
Kirke Såby: Hvis dine tænder løber i vand ved tanken om en ristet med det hele, er der grund til at kippe en ekstra gang med flaget mandag den 18. januar 2021. Her er det nemlig 100 år siden, de første pølsevogne rullede ud på de københavnske gader og stræder.
Det folkekære foderbræts fødselsdag markeres også her i kommunen, hvor Lejre Mikropølsemageri i disse dage sætter en helt særlig 'Jubilæumspølse' i produktion.
- Vi har hentet inspiration til pølsen i en gammel bog, jeg har fået af en kollega med pølseopskrifter fra 1870-1935. Jubilæumspølsen er økologisk, den kommer til at veje 100 gram og vi har den i sortimentet i hele 2021, fortæller Henrik Rasmussen, indehaver af Lejre Mikropølsemageri i Kirke Såby.
Virksomheden, der årligt producerer 70 ton pølser, lancerer det nyeste skud på grillen mandag den 18. januar. Samme dag skulle den lokale pølseproducent og medlem af fødevarekollektivet 'En del af Herslev' have søsat en seks dages jubilæumsturné med virksomhedens egen pølsevogn som omdrejningspunkt. Undervejs skulle den lokale udgave af nationalspisen have været langet over disken ved Dagli'Brugsen i Lejre såvel som i en række andre supermarkeder i hovedstadsområdet. Oven på sidste uges skærpede corona-restriktioner blev det imidlertid besluttet at udskyde rundrejsen til senere på året.
- Nu er afstandskravet oppe på to meter, og derfor synes vi, det ville et forkert signal at sende at rykke ud med pølsevognen. Når det er sagt, så er vi naturligvis er meget ærgerlige, for vi ville gerne have besøgt forretningerne, der er vores gode samarbejdspartnere, forklarer Henrik Rasmussen.
Som et plaster på såret planlægger Lejre Mikropølsemageri en digital fejring af pølsevognens runde dag.
- Vi har tænkt os at lave en masse 'ballade' på vores sociale medier - både Facebook og Instagram - samt en række gode tilbud på hjemmesiden, fortæller den 52-årige indehaver af virksomheden, som han selv startede tilbage i 2016.
Til trods for at Lejre Mikropølsemageri er lidt af en vårhare sammenlignet med pølsevognen, kan Henrik Rasmussen bryste sig af at være 2. generations pølsemager. Han stod sågar i lære hos sin far, Mogens Rasmussen, dengang Kødbyen stadig var et sted, hvor der blev produceret kød. I dag er den tidligere læremester stadig en flittig gæst hos sønnikes virksomhed i Kirke Såbys industrikvarter.
- Han kommer forbi på ugentlig basis og er altid klar med et godt råd, så jeg trækker stadig på hans erfaring, fortæller Henrik Rasmussen
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her