25. oktober 2021
Partiernes spidskandidater var mødt talstærkt frem til mandagens debat. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Partiernes spidskandidater var mødt talstærkt frem til mandagens debat. Foto: Holger Vincents.
Foto: Holger Vincents
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat om Lejres yngste: Skoler skal påtage sig ansvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat om Lejres yngste: Skoler skal påtage sig ansvaret
Opdateret 13. oktober 2021 kl. 21:13
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 13. oktober 2021 kl. 16:46
Af Holger Vincents

Hvalsø: Det bliver Lejres folkeskoler og ikke Kommunalbestyrelsen, som får til opgave at beslutte, hvordan de ekstra penge fra budgetforliget skal gøre gavn.

Det var beskeden mandag aften på Hvalsø Skole, der dannede ramme om en valgdebat med kommunens yngste i fokus.

- Vi ønsker selvfølgelig at tage ansvar for, at skolernes økonomi hænger sammen, men vi ønsker samtidig, at den enkelte skole, ledelse, lærere og forældre i samarbejde tager ansvar for, at pengene bruges rigtigt og målrettet, forklarede Grethe Saabye, kommunalbestyrelsesmedlem og spidskandidat for De Konservative på mødet, der var arrangeret af Skole og Forældre, Lejre Lærerforening og BUPL i fællesskab.

Bemærkningen faldt foran en forsamling, hvor man skulle pudse brillerne mere end sædvanligt for at få øje på forældre til børn i folkeskolerne og SFO'erne, alt imens repræsentanterne for de politiske partier og folkeskolen til gengæld ikke var til at overse.

Et spørgsmål om prioritering

Både Jakob Bondesen, formand for Skole og Forældre, og Per Brinckmann, formand i Lejre Lærerforening, forsøgte ellers på skift at få politikerne til at lægge sig fast på, om de ekstra fem millioner kroner årligt skal gå til at sikre bedre faglige resultater eller styrke det sociale liv i klasseværelserne. Når det handler om karakterer, ligger Lejre lunt i svinget, mens det helt generelt halter med elevernes trivsel på kommunens syv folkeskoler.

Men er det eksempelvis inden for skiven, hvis én skole bruger deres andel af de fem millioner kroner på at male et klasseværelse i abstrakte farver for at opnå bedre resultater, mens en anden bygger en ny legeplads, spurgte Per Brinckmann polemisk panelet.

- Vi forsøger at lægge et beslutningsansvar decentralt ude hos skolebestyrelserne, der er med til at drive den skole, de ønsker for deres børn og for det lokalmiljø, de er en del af, fastslog De Radikales spidskandidat Thomas Bisgaard, da formanden for Udvalget for Børn og Ungdom fik mikrofonen.

Lokallisten Levende Landsbyers spidskandidat, Jesper Reumert, afviste som den eneste kategorisk Per Brinckmanns hypotese og pegede i stedet på elevernes trivsel, som et område, hvor man i givet fald hellere burde sætte ind.

Dansk Folkepartis Ole Blickfeldt luftede en idé om en egentlig taskforce, der skal have til opgave at finde løsninger på problemerne med eksempelvis mobning og ensomhed.

Økonomi igen i fokus

Inden debatten for alvor blev sparket i gang, strøede aftenens ordstyrer, Skole og Forældres Michael Dyrehave, om sig med flere nedslående fakta om Lejres folkeskoler.

Brugertilfredsheden med folkeskolen blandt forældrene i kommunen er således blandt de fem laveste i Danmark, mens den føromtalte nationale trivselsmåling ligeledes placerer Lejre Kommune i den tunge ende. Sidst men ikke mindst, som Mediecentret ligeledes tidligere har beskrevet, bruger Lejre Kommune årligt 7000 mindre pr. elev sammenlignet med nabokommunerne.

Sidstnævnte affødte også et spørgsmål fra salen mandag aften. Her var flere af spidskandidater da også inde på, at hullet skal lukkes yderligere.

- Det er meget påfaldende, at I alle sammen sidder og siger, at der skal flere penge til, men hvorfor har I ikke sat skatten op med 0,1 procent for at få det løst? Lød det fra Ole Bjørn Hansen, der stiller op for De Radikale til kommunalvalget.

SF's spidskandidat Mikael Ralf Larsen gjorde det klart, at man gerne havde set en skattestigning i budgetaftalen.

- Så kunne vi for alvor have boostet budgettet med nogle flere penge til folkeskolen, men det var der ikke stemning for, forklarede han.

Også Enhedslistens Ivan Mott talte for at bede borgerne om at spytte yderligere i kassen til fordel for folkeskolen. Det blev dog også hurtigt klart, hvorfor dét greb ikke var blevet fundet frem fra værktøjskassen i forbindelse med budgetforliget, da de borgerlige partier tog ordet.

- Det er det nemme greb, vi sad også og skulle finde penge flere penge til de ældre, så vi kommer op på niveau, og der snakker vi altså 60-70 millioner kroner, og hvis vi sagde at vi lige skruer skatten op, så tror jeg rigtig mange, der sidder herinde vil synes, det begynder at gøre ondt, sagde Venstres spidskandidat Tina Mandrup.

Nye Borgerliges spidskandidat Karl Simonsen plæderede for, at den manglende økonomi kan findes inden for de nuværende budgetter.

- Jeg tror på, at hvis man satte sig ned og virkelig gik budgetterne efter, så er jeg sikker på, at børnene kunne få et løft.

Borgmester: Se på kvaliteten

Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) havde derimod allerede tidligere på aftenen anholdt præmissen om, at der nødvendigvis skal investeres massivt i folkeskolen, så Lejre kommer op på siden af naboerne, når det handler om kroner og øre.

- Det er mere interessant at se på den kvalitet, der bliver leveret, lød det fra borgmesteren, der blandt andet henviste til folkeskolernes afgangsresultater. Carsten Rasmussen afviste samtidig, at folkeskolen i Lejre Kommune skulle befinde sig i en egentlig krise trods dårlige målinger på en lang række parametre.

- Det er ikke dét indtryk, jeg får, når jeg besøger skolerne. Jeg ser skoler, hvor der er liv og engagement, sagde han.

Kort efter fik borgmesteren opbakning fra Hvalsø Skoles skoleleder, Lars Hansson, der trods sin status som embedsmand valgte at tage ordet.

- Jeg kan ikke genkende det billede, der bliver tegnet af nogle af jer deroppe. Det er en anden skole, vi har i dag, sagde skolelederen henvendt til politikerne.

Hansson afviste desuden den føromtalte brugertilfredshedsundersøgelse, der ifølge Hvalsø Skoles øverste chef ikke er troværdig, fordi alt for få forældre fra Lejre har deltaget. Af undersøgelsen fremgår det, at 551 forældre med børn på 4.-9. klassetrin har udfyldt spørgeskemaet.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk