22. juni 2021
Jordvolde skal sikre insekternes muligheder for at forplate sig, mens vilde blomster bliver spisekammer for blandt andet sommerfugle og bier. Annette Andersen, pensioneret biolog, og Jacob Søgård Larsen, bestyrelsesmedlem i Gershøj Vandværk har sat gang i et projekt, der skal forvandle en græsmark ved bygrænsen til frodig natur. Foto: Holger Vincents.
Jordvolde skal sikre insekternes muligheder for at forplate sig, mens vilde blomster bliver spisekammer for blandt andet sommerfugle og bier. Annette Andersen, pensioneret biolog, og Jacob Søgård Larsen, bestyrelsesmedlem i Gershøj Vandværk har sat gang i et projekt, der skal forvandle en græsmark ved bygrænsen til frodig natur. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra goldt græstæppe til frodig blomstermark: Biolog og vandværk søsætter naturprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra goldt græstæppe til frodig blomstermark: Biolog og vandværk søsætter naturprojekt
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 06. maj 2021 kl. 06:14
Af Holger Vincents

Gershøj: Den har lignet en velfriseret golfbane i mange år, men nu skal det være slut.

En 3500 kvadratmeter stor grund lige ved Gershøjs bygrænse gennemgår netop nu en storstilet forvandling.

- Vi kan få en vild flora med stor diversitet - lige her, fortæller Anette Andersen og peger på rundt på området, der svarer til fire parcelhusgrunde.

Grunden ejes af Gershøj Vandværk og gemmer på en vandboring, der sikrer rent drikkevand til 180 husstande i området. Den helt ensartede overflade bør imidlertid forandres markant, så den i højere grad bliver et aktiv for naturen og samtidig bidrager til fællesskabet i lokalområdet. Sådan lyder det fra både Annette Andersen, der er pensioneret biolog, og vandværkets bestyrelse.

- Det er to sjæle én tanke, for vi havde i forvejen haft idéen op at vende på generalforsamlingen sidste år, fortæller Jacob Søgård Larsen, bestyrelsesmedlem og kasserer i Gershøj Vandværk.

Grønt Guld
Det var tilbage i sommeren 2020, at Annette Andersen, der selv bor i Gershøj, kontaktede vandværket med idéen om at søge Danmarks Naturfredningsforenings og Velux Fondens Grønt Guld-pulje. Et initiativ der hjælper seniorer med at føre deres grønne idéer ud i virkeligheden.

Vandværket var, som Jacob Søgård Larsen fortæller, særdeles positive, og omkring årsskiftet tikkede de gode nyheder så ind i biologens indbakke - Velux Fonden havde besluttet at bevilge 12.000 kroner til projektet.

Penge der blandt andet er gået til at etablere omkring 800 kvadratmeter blomster-eng fordelt på to store bede på boringsområdet.

Samtidig er de opgravede græstørv blevet til to jordvolde, der fremover skal fungere som rugekasser for insekterne, hvilket igen skal tiltrække flere fugle.

- Vi kender sommerfuglebuskene fra haven derhjemme. Og det svarer jo lidt til, at sommerfuglene, bierne og de andre insekter går på værtshus og får fadbamser og burgere. Problemet er bare, at de ikke har et sted at lægge æg. Her på vandværkets grund prøver vi at sørge for, at de både kan få mad og forplante sig, forklarer Annette Andersen, der også har inddraget sin mand John i arbejdet.

Vilde blomster og bær
Mens engblomster som vild gulerod, dragehoved og kornvalmue vil skyde op i løbet af i år, kan Gershøj-borgerne samtidig se frem til en perlerække af bærbuske såsom stikkelsbær, hindbær og ribs, ligesom 14 æbletræer i ældre og modstandsdygtige sorter på sigt skal plantes i mindre klynger ud til vejen.

I grundens vestligste ende skal der desuden gøres plads til brændenælder for at tiltrække sommerfugle, mens forskellige arter af pil både skal stille biernes sult og levere materiale til kurser i pileflet.

Nyt laug sætter rammerne
Hvad der ellers skal ske på Gershøj Vandværks grund i det lange løb er helt op til de lokale, forklarer initiativtagerne.

Det bliver nemlig et nyt laug, der i praksis skal stå for udviklingen af området og dermed bidrage til at styrke biodiversiteten.

Lauget skal efter planen stiftes søndag den 9. maj på et møde i Byhuset, og foreløbig er det vilde projekt blevet mødt med stor opbakning på facebook, hvor flere frivillige allerede har ytret ønske om at give en hånd med.

- Det er dejligt, at det allerede er så stor interesse, lyder reaktionen fra Annette Andersen.

Grundtanken er, at kun fantasien sætter grænser, så længe træer og den øvrige bevoksning ikke overstiger 2,5 meter i højden og således ikke er til gene for naboer og trafikanter. Belønningen for timerne i marken, bliver de afgrøder, der gradvist skyder op.

- Udover det sociale i lauget, hvor man i en gruppe skiftes til at passe og pleje det hernede, så er meningen, at man som frivillig får et udbytte af det, der kan høstes hernede, forklarer Jacob Søgård Larsen.

Tip os


mcred@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk