30. juli 2021
Et nyt såkaldt klimasolur bliver Tølløse Fælleds helt egen milepæl på Istidsruten. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Et nyt såkaldt klimasolur bliver Tølløse Fælleds helt egen milepæl på Istidsruten. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gigantisk solur: Kæmpe kalksten flytter ind i ny park

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gigantisk solur: Kæmpe kalksten flytter ind i ny park
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 12. januar 2021 kl. 05:46
Af Holger Vincents

Mens Covid-19 igen har sat en stopper for alle arrangementer i Tølløses lokale kulturhus, er der anderledes livlig aktivitet i den modsatte ende af byen, hvor en ny bypark skyder op.

Senest har Tølløse Fælled, som det grønne område mellem Rødtjørnevej og Dalvænget foreløbig er blevet døbt, fået selskab af en kæmpe kalksten på hele 8,1 ton. Det svarer til to asiatiske hanelefanter.

Den tunge tilflytter er en såkaldt koralkalksten, der stammer fra Faxe Kalkbrud og dermed blev dannet for godt 63 millioner år siden. På Tølløse Fælled indtager stenen nu hovedrollen i et såkaldt klimasolur, der kort før jul blev opstillet på det 5,7 hektar store areals højeste punkt - tæt på banen.

- Vi havde ikke set det komme, så det er ret fantastisk, fortæller Jesper Knudsen, projektleder for Tølløse Fælled og næstformand i Fællesskab Tølløse, der sammen med Tølløse Lokalforum står bag udviklingen af parken.

Gigantisk solur

Uret er samtidig et nyt såkaldt 'landmark' eller milepæl på Istidsruten, der er en 390 km lang oplevelsesrute på Midt- og Vestsjælland, som går gennem Tølløse.

- Vi havde i forvejen tænkt, at det kunne være sjovt, hvis Tølløse Fælled kom til at indeholde en stor sten. Samtidig havde vi overvejet, hvordan vi kunne gøre parken til en del af Istidsruten. Så da vi pludselig modtog tilbuddet fra Brorfelde om at modtage uret, slog vi til, fortæller Jesper Knudsen.

Milepæl på istidsruten

Byparkens tovholder sigter til, at det nye klimasolur er havnet i Tølløse takket være en julegave fra Brorfelde Observatorium. Sammen med Holbæk Kommune og en lang række andre aktører er det astronomiske center nemlig partner i Istidsruten.

I den forbindelse har observatoriet modtaget en pose penge fra Nordea Fonden til at oprette lokale seværdigheder langs ruten, og her faldt valget altså i denne omgang på Tølløse.

- Istidsruten er en cykelrute, men det er samtidig meningen, at man skal blive klogere på landsskabet undervejs, forklarer Marie Holst Riis, geologisk naturvejleder på Brorfelde Observatorium, om klimasoluret, der er skabt af kunstneren Karin Egede.

- Vi håber, at det vil betyde, at cyklisterne på ruten får lyst til at stoppe op og tage en pause i Tølløse for at se klimasoluret og måske gå en tur i byen, fortsætter Marie Holst Riis.

At det nye værk kan lokke motionisterne til at tage en puster i parken, er også håbet hos Jesper Knudsen.

- Når man kommer kørende på Kvarmløsevej, kan man lige svinge ind i parken med cyklen og holde en kaffepause ved klimasoluret, inden man fortsætter, fortæller han.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk