11. juli 2020
Forberedelsern til åbningen af Kongehallen er i fuld gang i Sagnlandet Lejre, hvor efterårsferien skal bruges på at finde kongens krigere. 

Foto: Sagnlandet Lejre.
Forberedelsern til åbningen af Kongehallen er i fuld gang i Sagnlandet Lejre, hvor efterårsferien skal bruges på at finde kongens krigere. Foto: Sagnlandet Lejre.
Foto: Ole Malling
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygtløse krigere søges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygtløse krigere søges
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 13. oktober 2019 kl. 20:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sagnlandet: Har du det, der skal til, for at blive en vaskeægte vikinge-kriger?

Det spørgsmål stiller Sagnlandet Lejre i efterårsferien, hvor det tidligere forsøgscenter åbner sin helt egen krigerlejr for alle gæster på markedspladsen Ravnebjerg.

"I myten om helten Beowulf hører vi om kong Roar, som havde "stor krigslykke og hæder. At hans slægtninge og venner var ivrige efter at adlyde ham og hans unge følgesvende voksede til en mægtig hird". Og sådan var det vitterligt på den tid, en konge var ikke noget uden sin hird", fortæller Jutta Eberhards, der er områdeansvarlig for vikingerne i Sagnlandet Lejre.

Lægger man vejen forbi efterårsferiens krigerlejr kan unge som gamle prøve sig frem med vikingernes forskellige våben - sværd, skjold, spyd og daneøkse. Enhver kriger får det våben, der passer en bedst. På den måde ved man, om det i bytte for lidt sølv skal være et sværd eller en kniv, man skal snitte i snitteværkstedet. Her modtager man også kongens belønning i form af den helt særlige sværdperle.

For at træningen skal dække både angreb og forsvar, har Sagnlandets vikinger bygget en borg af halm, hvor kampene rigtig kan folde sig ud. Og kommer det til sammenstød i det åbne land, er det nødvendigt inden at have øvet sig på at holde skjoldmuren. Selvom alle kun kæmper med bløde våben og for sjov, står vølver og sårkyndige klar i feltlazarettet. Her viser de, hvordan man lappede krigens sår, satte brækkede knogler sammen og styrkede kampmoralen med varm løgsuppe.

Historisk hird
Ifølge projektleder med ansvar for indretning af Kongehallen, arkæolog Tania Lousdal Jensen, bygger de drabelige aktiviteter bygger på et stærkt fagligt fundament.

"Vi finder masser af spor efter vikingekongens hird i det arkæologiske materiale. Fra Estland kender vi til et fund af et skib med svenske krigere, som har endt deres dage i en massegrav ombord på deres fartøj. Det er et vildt fund, som giver os et unikt indblik i vikingekrigerens sociale liv, fordi krigerne er gravlagt i forhold til status", siger hun.

Tip os


mcred@sn.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk