18. september 2021
- Umiddelbart talte Kommunalbestyrelsen sig ikke længere væk fra hinanden, men tættere på hinanden, konstaterede Carsten Rasmussen afslutningsvis, da et flertal sendte et foreløbigt budget i høring torsdag aften. Foto: Holger Vincents.
- Umiddelbart talte Kommunalbestyrelsen sig ikke længere væk fra hinanden, men tættere på hinanden, konstaterede Carsten Rasmussen afslutningsvis, da et flertal sendte et foreløbigt budget i høring torsdag aften. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget sendt i høring: Fremstrakt hånd til V

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget sendt i høring: Fremstrakt hånd til V
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 13. september 2021 kl. 17:57
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Det er nu Lejre-borgernes tur til at tage stilling til et særdeles stramt budgetforslag, der dog også rummer enkelte investeringer.

Det står klart oven på torsdagens kommunalbestyrelsesmøde, hvor samtlige partier undtagen Venstre som ventet sendte et forslag til næste års kommunale økonomi i høring. Et særdeles sparsommeligt ét af slagsen, som Mediecentret allerede i sidste uge kunne fortælle. Dog også et forslag, som indeholder forbedringer på udvalgte områder. Ikke mindst når det handler om folkeskolen, der i skrivende stund står til en ekstra årlig indsprøjtning på fem millioner kroner. Ældreområdet, erhvervsindsatsen og kommunens it-systemer har ligeledes udsigt til en opgradering. Der er desuden sat penge af til to nye daginstitutioner og en ny badebro i Kyndeløse.

Forsoning i Rådssalen
Men alt imens budgettets skarpe kanter ikke umiddelbart lader sig høvle af, bar mødet på Allerslev Rådhus præg af en i hvert fald udadtil markant mere forsonende stemning, end der var lagt op til på forhånd. Det blev tydeligt, da ordførerne på skift tændte mikrofonerne oven på en uge, hvor Venstres gruppeformand, Tina Mandrup, havde været i offensiven. Blandt andet her i avisen, hvor borgmesterkandidaten anklagede borgmester Carsten Rasmussen (S) for at handle udemokratisk, da han inviterede samtlige partier undtagen Kommunalbestyrelsens største parti med omkring forhandlingsbordet.

Men selvom Venstre altså heller ikke endte med at nikke til de øvrige partiers budgetforslag i Rådssalen, var der håndsrækninger på kryds og tværs på torsdagens møde.

- Umiddelbart talte Kommunalbestyrelsen sig ikke længere væk fra hinanden, men tættere på hinanden, konstaterede Carsten Rasmussen afslutningsvis.

Forinden havde Tina Mandrup afsløret, at hun nu har modtaget en formel invitation fra Lejres borgmester til næste runde af forhandlingerne. Derudover erkendte Venstres borgmesterkandidat, at der såmænd er "ganske fornuftige" elementer i kollegernes plan.

Mandrup havde dog også ændringer med i mappen og løftede dermed første gang sløret for Venstres egne ønsker til næste års Lejre-budget.

Eksempelvis stod det klart, at muligheden for at oprette et friplejehjem, som et privat alternativ til de tre kommunale ældrecentre, står højt på det borgerlige partis ønskeliste.

Et andet indspil til de videre drøftelser lød, at man bør øremærke halvdelen af flertallets fem millioner kroner til folkeskolen til at sikre bedre forhold for ordblinde børn.

- Vi hører om en aldeles mangelfuld afdækning af selve problematikken, men også at indsatserne i undervisningen halter, når afdækningen har fundet sted, uddybede Tina Mandrup.

"Venstre med ombord"
Da de øvrige partier på højrefløjen tog ordet, var det med en åben invitation til Venstre.

- Vi glæder os til, at Venstre kommer med ombord, for jeg tror, at det er vigtigt, at vi samler os om det her (budgettet red.), fastslog Grethe Saabye, De Konservatives gruppeformand og borgmesterkandidat.

Hun gjorde det dernæst klart, at der er brug for at inddrage virksomhederne mere i jagten på lokale fremskridt.

- Vi skal ind i flere privat-offentlige partnerskaber, hvis vi skal udvikle interessante faciliteter ikke mindst på kultur og fritidsområdet, men også på de øvrige kerneområder, forklarede Grethe Saabye.

Dansk Folkepartis Ole Blickfeldt havde bidt mærke i Venstres forslag om et friplejehjem.

- Hvis det foregår på samme betingelser som en friskole, kunne det være interessant, sagde DF's spidskandidat og gruppeformand. Han udtrykte samtidig et ønske om at opgradere varmtvandsbassinerne på flere af de kommunale plejecentre.

Klima ikke nævnt
Hos de røde partier slog man blandt andet til lyd for at gøre noget mere for klimaet i næste runde af forhandlingerne. Til trods for at Lejre Kommune netop er blevet udstyret med en storstilet klimaplan, ligesom at Lejre Kommune i denne uge holder sin første klimauge, nævner budgetforslaget i skrivende stund ikke et ord om tiltag, der skal gøre Lejre grønnere.

- Jeg synes, forslaget lader noget at ønske, når det handler om klima og naturen. Klima er ikke så synligt. Vi har stadig penge, vi kan hente. Vi har eksempelvis mulighed for at benytte os af en skattestigning, lød det fra SF's borgmesterkandidat Mikael Ralf Larsen.

Et indlæg, der høstede roser hos Enhedslisten, som fremdrog partiets faste kæphest, cykelstierne, som et vigtigt sted at sætte ind til fordel for både klimaet og trængslen på vejene.

- En skatteforhøjelse kunne bruges til at sikre en langt bedre trafiksikkerhed for vores børn. Vi skal sikre, at alle børn i kommunen kan cykle til skole, lød det fra Enhedslistens spidskandidat Ivan Mott.

Hos De Radikale indledte Thomas Bisgaard, der også er øverst på partiets liste til efterårets kommunalvalg, med at kvittere for et "inspirerende, ret imødekommende og dialogsøgende" forslag fra Venstre.

- Det er væsentligt for os, at skolerne opnår en økonomisk frihed til at skabe trivsel og gode læringsforløb, sagde han dernæst.

Både Socialdemokratiets gruppeformand Leif Nielsen og borgmester Carsten Rasmussen lød analysen mod afslutningen, at det kan blive udfordrende at få enderne til at mødes i næste forhandlingsrunde.

- Jeg registrerede primært nye ønsker, nye udgifter. Der var ikke så mange der fremhævede, alle de steder, de synes, vi skal finde pengene, sagde Carsten Rasmussen (S).

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk