21. juli 2019
Landskabet der omkranser Oldvejen ved Gevninge står til en markant forandring i tilfælde af, at en ny grusgrav i området en dag bliver til virkelighed. 

Foto: Holger Vincents.
Landskabet der omkranser Oldvejen ved Gevninge står til en markant forandring i tilfælde af, at en ny grusgrav i området en dag bliver til virkelighed. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygt for ny grusgrav i Gevninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygt for ny grusgrav i Gevninge
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 27. februar 2019 kl. 09:23
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gevninge: Foreløbig er der kun om en indledende høring, som skal indsamle idéer og forslag til en ny regional råstofplan i 2020. Alligevel råber flere borgere i Gevninge allerede nu vagt i gevær ved udsigten til, at området kan havne på forhandlingsbordet, når politikerne om et års tid skal beslutte, hvor der må etableres nye grusgrave.

"Det er noget, der fylder, for frygten er at det kan ødelægge området", lyder det fra Henning Nevers, der ejer 12 tønder land ved Gevninge.

Lodsejerens jord ligger midt i et område på 136 hektar, fra Lejre Ås udmunding mod nord til Lindenborgvej mod syd, hvor Region Sjælland for år tilbage undersøgte mulighederne for at udvinde sand, sten og grus. Det fremgår af et offentligt tilgængeligt notat, som Orbicon tilbage i 2014 udarbejde for regionen.

I notatet lyder vurderingen, at det formodentlig er muligt at udvinde 2 millioner kubikmeter råstoffer i området.

Frygter for livsgrundlag
I mellemtiden er de indledende øvelser til arbejdet med Råstofplan 2020 så gået i gang, og det er i den forbindelse, at flere borgere i Gevninge allerede her i idéfasen siger fra overfor regionen.

"Jeg har boet i området i 32 år, så jeg frygter nu, at hele mit livsgrundlag forsvinder", siger Henning Nevers.

Lodsejeren bakkes op af en anden Gevninge-borger, der ikke mener, at Region Sjælland har været dygtige nok til at orientere om den igangværende høringsperiode, der løber frem til den 11. marts i år. En oplysning de lokale ved et tilfælde fik kendskab til via en landmåler, der tilfældigvis var på arbejde i området.

"Vi har ikke fået nogen informationer, simpelthen", lyder kritikken fra Kaj Folkenberg, der bor på Højmarken i Gevninge.

Men oplysningerne er frit tilgængelige på Region Sjællands hjemmeside. Burde I ikke selv gøre en indsats for at holde jer opdaterede?

"Jo men det er regionen, der er den udfarende kraft, og derfor mener jeg også, at det må være dem, der burde være mere aktive. Ellers kan vi som borgere sidde hver dag og søge på det ene og det andet. Det mener jeg ikke, man kan forlange".

Ny høring
Hos Region Sjælland mener man ikke, at det indledende arbejde med en ny råstofplan bør give grund til bekymring i Gevninge.

"Det her er den første offentlige høring, hvor vi ønsker at finde ud af, hvilket behov der er for udvinding af råstoffer, og hvordan råstofplanen kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Eksempelvis om en kommende råstofplan skal beskæftige sig mere med genbrug af jord. Men det konkrete oplæg til en råstofplan kommer først til næste år - naturligvis efterfulgt af en ny høringsperiode", forklarer Hanne Møller Jensen, funktionschef i Region Sjælland, der samtidig understreger, at regionen er interesseret i alle interessenters input til en ny råstofplan - også de lokale borgeres.

I den forbindelse påpeger funktionschefen, at Region Sjælland er underlagt regler, der tilsiger, at offentlige høringer primært udsendes online.

"Man kan altid spørge sig selv, om kommunikationen fra vores side har været god nok. Vi har annonceret høringen i en række gratisaviser i uge 2 (ikke i Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad red.) blandt andet i Søndagsavisen. Når selve råstofplanen kommer i høring i 2020, får alle naboer til mulige, nye graveområder på forhånd et brev fra regionen. Det vil sige, at man som nabo kan være helt tryg ved at få besked om høring af de konkrete områder", forklarer Hanne Møller Jensen.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk