9. april 2020
Danmarks vugge forsøges blotlagt i en ny foredragsserie på Lejre Museum. Foto: Nationalmuseet.
Danmarks vugge forsøges blotlagt i en ny foredragsserie på Lejre Museum. Foto: Nationalmuseet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredragsserie: Her blev Danmark født

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredragsserie: Her blev Danmark født
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 16. august 2019 kl. 11:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gl. Lejre: "Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre". Sådan står der, når du træder ind i den interaktive udstilling 'Sagnkongernes Lejre' på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken 'Her blev Danmark født!' inviterer museet derfor kolleger fra "konkurrerende" lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.

Først gang er tirsdag den 20. august, hvor Sorte Muld på Bornholm tages under kærlig behandling af arkæolog Margrethe Watt.

Sorte Muld er navnet på en boplads fra jernalderen nær Svaneke på Bornholm. Et stort og rigt bosættelseskompleks på minimum 1 kvadratkilometer. På den store centrale del af bosættelseskomplekset er der ved udgravninger i 1986-87 og ved efterfølgende rekognosceringer fremkommet flere end 2700 små guldblikfigurer ("guldgubber"). En stor mængde andre høj-status-fund vidner om, at bosættelsen gennem mange hundrede år var et vigtigt centrum i Østersøen - sikkert sæde for høvdinge/fyrster med fjerne udlandsforbindelser.

Især guldgubbernes billedverden antyder, at Sorte Muld samtidig var et vigtigt centrum for den førkristne kult. Ved nye udgravninger, påbegyndt i 2019, med bl.a. brug af geofysiske metoder, er allerede gjort iagttagelser, der har betydning for tolkningen af den spændende lokalitet.

Aftenens foredragsholder er Margrethe Watt, arkæolog, adjungeret seniorforsker og tidligere museumsinspektør ved Bornholms Museum. Watt har forestået de fleste af udgravningerne på Sorte Muld og fundet af de mange tusind guldgubber, hvortil en stor faglig publikation er nært forestående.

Tid, sted og pris:
20. august, kl. 19-21. Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Museet har åbent kl. 18-21
Billetter: 75 kr. købes på billetto.dk (Museumsforeningsforedrag)

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk