17. maj 2021
Et flertal har vedtaget Lejre Kommunes budget for 2021. Arkivfoto: Holger Vincents.
Et flertal har vedtaget Lejre Kommunes budget for 2021. Arkivfoto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bredt flertal vedtager budget med skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bredt flertal vedtager budget med skattestigning
Opdateret 09. oktober 2020 kl. 16:48
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 09. oktober 2020 kl. 00:18
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Borgerne skal til lommerne for, at politikerne kan få pengene til at passe.

Det blev konklusionen på Allerslev Rådhus torsdag aften, hvor et bredt flertal bestående af samtlige partier undtagen Venstre vedtog Lejre Kommunes budget for 2021.

Budgetaftalen betyder, at kommuneskatten stiger med 0,11 % til næste år svarende til cirka 210 kroner pr. borger. På den måde henter flertallet lige knap seks millioner kroner hjem til et særdeles trængt budget, der trods skattestigningen alligevel ender i et samlet minus på 0,3 millioner kroner i 2021. Dermed lykkedes det lige knap forligspartierne at få lukket det hul på hele 24,7 millioner kroner, der har hængt som en truende sky over rådhuset, siden forhandlingerne blev skudt i gang tidligere på efteråret.

- Jeg tror, jeg på alle partiernes (bag budgetforliget red.) vegne kan sige, at det ikke er det enkelte partis drømmebudget, men at det er et nødvendigt budget, vi alle kan se os ind i, lød det i borgmester Carsten Rasmussens (S) indledning i Rådssalen, hvor sløret for aftalen for første gang blev løftet.

- Skattestigningen på 0,11 afbøder direkte konsekvenserne af udligningsreformen, fortsatte borgmesteren med henvisning til, at Lejre Kommune til næste år skal aflevere yderligere 11,5 i kommunal udligning.

V udenfor aftale
At borgerne skal bidrage med flere penge, end de gør i dag, er samtidig den direkte årsag til, at Venstre ikke er med i aftalen. Det lod borgmesterkandidat Tina Mandrup forstå i sin tale, hvor hun samtidig fremlagde Venstres alternative budgetforslag.

- I Lejre Kommune har vi passeret det gennemsnitlige skatteniveau (på landsplan red.) for længst, og alene det bør få en hver ansvarlig kommunalbestyrelse til at oppe sig, lød det fra Tina Mandrup med henvisning til flertallets løsning på at få enderne til at mødes.

- Mig bekendt var der ikke store bannere med skattestigninger under valgkampen for tre år siden, men det kommer så nu. Og hvad så med næste år? Hvis der ikke ændres i tilgangen til budgetter, serviceniveau og strategisk planlægning, så ser jeg, at vi med gru står med de samme udfordringer, fortsatte gruppeformanden.

Besparelser og minimumsnormeringer

På driftssiden har partierne bag årets budgetforlig, Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre, Enhedslisten med støtte fra løsgænger Erik Rønnenkamp Holst, fundet besparelser for 12,5 millioner fordelt på en lang række områder, der tæller alt fra administration til FGU-skolen og forsikringer.

Til gengæld vil flertallet bruge 3,2 millioner kroner på at indføre minimumsnormeringer i dagtilbuddene fra 2022, mens Lejres ældre- og hjemmepleje allerede til næste år tilføres 0,4 millioner kroner. Et tilsvarende beløb skal gå til at styrke biodiversiteten i kommunen i 2021.

På anlægssiden vil partierne blandt andet bruge penge på en ny cykelsti mellem Sæby og Kirke Hyllinge.

Nedstemt alternativ
Af Venstres alternative budgetforslag, der altså blev nedstemt torsdag aften, fremgår det, at partiet i stedet for skattestigningen ønskede at skabe et budget i balance ved blandt andet at inddrage hele den såkaldte robustpulje på 12 millioner kroner. Et mere opsigtsvækkende punkt lød, at antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer i Lejre Kommune skulle barberes ned fra 25 til 21, alt i mens udgifterne til ekstern konsulentbistand ligeledes havde en reduktion i udsigt.

Venstre ønskede desuden at sende flere offentlige opgaver i udbud, ligesom der skulle findes besparelser ved at styrke digitaliseringen af Lejre Kommune.

På plussiden ytrede partiet ønske om en styrkelse af Lejres folkeskoler på 1,5 millioner kroner årligt.

Tip os


mcred@sn.dk

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk