12. juli 2020
Flemming Damgaard Larsen (V) vil have Lejre Kommune til passe bedre på mindestenen ved  ved Langved og ikke mindst mindepladsen. Sidstnævnte fremstår i øjeblikket tilgroet. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Flemming Damgaard Larsen (V) vil have Lejre Kommune til passe bedre på mindestenen ved ved Langved og ikke mindst mindepladsen. Sidstnævnte fremstår i øjeblikket tilgroet. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glemt mindesmærke er en 'skamplet'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glemt mindesmærke er en 'skamplet'
Opdateret 02. juni 2020 kl. 12:21
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 01. juni 2020 kl. 19:02
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rye: Den blev rejst af Rye-Sonnerup Sogneråd den 9. juli 1920 for at markere genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Siden dengang er mindestenen ved Langtved blev passet og plejet af først Rye-Sonnerup Kommune og dernæst Bramsnæs Kommune, der overtog opgaven ved sin oprettelse i 1970.

arrow Læs også: Ærkesjællænderen med den slesvigske forbindelse

Siden 2006 har Lejre Kommune haft ansvaret for at sikre bevarelsen af den historiske sten og dens tilhørende mindeplads i Strandskoven. Omsorgen lader dog en hel del tilbage at ønske. I hvert fald hvis man spørger Flemming Damgaard Larsen (V), medlem af Kommunalbestyrelsen, der mener, at Lejre Kommune løber fra sit ansvar.

- Det er et stort problem, at mindestenen ikke er blevet vedligeholdt af kommunen, når det netop er dem, der har forpligtigelsen, og særligt når vi befinder os i 100-året for genforeningen. Det er en skamplet på kommunen, lyder det fra den erfarne politiker, der tidligere har siddet i Kommunalbestyrelsen i Bramsnæs Kommune såvel som i Folketinget.

"Uheldig side"
I forsøget på at råde bod på den glemte mindesten - den ene af fem styk i Lejre Kommune - sendte Flemming Damgaard Larsen i sidste uge en mail til kommunen, hvor han gjorde opmærksom på problemet. For selvom covid-19 har sat en stopper for den helt store 100-års-fejring af genforeningen på Valdemarsdag den 15. juni, er det nødvendigt at skride til handling, lyder det.

- Der står mindesten spredt ud over det ganske land, og det er ærgerligt, hvis Lejre Kommune skal falde ud til uheldig side, forklarer politikeren, der også har plads i Regionsrådet i Region Sjælland.

Centerchef: Vi er i gang
I Lejre Kommune lyder meldingen, at man er i fuldt sving med at få kommunens fem mindesten klar til det nært forstående jubilæum - inklusiv stenen ved Langtved.

- Stenen er blevet oprenset for alger og gammel maling og bliver opmalet i originalfarven senest den 7. juni i år. Området vil også blive ryddet for planter og lignende, fortæller Thure Dan Petersen, centerchef for Kultur og Fritid i Lejre Kommune.

Han erkender, at stenen og mindepladsen ved Langtved ikke har været passet i og plejet i en årrække. Det skyldes ifølge centerchefen, at det blandt andet er en mere kompliceret sag en som så, når der er tale om fredede mindesmærker.

- Det har blandt andet krævet tilsagn fra Slots- og Kulturstyrelsen at oprense stenene, ligesom ROMU har skullet ind over som tilsynsmyndighed, forklarer Thure Dan Petersen.

Centerchefen kan samtidig fortælle, at der er en digital fejring af genforeningen i støbeskeen.

- Vi havde planlagt en historisk markering, som Lejre Bibliotek & Arkiv sammen med en række lokalhistoriske foreninger skulle arrangere. Det er dog aflyst af covid-19. I stedet arbejdes der i øjeblikket på en række onlinefortællinger om stenene, siger han.

Fakta: Her finder du Lejres fem mindesten

I Lejre Kommune er fem mindesten rejst i juni og juli 1920 for at markere Sønderjyllands genforening med Danmark.

Her står stenene:
Biltris, Hornsherredvej 471 4070 Kirke Hyllinge

Lyndby, Lyndby Hovedgade 19 4070 Kirke Hyllinge

Langtved, Elverdamsvej 138 4060 Kirke Såby

Kisserup, Hjortemarksvej 12 4330 Hvalsø

Osted, Assendløsevejen 1 4320 Lejre

Tip os


mcred@sn.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk