26. januar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Det er blevet sværere at være frivillig i Lejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Det er blevet sværere at være frivillig i Lejre
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 10. oktober 2019 kl. 07:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Flemming Hjorth Jensen, Hvalsø Orienteringsklub, Anni Vedel, KHIF løb, Mette Mariegaard, Hvalsø Løbeklub, Gitte Vincents, Skovløberen/Hvalsø Løbeklub

FRIVILLIGHED: Vi har netop med stor succes afholdt motionsløbet Skovløberen. Der var over 500 deltagere (60 børn løb børneorienteringsløb) - dertil 120 hjælpere. Der foregår mange forskellige arrangementer i kommunen, og hvor er det skønt.

Som frivillige må vi dog sige, at det ikke går så nemt, som det før har været. Vi har igen i år fået invitation til Frivillig fredag 27. september 2019 - her priser kommunen de frivillige med middag og i år optræden med Andreas Bo i Stalden på Ledreborg. Det er dejligt at være værdsat, men vi ville hellere have støtte ved arrangementerne.

Det er blevet tungt, især hvis man stadig er i erhvervsarbejde og ikke bare kan tage fri. Vi bruger rigtig mange timer dels på praktik, dels på ansøgninger og tilladelser. Vi synes, der er et stykke fra de mål, der er sat op i Lejre Kommune. Det føles nogle gange op ad bakke.

Det følgende skal ikke forstås som en anklage mod personalet, men de vilkår vores kommunalt ansatte tilbydes, når de skal understøtte det frivillige arbejde.

Kommunen har en vision og målsætning, at endnu flere borgere skal bevæge sig, gerne i fællesskab med andre. Det øger livskvaliteten og forebygger sygdom. Derfor har DGI og DIF udvalgt Lejre som visionskommune for initiativet Bevæg Dig for Livet. I aftalen kan man blandt andet læse:

"At det lokale foreningsliv med idrætsforeninger og andre frivillige er centrale aktører for målopfyldelsen, og at der dermed skal være fokus på aktivering, motivering og mobilisering af disse lokale kræfter".

Lejre Kommune har faktisk ansat Rikke Hjulmand som projektleder, og hun skal mobilisere borgere og foreninger, så endnu flere får øje på glæden ved idræt.

Rent praktisk oplever vi tiltagende besvær med at få ting til at glide i kontakten med kommunen - der var behov for flere feberredninger i år:

1. Vi låner fra Materielgården i Torkilstrup diverse materialer til afspærring af veje mm. Før fik vi en nøgle, så vi i weekenden kunne hente og returnere disse materialer. Nu skal vi komme i arbejdstiden, det vil sige fredag inden 12 og aflevere mandag efter 8. Vi fik denne oplysning få dage før arrangementet.

2. Vi låner affaldsspande i Materielgården i Hvalsø. Normalt 10 stk. på en trailer. Nu får vi at vide få dage før løbet, at affaldsspandene skal afhentes i normal dagtid - og ja næh - de har alligevel ingen trailer, for der er så mange andre arrangementer- den skal vi selv skaffe.

3. Tidligere, når man benyttede hallen, var der personale i hallen også under arrangementet: Vi havde ansigt på hal-Steen, Jan og de øvrige: nu får du en nøgle (ja her må vi godt få nøgle!), og så må du klare dig selv (efter lidt skriven frem og tilbage fik vi dog hjælp til at finde tingene: strømtavler, ledninger, bandeplader og så videre - vi aner jo ikke hvor tingene gemmer sig).

4. Vi er allerede i gang med at planlægge næste års Skovløber 6. september 2020: Vi forsøger at booke hallen. Det er ikke muligt. Det skal tages op på timefordelingsmøde marts 2020. Det er fuldstændigt umuligt at planlægge enkeltarrangementer på så kort tid. Gælder det samme for gymnastik-, badminton-, fodboldstævner, hønseudstilling og så videre? Skal enkeltarrangementernes bagmænd sidde og deltage i møder, hvor badminton, gymnastik og så videre fordeler hele årets haltimer? Spild af tid. Vi skal have Skovløberen i løbskalendere i Danmark og som end også i udlandet. Vi skal trykke reklameflyere, hyre tidtagerfirmaer og så videre. Det kan vi ikke gøre så sent. Vi vil jo gerne have, at løberne ved, vi er der. Vi skal have evaluering af det hele om 1 måned. Skal vi kaste håndklædet? Selvfølgelig kan løbet undværes. Det vil vi være kede af. Ønsker kommune og erhvervsliv ikke mange aktiviteter, der hver især bidrager til at Lejre og Hvalsø sættes på landkortet? Det er både sport, øko og kultur, der sammen brander vores område. Ingen af delene kan stå alene.

Hvad skal der til for at vi føler os værdsat som frivillige?

1. Et absolut must er, at vi har mulighed for at booke et lokale /lokalitet minimum et år frem (Det har vi altid kunnet tidligere).

2. Rikke Hjulmand eller en anden tilbød at støtte praktisk med ansøgning til Politi, kommune og så videre om tilladelser, hvad enten det er høstfest, danseparty eller motionsløb. Nu skal vi tit gætte os til hvor og hvordan - det er tungt.

3. De ting, vi har behov for til arrangementer, kan aftales med materielgården. Alle arrangementer holdes jo stort set uden for normal arbejdstid. Ideelt ved at der var personale, der hjalp til på dagen. Eller som tidligere: vi låner nøgler og leverer tilbage i god ro og orden. Hvis det misbruges, må relevant arrangør holdes ansvarlig.

4. Hallernes personale får tid til at hjælpe ved arrangementer i det omfang, der er behov.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk