15. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Skal Abbetved omdannes til Storabbetved?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Skal Abbetved omdannes til Storabbetved?
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 19. juni 2019 kl. 09:35
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bent Gottfredsen Formand Egnshistorisk Forening Hvalsø

ABBETVED: Et flertal i Teknik og Miljøudvalget har besluttet at dispensere fra lokalplanen, så den lille landsby Abbetved kan blive tre gange så stor trods indsigelser fra samtlige beboere, Egnshistorisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening.

Det er rystende - ikke så meget det, at man tilsidesætter borgere og interesseorganisationer.

Det har vi vænnet os til efter 2007, men det at man tilsidesætter planlovens ånd og intentioner om borgerinddragelse.

Lokalplan
Jeg havde den glæde på Egnshistorisk Forenings vegne at medvirke ved udarbejdelsen af den bevarende lokalplan for Abbetved i år 2000.

Udgangspunktet var, at Abbetved udgjorde et meget autentisk bevaringsværdigt kulturmiljø midt i et bevaringsværdigt landskab. Der blev udført et omhyggeligt analysearbejde, og der blev foretaget en grundig inddragelse af borgere, institutioner og interesseorganisationer. Efterfølgende blev lokalplanen godkendt til alles tilfredshed med samtlige partiers stemmer.

Af lokalplanen fremgår, "at mindre betydende ændringer kan indrømmes af kommunalbestyrelsen".

Landsplanlægningen siger, "at landsbyernes afgrænsninger bør fastholdes". "Væsentlige ændringer i bebyggelsesstrukturen bør kun gennemføres ved lokalplan."

Alligevel vælger man bare at dispensere. Egnshistorisk Forening har altid arbejdet for, at der skulle laves bevarende lokalplaner for landsbyerne.

Når man vælger at dispensere så voldsomt som her, gør man selve lokalplanlægningen med dertil hørende borgerinddragelse absurd og illusorisk.

Hvis man som politiker ønsker markante ændringer, er det naturligvis ens ret, men så bør man anstændigvis have hår nok på brystet til at følge planlovens intentioner og udarbejde en ny lokalplan med dertil hørende fornyet borgerinddragelse og offentlig høring.

I en del andre kommuner er landsbyernes bylaug og grundejerforeninger gået sammen i et "landsbyforum" i erkendelse af, at den enkelte lille landsby ikke tæller meget ved valgene.

Det kunne måske også være en idé til overvejelse i Lejre Kommune. I Hvert fald er der laaaangt fra Abbetved til rådhuset i Allerslev.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk