21. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Er Lejre på fallittens rand ?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Er Lejre på fallittens rand ?
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 25. juni 2019 kl. 13:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Lars Kimer Mortensen Formand Venstre i Lejre

LEJRE KOMMUNE: Så blev endelige godkendelse af Årsrapport 2018 for Lejre fremlagt i økonomiudvalget, og skal på tirsdag godkendes af kommunalbestyrelsen. Og det er rigtig trist læsning.

Når man skriver at Lejres kommunes regnskabsresultat viser en opsparing i forhold til kommunekassen på 5,9 mio. kroner, og dermed giver indtryk af et godt resultat, så er det en sandhed med modifikationer. Årsagen til at man opnår et likviditetsoverskud er jo, at man gældsætter kommunen. Man har optaget lån på 31,5 millioner kroner 21 millioner kroner mere end man havde budgetteret, og det giver jo selvfølgelig penge i kassen.

Men de skal jo tilbagebetales igen og løbende forrentes.

Anlægsudgifterne har man nedskåret med 5,2 millioner kroner i forhold til budgettet, så hvis man ikke havde gjort disse ting, så havde man faktisk haft et likviditetsunderskud på over 20 millioner kroner og så havde situationen jo været ret så alvorlig.

Så kan man spørge om gældsætning og manglende anlægsinvesteringer, vedligeholdelse af skoler, haller m.m. er sundhedstegn i økonomien?

Som man kan se af regnskabet, så er Lejres økonomi stadig meget, meget udfordret. Den holdes reelt kun "Oven vande" ved at gældsætte, reducere nødvendige anlægsinvesteringer samt fortsat at skubbe tidligere års underskud 16,1 millioner kroner fra fru Touborgs tid, foran sig.

Det mener vi ikke er en sund økonomi.

Og nu skal vi så til at spare i budgettet for 2019 og fremad, for igen at kunne klare situationen.

I februar 2019 fandt man ud af, at specialområdet ville overskride budgettet med 8-11 millioner kroner. Dette skulle løses med besparelser på diverse områder med samme beløb. I april erkender man, at der bliver et merforbrug på 4,2 millioner kroner på dagtilbudsområdet. Det dækkes af eksternt udbetalt beløb fra staten.

Og så når vi frem her til medio juni 2019, og nu skrider det igen, så der skal ske en reduktion på 1 procent i 2019 på serviceudgifterne, cirka 10 millioner kroner.

Samtidig skal der findes ny besparelser i budgettet 2020-2023 i størrelsesordenen 40 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 50 millioner kroner i 2023.

Dette er virkelighedens Lejre, som borgmesteren i Årsrapporten 2018 udtrykker, har en sund økonomi som gør kommunen mindre økonomisk sårbar overfor de økonomiske udfordringer, der kan opstå.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk