24. oktober 2020
Et flertal i Lejres kommunalbestyrelse ønsker ikke at følge Holbæk og arbejde for en fredning af Tempelkrog Nord. Arkivfoto: Agnete Vistar.
Et flertal i Lejres kommunalbestyrelse ønsker ikke at følge Holbæk og arbejde for en fredning af Tempelkrog Nord. Arkivfoto: Agnete Vistar.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal afviser at frede Tempelkrog Nord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal afviser at frede Tempelkrog Nord
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 04. februar 2020 kl. 18:52

Tempelkrogen: Mens et flertal af Holbæk Kommunes politikere støtter en fredning af Tempelkrog Nord, afviser Kommunalbestyrelsen i Lejre at følge trop.

Det blev konklusionen oven på sidste uges kommunalbestyrelsesmøde, hvor et flertal bestående af samtlige partier undtagen SF og Enhedslisten valgte at takke nej til en invitation fra Danmarks Naturfredningsforening, der ønsker at beskytte områdets dyreliv. Et ønske der dog, ifølge flertallet, ikke kan efterkommes, da det vil så tvivl om Lejre Kommunes troværdighed.

- Vi kan ikke være en fredning bekendt, vi bliver nødt til at overholde de aftaler, vi indgår, lød hovedbudskabet fra Venstres Jens Kristian Jensen, under en længerevarende debat på Allerslev Rådhus tirsdag aften.

Vil beskytte fugleliv
Da Tempelkrog Nord blev etableret tilbage i 2018 skete det for at mindske udledningen af kvælstof i Isefjorden. Her små to år senere er missionen fuldført, alt imens det nye vådområde samtidig har sikret flere fuglearter gunstige betingelser i området. Et fugleliv Danmarks Naturfredningsforening nu ønsker at beskytte imod jagt via en fredning, der samtidig vil kunne bruges til nægte offentligheden adgang til området, hvis søndagsturene karambolerer med dyrenes ve og vel.

Troværdighed på spil
Ifølge flertallet kan Lejre Kommunes troværdighed imidlertid ikke holde til at frede det godt 77 hektar store areal.

Det skyldes, at en fredning ikke var på bordet, da Lejre Kommune for år tilbage indgik en frivillig aftale med de berørte lodsejere, der indvilgede i at sælge deres jord, så projektet kunne realiseres. Flere lodsejere betingede sig dog af retten til tilbagekøb efter etableringen af området, og dén aftale vil kommunen de facto løbe fra, hvis man tillader en fredning, der vil sætte markante begrænsninger på en kommende købers anvendelsesmuligheder. Så klar er holdningen blandt hovedparten af Kommunalbestyrelsens partier.

- Det fremmer ikke Kommunalbestyrelsens troværdighed, hvis vi ovenpå på projektet beder om en fredning. Samtidig er det også vigtigt at have med, at offentligheden ikke nødvendigvis vil få adgang til området, forklarede Leif V. Nielsen (S) på kommunalbestyrelsesmødet.

Mindretal: Naturen først
I SF, der sammen med Enhedslisten modsatte sig beslutningen, lyder det omvendt, at flertallet ikke tager kommunens dna alvorligt, når det kategorisk afviser tanken om en fredning af Tempelkrog Nord.

- Mere end 90 procent af de 1000 borgere, som var med til at lave Vores Sted (-visionen red.), pegede netop på naturen, som den aller væsentligste årsag til at bo her i Lejre Kommune. Derfor har vi i Kommunalbestyrelsen et særligt ansvar for at passe på naturen og dens mangfoldighed, forklarede Mikael Ralf Larsen (SF).

Ifølge Ole Blickfeldt er det dog netop visionen bag Vores Sted, der risikerer at tage skade, hvis politikerne giver tilsagn om at arbejde for en fredning.

-Det er lidt selvmodsigende, for vi er enige om, at vores sted er en fortælling om vores fællesskab og om naturen, og det er lige præcis det en fredning vil stå i modsætning til - der må ikke drives jagt eller være offentlig adgang, lød svaret fra DF'eren.

Tip os


mcred@sn.dk

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk