20. oktober 2021
De tre landskabsdesign-studerende Victor Wagner (tv), Anne Sofie Lyngby og Sofie Nørbak har med inspiration fra Kai Drewes fra Kirke Såby givet  deres bud på, hvordan Lavringe Jord ved Lejre by kunne se ud i fremtiden. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

De tre landskabsdesign-studerende Victor Wagner (tv), Anne Sofie Lyngby og Sofie Nørbak har med inspiration fra Kai Drewes fra Kirke Såby givet deres bud på, hvordan Lavringe Jord ved Lejre by kunne se ud i fremtiden. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forslag afsløret: Sådan kan Lejre se ud i fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslag afsløret: Sådan kan Lejre se ud i fremtiden
Opdateret 23. september 2021 kl. 09:59
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 23. september 2021 kl. 07:30
Af Holger Vincents

Herslev: En ny landsbyklynge med Tempelkrogens natur som ankepunkt. Osteds identitet som byen med Hovedvejen viskes ud til fordel for en ny historie med en grøn baghave som omdrejningspunkt. En bedre balance mellem Herslevs borgere, de besøgende i området, virksomhederne, dyr og planter.

Sådan lyder en række bud på, hvordan Lejre Kommune kunne se ud i fremtiden.

Bag visionerne står en gruppe studerende fra Københavns Universitet, der henover to måneder har arbejdet intenst på at skabe i alt otte forslag til konkrete udviklingsprojekter rundt omkring i kommunen.

- Ofte når vi laver den her slags projekter på studiet, er der ikke nogen i den anden ende, der har forventninger til resultatet. Men herude i Lejre mødte vi engagerede borgere, der var meget opsatte på det, vi skulle i gang med, og det gav ekstra motivation, fortæller 27-årige Sofie Nørbak.

Fernisering i Herslev

Hun læser landskabsdesign på Københavns Universitet og er blandt de studerende, der i tæt dialog med borgere, Lejre Kommune og Landsbyudvalget, har slået stregerne til forslagene.

Tirsdag eftermiddag blev hele idékataloget præsenteret på Herslev Bryghus, hvor tæppet gik til udstillingen 'Rum til det moderne liv på landet'.

Blandt deltagerne til ferniseringen var også Kai Drewes fra Kirke Såby. Han er én af de lokale, der har bidraget med inspiration til de studerendes arbejde.

Sammen med en gruppe naboer i foreningen Lavringe Jord har Kai Drewes gennem de seneste fire år undersøgt mulighederne for at udvikle området, der ejes af Lejre Kommune. Nu - takket være Sofie Nørbaks gruppe fra KU - står han med et færdigt projektforslag i hånden.

- Det er helt fantastisk. Vi er meget glade for det, siger den 68-årige regnskabschef om projektet, der bærer titlen 'Lavringe Jord - Et nyt multifunktionelt landbrug'.

Treenighed

Idéen er at tage de 22 hektar syd for Allerslev, som i dag ejes af Lejre Kommune, og transformere dem til et sammentømret enhed bestående af landbrug, biodiversitet og fællesskab.

Ifølge projektforslaget skal den østlige del af Lavringe Jord lægge marker til økologiske og bæredygtige afgrøder. Mod øst skal der etableres en såkaldt biodiversitetskorridor, der både skal sikre bedre vilkår for dyr og planter og samtidig skabe nye oplevelsesmuligheder for besøgende. Blandt andet indgår en spiselig skov og en sansehave. Sidst men ikke mindst vil projektet give plads til nye mødesteder blandt andet et fælleshus, et torv og en naturlegeplads.

- Alle de tre elementer - fællesskaber, økologisk landbrug og biodiversitet - skulle puttes ind i Lavringe Jord, og dem har vi så vægtet forskelligt. Eksempelvis har vi prøvet at placere fællesskaberne, så de er forbundet med hinanden, forklarer Sofie Nørbak om helhedsplanen.

Ifølge Kai Drewes flugter de studerendes forslag langt hen ad vejen med de tanker, han og de øvrige medlemmer af Lavringe Jord har gået rundt med i hovederne.

- Du har koblingen mellem natur og produktionen. Det er de to ting, som jeg synes kunne være rigtig godt at få knyttet sammen, fremhæver Lejre-borgeren.

Foreløbig kun idéer
Men bliver projektet eller et af de øvrige syv, som 'Rum til det moderne liv' beskriver, så til virkelighed? Det er der i skrivende stund ingen garanti for, da der er tale om et universitetsprojekt og således heller ikke bundet kommunale kroner i halen på de unge studerendes arbejde. Alligevel er Lejres borgmester ikke i tvivl om, at kommunen allerede har vundet ved samarbejdet med Københavns Universitet.

- Man kan ikke sige, at projekterne bare kan gennemføres i morgen, men vi har fået en masse dygtige unge mennesker ind udefra, der har set med friske øjne på vores kommune, og det er altid godt, siger Carsten Rasmussen (S) og fortsætter:

- De har set en masse muligheder og også fået dem beskrevet, og det betyder, at selvom projekterne måske ikke umiddelbart står til at blive gennemført, så kan de være en vigtig inspirationskilde for landsbyerne.

Kai Drewes er enig i, bolden nu først og fremmest ligger ude i kommunens mindre lokalsamfund.

- Med de her planer i hånden, kan vi synliggøre os over for kommunen, men det handler også om de borgere og andre interessenter der er herude, går sammen om at yde en indsats. For vi som forening kan ikke løfte opgaven alene, forklarer han.

Tip os


mcred@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk