23. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ingen opbakning til fredning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ingen opbakning til fredning
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 15. januar 2020 kl. 20:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bent Gottfredsen, Vester Såby
Tempelkrogen: I modsætning til Holbæk Kommune vil Lejre Kommune ikke bakke op om fredning af Tempelkrog. For få år siden ville kommunen heller ikke bakke op om fredningen af Ledreborg Allé i modsætning til Roskilde Kommune. Alligevel vil Lejre Kommune gerne være en grøn kommune og en besøgskommune. Det hænger ganske enkelt ikke sammen. Jeg græmmes.

Det er korrekt, at projekt Tempelkrog blev gennemført for EU midler med det formål, at reducere udledningen af nitrater til Isefjorden. EU finansierede opkøb og anlæg. Efter reglerne skal staten efterfølgende sælge arealet igen med restriktioner, og de tidligere lodsejere har forkøbsret.

Med blot et minimum af naturhistoriske kundskaber kunne man sagtens fra starten forvente, at det nye vådområde, ville blive både smukt og en god fuglelokalitet, om end det bare var en bivirkning.

Det har så vist sig, at resultatet har overgået de vildeste forventninger. Der er kommet langt flere fugle, langt flere arter og herunder sjældne arter, end nogen havde turdet håbe, og de er kommet meget hurtigt. Træerne er simpelthen vokset op i himlen og det i et forrygende tempo. Jagt i området, som det nu fremstår, vil være dybt skadeligt for fuglelivet.

Det ideelle ville være, om Tempelkrog kunne erhverves af en naturfond eller få reservatstatus. Problemet er bare, at selv om fondsmidler måske kunne skaffes, så tilsidesætter det ikke forkøbsretten. Derfor er en fredning den eneste mulighed for at tilgodese de betydelige ornitologiske interesser.

Ved en fredning vil lodsejerne blive erstattet for tabt jagtret i overensstemmelse med Natur, Miljø og Fødevareklagenævnets landsdækkende retningslinjer.

Det ville have været hovedløs gerning at rejse en fredningssag tidligere på grund af forventninger. Det kræver solid faglig dokumentation at få gennemført en fredning. Havde DN søgt at rejse en fredningssag ved projektets start, havde man med rette kunnet bebrejde foreningen, at den misbrugte sin ret til at rejse fredningssager.

Tempelkrog vil sammen med Ryegård på et passende tidspunkt være en optimal opgradering og udvidelse af Nationalpark Sjoldungernes Land.

Hvis Lejre Kommune mener det alvorligt med at ville være en grøn kommune og en besøgskommune med natur og kulturturisme, vil jeg opfordre til, at man læner sig op ad Roskilde og Holbæk kommuner og revurderer sin holdning til fredningssager.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk