18. september 2021
Gruppen af deltagere bevæger sig ad sjældent besøgte ruter rundt i Storskov i Rasmus? (th) Landrover .
gallery icon

Se billedserie

Gruppen af deltagere bevæger sig ad sjældent besøgte ruter rundt i Storskov i Rasmus? (th) Landrover .
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-politiker kom tættere på naturens tilstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-politiker kom tættere på naturens tilstand
Opdateret 10. august 2021 kl. 11:20
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. juli 2021 kl. 06:34
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Lejre Kommune: Mandag 19. juli tog medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss (K), sin østrigske kollega, Alexander Bernhuber, med til Storskov ved Roskilde Fjord for at diskutere biodiversitet og vildtforvaltning med Rasmus Rasmussen.

Sidstnævnte er naturforvalter på stedet, jæger og udvikler af app'en HuntPlan, der skal gøre det langt lettere for jægere at registrere deres nedlagte vildt og dermed holde jagtområdernes faktiske vildtbestand opdateret.

Et bedre overblik

Der findes nemlig ikke et effektivt system eller et fælles datasæt for, hvor mange af de enkelte arter, der eksisterer i forskellige naturområder - hverken i Danmark eller i EU i øvrigt. App'en HuntPlan gør det muligt at indberette nedlagt vildt direkte til Miljøstyrelsen og samtidig give data til lodsejeren, som i samarbejde med jægere og jagtansvarlige får et mere præcist overblik over biodiversiteten og dermed bedre kan udvikle både jagt og natur.

Naturforvalter Rasmus Rasmussen interesserer sig dog også for dyr, der ikke kan jages.

- Vi har den største population af eremitbiller her. En tredjedel af alle disse biller findes i vores egetræer, forklarer han, da gruppen har samlet sig ved en 350 år gammel eg.

Biotopen eremitbillen trives i, harmonere med biotopen for både råvildt, Dåvildt, fasaner mfl. vildtarter. Det er igennem tiden fokuseringen på disse vildtarter, der har reddet eremitbillens levesteder, indtil man er blevet opmærksom på eremitbillens tilstedeværelse.

I Landroveren kører vi efterfølgende til et afsondret område af skoven, hvor vildtet typisk søger hen for at være i fred fra vandrefolk og andre besøgende i skovområdet. En lund af yngre egetræer vokser tålmodigt henimod en dag at blive som de gamle, krogede egetræer, der præger naturskoven overalt på Bognæs. Rasmus Rasmussen har set vildt her, som officielt ikke findes, fordi den eksisterende registrering er så mangelfuld. Den mangelfulde eller ukorrekte data giver dårlige betingelser for beslutningstagere, når regler og love skal vedtages.

En del af løsningen

Pernille Weiss er medlem af Miljø- og Folkesundhedsudvalget, og sidder også i Forsknings-, Energi og Industriudvalget, og hun var på Storskov ved fjorden på sit første besøg i det tidligere forår, fordi hun er fascineret af perspektiverne i HuntPlan.

- For et halvt år siden var der et forslag om, at for at beskytte biodiversiteten skulle jægere og fiskere ikke have adgang til de særligt sårbare områder. Men jeg ser dem som netop en del af løsningen, for de har et hjerte for at være i naturen. Så vi har brug for dem til at være øjnene i naturen og dermed hjælpe os andre, siger politikeren og fortsætter:

- Så da jeg hørte om Rasmus' app, så skulle jeg simpelthen op at se den. Rasmus kombinerer jo ny teknologi og biodiversitet. Der er et stort bureaukrati omkring rapportering af naturens trivsel og den mangler data - også på tværs af landegrænser. Rasmus er i virkeligheden en lille entreprenør, og HuntPlan kan bidrage til at komme tættere på sandheden om naturens sande tilstand, vurderer hun.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk