19. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hvem brænder for dagplejen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hvem brænder for dagplejen?
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 12. juli 2019 kl. 10:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Susanne Frederiksen og Charlotte Nielsen, dagplejere i Lejre kommune

Lejre KOmmune: Efter at have læst det forslag som Center for Børn og Læring har sendt til høring, kan man da godt blive i tvivl om det er et forsøg på at afskaffe dagplejen i Lejre kommune.

Man kan godt undre sig over at alle institutioner skal have egen ledelse, så der fremover vil være 13 daginstitutionslederne i de kommunale institutioner, men dagplejen der er det største dagtilbud i Lejre kommune med over 45 medarbejdere, skal ikke have egen leder, men skal deles op i fire geografiske områder?

Der anbefales en organisering, hvor dagtilbudsledere hver får ledelsesansvaret for dagplejen i et bestemt geografisk område. Det vil sige, at der i praksis etableres 4 dagpleje distrikter. De 4 ledere vil i samarbejde med centerledelsen lede dagplejen som helhed. Det er virkelig svært at se hvordan det kan styrke dagplejen.

Et gammelt ordsprog siger "for mange kokke fordærver maden". En stor bekymring er at ingen længere vil "brænde" for dagplejen. At dagplejen bare vil blive en sidegevinst for nogle institutioner som er trængte på personaletimer og økonomi, eller endnu være, en klods om benet på lederen som er blevet tvangsindlagt til en gruppe dagplejere.

En anden bekymring er, at den pædagogiske sparring vi i dag har i dagplejen hver 6. uge som minimum (eller oftere hvis der er behov) vil forsvinde ind i institutionernes mangel på personale?!

Det er tanken, at dagplejerne skal have legestue i institutionerne - god idé, det vil helt sikkert styrke overgangen fra dagpleje til institution.

Men hvordan er det lige gået i "Den grønne kile" i Hvalsø? Her har dagplejens legestue været tænkt ind, siden byggeriet gik i gang. Men ikke desto mindre så er det dagplejerne der ryger ud af deres legestue hver gang "Den grønne kile" mangler plads.

Gæsteplejen som til en hver tid er dagplejens akilleshæl, skal fortsat være en dagplejer. Ikke en gæstedagplejer, ikke et gæstehus, ikke en "flyver" Nææ en dagplejer som passer 4 børn fast, præcis som i dag. Det er en stor bekymring, om det er muligt at få et tæt samarbejde med dagplejere fra andre geografiske områder...?

Man har fundet inspiration til den nye organisering fra Horsens kommune, men der nævnes ikke at dette er en model skræddersyet til Horsens kommune, hvor dagplejen havde visse ledelsesmæssige udfordringer.

FOA Horsens understreger, at dette er en løsning der er lavet specielt til Horsens kommune, og at denne model ikke umiddelbart egner sig til, bare at blive kopieret over i andre kommuner. Dagplejepædagogerne hvis job bliver udfaset, til august i år, mener heller ikke at denne Horsens model er super set med dagplejens øjne, for nu forsvinder dagplejernes sparring med pædagoger, der ved hvad det vil sige at arbejde som dagplejer, med små børn i eget hjem.

Dagplejerne i Horsens oplever, at det er svært at samarbejde på tværs af områderne som før, hvor de tidligere var een enhed med lige vilkår (i dag oplever de forskel fra område til område i forhold til hvilke forhold dagplejerne arbejder under) og derfor bliver gæsteplejen også svære at få til at gå op. Dagplejerne føler også at deres job lige så langsomt udfases. Der ansættes ikke nye dagplejere når nogle falder fra, og lige så stille lægges alle de 0-3 årige ind i institutionerne.

Dette er skrevet i stor frustration over at indse hvor lille brik man er i det store kommunale overlevelses spil. Selvom dagplejen har så stor positiv indflydelse på børnelivet i dagens Danmark.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk