4. august 2021
Maria og Stephen Christensen er bekymrede for, at deres søn bliver tabt gulvet på grund af en dåbsattest. Arkivfoto: Holger Vincents.
Maria og Stephen Christensen er bekymrede for, at deres søn bliver tabt gulvet på grund af en dåbsattest. Arkivfoto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forældre frygter for sårbar søn - Kommunen trækker tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældre frygter for sårbar søn - Kommunen trækker tiden
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 15. juli 2021 kl. 12:36
Af Holger Vincents

Kirke Såby: En dåbsattest kan blive det fatale benspænd for 17-årige "Peter", der risikerer at få punkteret sine fremtidsdrømme og ryge direkte tilbage til en isoleret tilværelse, hvor depression og angst fortrænger alt, hvad der bare kunne minde om et almindeligt ungdomsliv.

Sådan lyder nødråbet fra Maria og Stephen Christensen, der frygter, at den fremgang, deres søn med autisme har gjort det seneste år meget vel kan være forgæves, hvis Lejre Kommune stik imod to eksperters vurderinger ikke fastholder det dyre skolebehandlingstilbud, de tilbød for godt et år siden.

- Man tør næsten ikke tænke på, hvad der sker med Peter. Han vil formentlig trække sig tilbage i sig selv, lige som han endelig har gjort fremskridt og vil ikke kunne opfylde sit store ønske om at færdiggøre folkeskolen, lyder forudsigelsen fra Maria Christensen.

- Kommunen bruger lovgivningen som skjold, mens vi som forældre bare skal acceptere, at det er ærgerligt, at Peter ikke kan få mere hjælp, fordi han bliver 18. Og at han ikke har fået den hjælp, han har brug for i alle de år, der er gået, supplerer Stephen Christensen.

Peter er ikke Stephen og Marias søns rigtige navn. Peter ønsker nemlig hverken selv at medvirke til artiklen eller have sit navn offentliggjort. Mediecentret er dog bekendt med hans rigtige identitet.

Voksen på papiret

Peter og forældrenes problem består i, at Lejre Kommune ikke mener, at lovgivningen giver mulighed for at bevilge et ekstra skoleår på dagbehandlingsskolen Fjordskolen i Kirke Hyllinge, fordi Peter fylder 18 år til november og dermed overgår fra børne- til voksenområdet.

I stedet har kommunen presset på for, at Peter kommer på en såkaldt STU - en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Det afslører en række mødereferater som Stephen og Maria har udleveret til Mediecentret.

Ifølge Peters forældre, såvel som deres socialrådgiver og en speciallæge i børnepsykiatri er STU imidlertid milevidt fra den behandling, Peter modtager i dag og fortsat har brug for - også efter han kan kalde sig myndig.

Kommune: I god tid

Lejre Kommune har ikke ønsket at stille op til interview, men afviser i en mail, at man bevidst har trukket sagen i langdrag.

- Som nævnt tidligere regner vi med at have færdigbehandlet sagen i god tid, inden Peter fylder 18 år, skriver vicekommunaldirektør Peter Olsen i en mail til Mediecentret. Her fastslår topembedsmanden samtidig, at sagen i skrivende stund "kører som den skal".

På spørgsmålet om, hvad der skal til, for at kommunen indvilger i at lade Peter fortsætte sin behandling på Fjordskolen lyder det:

- En bevilling er altid en konkret og individuel vurdering. Dette arbejde er som nævnt allerede i fuld gang, skriver Peter Olsen.

Sammenbrud og konflikt

Det er godt et år siden, Peters forældre kontaktede Mediecentret i et sidste desperat forsøg på at få Lejre Kommune til at hjælpe deres søn, der dengang ikke havde været i skole i tre år.

Et psykisk sammenbrud som 13-årig og en efterfølgende autisme-diagnose betød, at Peter ikke kunne holde ud at modtage undervisning på Kirke Såby Skole. Dernæst fulgte forældrenes kamp for at få den rette hjælp til deres dreng.

Og efter en langvarig konflikt med Lejre Kommune, som Mediecentret beskrev i forsommeren 2020, lykkedes det efter artiklens offentliggørelse forældrene at få kommunen til at bevilge et relevant behandlingstilbud til Peter. Fra august måned og frem til nu har han haft plads på dagbehandlingsskolen Fjordskolen i Kirke Hyllinge. Et tilbud der, ifølge forældrene, er det helt rigtige.

- Peter er stadig meget indadvendt og kan heller ikke være ret længe i skole ad gangen, men langt de fleste dage kommer han afsted, og gennem det seneste lille år har vi set en langsom, men sikker fremgang hos ham, fortæller Stephen Christensen.

Samtidig lyder meldingen fra forældrene dog, at Peter gennem den seneste tid har vist tegn på tilbagegang på grund af usikkerheden om fremtiden og forældrenes vedvarende "boksen med kommunen".

- Vi har nu siden november måned sidste år uden held forsøgt at få kommunen til at lave en langsigtet plan for Peter, for det er dét et ungt menneske med autisme har brug for. Problemet er, at vi ikke kan give ham nogen svar, siger Maria Christensen.

Giver Peter selv udtryk for, at han ønsker at fortsætte på Fjordskolen?

- Ja, det gør han. Han er inde i en proces nu, hvor tingene fungerer. Det tager bare lang tid, svarer hun.

Vicekommunaldirektør Peter Olsen henviser til, at sagen kører i to spor.

- Indsatsen på Fjordskolen er "delt op i to"; en skoledel og en behandlingsdel. De to dele bevilges efter forskellig lovgivning. Vi har på et møde i maj med familien meddelt, at Peter kan fortsætte på Fjordskolen i skoleåret 21/22, når det angår skoledelen. Behandlingsdelen er på nuværende tidspunkt bevilget, frem til han fylder 18 år i november måned.

Når han fylder 18 år, skal behandlingsdelen vurderes og bevilges på ny. Dette er familien oplyst om, og de er også oplyst om, at den sagsbehandling er i gang. Senest er familien kontaktet af sagsbehandleren primo juli måned med en status, skriver han.

Ingen afklaring

Peters forældre sidder imidlertid tilbage med en følelse af, at Lejre Kommune, akkurat som det var tilfældet for et år siden, undviger at træffe afgørelser og i stedet kaster om sig med tvetydige formuleringer. Alt sammen fordi en behandlingsskole som Fjordskolen er en dyr løsning, mener Maria og Stephen Christensen.

En opfattelse der underbygges af kommunens egne referater fra møderne med forældrene.

I februar måned i år er beskeden fra Lejre Kommune til forældrene, at det er op til Fjordskolen at søge om godkendelse, hvis Peter skal fortsætte på skolen, efter han er fyldt 18 år.

To måneder senere på et nyt møde, har kommunen skiftet holdning. Nu kan Peter i udgangspunktet ikke blive på Fjordskolen. Det er lovgivningen på området, der blokerer for at fortsætte bevillingen, lyder forklaringen. Samtidig får forældrene dog det halmstrå at klamre sig til, at Peter muligvis kan få lov til fortsætte, hvis han blive vurderet egnet til en STU-uddannelse. I så fald skal et visitationsudvalg se på sagen igen.

Maj måned og et nyt møde med Lejre Kommune er på programmet for Maria og Stephen Christensen.

Og denne gang er der gode nyheder til forældrene: Kommunen er knap så kategorisk afvisende og ser alligevel en farbar vej for Peters videre færd på Fjordskolen. Dog kun når det handler om selve skolegangen. Det er derimod ikke muligt at bevilge pengene til den altafgørende behandling i resten af skoleåret 2021/2022.

Spoler vi helt frem til I dag, hvor sommerferien for længst er begyndt, mangler Peter, Maria og Stephen Christensensen fortsat en skriftlig afgørelse fra kommunen om, hvad der skal ske, når klokken igen ringer ind til time.

- Vi oplever, at Lejre Kommune udsender en masse meldinger, uden at der kommer en afklaring eller bare en plan for Peters fremtid. Det er som om, man bare udnytter, at tiden går, og at Peter snart ikke længere er en del af børneområdet, lyder reaktionen på forløbet fra Stephen Christensen.

Beklagede forløb på møde

I et referat tilbage fra februar måned i år indrømmer Lejre Kommune endda, at forløbet har været "beklageligt", og at Peters sag fremover "vil blive behandlet under hensyntagende til det svære forløb"

Det fremgår også, "at Lejre Kommune er indstillet på, at Peter revisiteres til Fjordskolen frem til han fylder 18 år". Fem måneder senere fastslår forældrene dog overfor Mediecentret, at de endnu ikke har modtaget, det der ligner et håndfast bevis på, at Peter rent faktisk kan få lov til at blive på Fjordskolen.

Vicekommunaldirektør Peter Olsen skriver, at man efter hans opfattelse har "gjort forældrene opmærksomme på, at Peter kan fortsætte på Fjordskolen til næste år".

- Men det er klart, at din henvendelse gør, at igen vil kontakte forældrene for at sikre, at der ikke er misforståelser, skriver vicekommunaldirektøren. Han medgiver samtidig, at de mange måneder, kan virke som et langt forløb.

- Men det er en kompleks proces, hvor vi forsøger at tage hensyn til familiens ønsker samtidig med, at vi selvfølgelig skal overholde de forskellige lovgivninger, der er i spil. Når det er sagt, så er min opfattelse faktisk, at sagen på nuværende tidspunkt kører som den skal, skriver han i mailen.

Socialrådgiver: Barnets tarv forpligter

Han har ikke personligt deltaget i møderne med forældrene. Det har socialrådgiver Diane Nygaard, til gengæld. Hun beskriver sig selv som en god ven af familien og har fungeret som forældrenes bisidder siden efteråret 2020. Ifølge hende selv og Maria og Stephen Christensen uden at have modtaget betaling for sine tjenester.

- Jeg sidder ud fra et ønske om at repræsentere mit fag på den måde, vi er sat i verden for, nemlig at arbejde ud fra et helhedsorienteret perspektiv, forklarer hun.

Diane Nygaard mener nemlig, at Lejre Kommune i alt for høj grad fokuserer på økonomi og gør alt, hvad der står i deres magt for at slippe uden om et dyrt behandlingstilbud, der til gengæld har og er til gavn for Peter.

- Via lovgivningen er man som rådgiver forpligtet til at samarbejde med forældre om barnets tarv, man skal altid se det ud fra barnets tarv, og det gør Lejre Kommune slet ikke, vurderer socialrådgiveren.

Læge: Frygt for forværring

Både hun og en speciallæge i børnepsykiatri, der har behandlet Peter på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og efterfølgende er fortsat med at følge sagen i samråd med familien, har gentagne gange anbefalet Lejre Kommune, at Peter får lov til at fortsætte på Fjordskolen.

- Hvis Peter udsættes for et præmaturt skift, er der begrundet frygt for forværring af hans autistiske grundlidelse med fare for isolation, depression, og angst, der på sigt vil øge behovet for mere intensiv kommunal støtte, lyder det i en såkaldt statusudtalelse fra speciallæge Nicola Ballin, der er sendt til kommunen i februar måned i år.

Men trods ekspertvurderinger og indrømmelserne om sagsforløbet, ved Peter og forældrene altså fortsat ikke, om de er købt eller solgt. Og akkurat som da Mediecentret for første gang fortalte om sagen, skal Maria og Stephen Christensen ligeledes selv rykke kommunen for referater og konstant sikre sig, at der bliver fulgt op på Peters sag.

- Der er ingen professionelle psykologiske fagpersoner fra kommunen, der tilser Peter. Vi har behandleren fra Fjordskolen, der deltager på møderne, og så har vi en almindelig sagsbehandler. Samtidig er der ikke blevet holdt en eneste børnesamtale med Peter. Og det betyder, at det er rigtig svært at sidde til møde med kommunen, fordi de reelt ikke ved ret meget om, hvordan han har det, uddyber Maria Christensen.

Lejre Kommune skriver til Mediecentret at håndteringen af Peters sag "beror på mange forskellige input".

- Familiens egne eksperters vurderinger vil være et af dem. Vi har noteret os, at familien ønsker, at Peter fortsætter på Fjordskolen, og vi arbejder ud fra lovgivningen på at leve op til det ønske, skriver vicekommunaldirektør Peter Olsen til Mediecentret.

Tip os


mcred@sn.dk

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk