i dag: Fordi I gerne vil give os i Danmark en chance, fordi I gerne vil være en del af fællesskabet, takkede Carsten Rasmussen.

Og med mundvigene foldet i brede smil efterlod de 12 nye danske statsborgere da heller ingen tvivl om, at de tog imod invitationen fra Lejres politiske leder. Få minutter senere rundede de således på skift bordet midt i Rådssalen for at sætte pennen til den officielle erklæring på statsborgerskabet. Og dernæst trykke Lejre-borgmesteren i hånden.

Dansk-brite: Stemmeret et vigtig

Blandt dem 50-årige Andrew Pellet, der til daglig bor i Osted og nu - oven på torsdagens Grundlovsceremoni - både er udstyret med britisk og dansk pas. For den danskgifte familiefar blev Storbritanniens farvel til EU afgørende for ønsket om at understrege sin tilknytning til Danmark.

- Da Brexit-afstemningen faldt ud, som den gjorde, tænkte jeg, nu må jeg i gang. Der var 'spark'en' (gnisten red.), fortæller dansk-briten, hvis ansøgning har været tre et halvt år undervejs.

Men selvom fremtiden i Danmark nu må siges at være endegyldigt besejlet, er tryghed ikke det første, Andrew Pellet fremhæver, når man beder ham prissætte sit danske statsborgerskab.

- For mig betyder dagen i dag først og fremmest, at jeg nu har dansk stemmeret. Jeg bor her i landet, jeg er dansk gift og jeg betaler min skat, men jeg har ikke kunnet være med til at bestemme, hvordan mine penge blev brugt. Det kan jeg nu, og det synes jeg er vigtigt, forklarer han.

Tip os


mcred@sn.dk

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk