17. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Lejre - den økologiske kommune 2.0

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Lejre - den økologiske kommune 2.0
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 03. april 2019 kl. 12:39

Af Claus Jørgensen (SF), medlem af kommunalbestyrelsen i Lejre.

LEJRE KOMMUNE: Tusinder af unge demonstrerer for et bedre klima. Pesticidrester findes i vores drikkevand, og det rene vand er 'i fare'. Bierne forsvinder og biodiversiteten i naturen er under hårdt pres. Indeklimaet i vores institutioner indeholder skadelig kemi.

Ovenstående er nogle overskrifter, der viser, hvor presserende det er, at vi fortsætter arbejdet med at sikre, at Lejre Kommune bliver endnu mere bæredygtig. I SF startede vi Lejre - den økologiske kommune, i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening samt Landbrug og Fødevarer. Indsatsen satte en masse grønne og økologiske initiativer i gang: økologi i institutioner, øko-madfællesskaber, og spisesteder med fokus på høj økologiprocent. Med en lille investering tiltrak vi fondsmidler og vi fik opmærksomhed uden for Lejre. Gourmet-kokke og iværksættere slog sig ned. Mange kommende udflyttere fra København kiggede mod Vores Sted og hev teltpælene op.

Seneste tiltag er Skråningen i Lejre by, som er ved at tage form - et svanemærket bæredygtigt bofællesskab, der passer på miljøet, og snart er der en Skråningen nr. 2 på vej.

I SF Lejre vil vi videre af den vej. Vi skal tage klimaudfordringerne alvorligt, og vi deler de unges bekymringer. Vi er Klimakommune allerede, men vi skal fortsat være ambitiøse og en foregangskommune. Vi skal støtte og bakke op om økologiske producenter, gårdbutikker og fællesskaber samt landmænd, der ønsker at omlægge til økologisk produktion.

Vores institutioner, skoler, klubber og rådhuse skal benytte sig af økologiske, fair-trade og miljømærkede produkter. Vi skal sikre, at vores institutioner og skoler har et godt og kemi-frit indeklima. Vi skal passe på grundvandet, og der ér muligheder for, at vi som kommune kan begynde at stille krav til brugen af pesticider i drikkevandsområder - det skal vi benytte os af.

Som kommune kan vi ikke lade stå til. Vi skal forsat sikre, at der sker bæredygtige tiltag fra kommunens side, og det er vi i SF Lejre klar til at prioritere på kort sigt i budget 2020 forhandlingerne og på længere sigt i den kommen plan og agenda 21 plan. Som den modige Greta Thunberg siger: Vores hus brænder - vi kan ikke fortsætte med at ignorere det - vi må handle nu.

Tip os


mcred@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk