28. januar 2021
Beredskabschef Niels Rasmussen har haft travlt med at gøre Lejre Brandvæsen klar efter det nu afsluttede tværkommunale samarbejde i Vestsjællands Brandvæsen.
gallery icon

Se billedserie

Beredskabschef Niels Rasmussen har haft travlt med at gøre Lejre Brandvæsen klar efter det nu afsluttede tværkommunale samarbejde i Vestsjællands Brandvæsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brandvæsen vender hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandvæsen vender hjem
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 03. januar 2021 kl. 15:14
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Lejre: Den 1. januar træder Lejre Kommune ud af Vestsjællands Brandvæsen, som har været et fælles beredskab mellem Kalundborg, Odsherred, Holbæk, Sorø og Lejre siden 2016.

Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har imidlertid besluttet at hjemtage opgaven, og den nye beredskabschef i det genopståede Lejre Brandvæsen har derfor haft travlt med at skabe den nye organisation med alle de opgaver, som kommunens brandvæsen nu selv skal stå for.

Navnet er Niels Rasmussen, og han trådte til i juni 2020 med en fortid som forebyggelseschef i Roskilde Brandvæsen. Roskilde har som bekendt også en fortid i et tilsvarende fællesskab, nemlig Østsjællands Beredskab, så Niels Rasmussen kender lidt til rumlen med at få et lokalt brandvæsen op at stå.

Blid overgang

- Der er en masse teknik med at flytte fra Vestsjællands Brandvæsen, fx har vi ikke vores egen vagtcentral, så alarmer går til Hovedstadens Vagtcentral. Og så er der forsikringer, omregistrering af køretøjer, logoer på brandbiler og uniformer og en lang række andre ting, fortæller beredskabschefen.

Han har accelereret indsatsen op til nytår, så der med noget nær statsgaranti ikke kommer grus i maskineriet ved årsskiftet, når brandvæsenet skifter ejer.

- Vi har kørt det ind over den sidste måneds tid, så det kommer til at fungere godt henover nytår, forsikrer Niels Rasmussen.

Kommunal besparelse

Tre fastansatte og over 30 løstansatte arbejder i det genfødte Lejre Brandvæsen, som opererer fra de to stationer i henholdsvis Hvalsø og Kirke Hyllinge. Tilsammen har de to stationer omkring 250 udrykninger på et år, hvoraf langt hovedparten dog er til de såkaldte aba-alarmer, som kan være røgudvikling fra et fysiklokale på en skole eller en glemt gryde i et køkken.

En del af udrykningerne går i sagens natur til både trafikuheld og brande, men fremover vil Lejre Brandvæsen også kunne påtage sig en række opgaver, der ikke nødvendigvis har med brand og ulykke at gøre. Derfor kan tillidsmand i Lejre Brandvæsen, Steen Hansen, nærmest kun se fordele ved hjemtagningen.

- I Vestsjællands Brandvæsen ville de ikke tage alle serviceopgaverne, men kun kerneopgaverne. Men nu er der ingen grænser for, hvad vi kan putte ind af serviceopgaver i brandvæsenet i stedet for, at vi betaler private aktører for at gøre det. Så det kan kun blive en kommunal besparelse, siger han.

Lokal betydning

Også borgmester Carsten Rasmussen (S) glæder sig til et lokalt brandvæsen, som i hans øjne både bliver bedre og billigere.

- Lejre Brandvæsen består for hovedpartens vedkommende af deltidsansatte. Det kræver stor goodwill fra familierne, for man ved aldrig om man skal afsted midt i julemaden. At være brandmand kræver mange ofre, og derfor har det lokale en betydning, man ikke skal underkende. Entusiasmen er simpelthen større, vurderer borgmesteren.

Mindre er bedre

Han understreger, at Lejre har nydt et velfungerende samarbejde med de øvrige kommuner i Vestsjællands Brandvæsen, og Lejre trækker sig derfor ikke ud med en dårlig smag i munden. Der er simpelthen bare tale om, at fordelene langt overgår ulemperne.

- Det er den bedste løsning for os. Vestsjællands Brandvæsen var jo et tvangsægteskab, hvor staten tog et stort beløb fra kommunerne i bloktilskud - og de penge så vi aldrig igen. Så det var dyrt for Lejre, siger Carsten Rasmussen, der tror på, at mindre ofte kan være bedre.

- Stordriftsfordele bliver ofte til stordriftsulemper, selv om man sjældent hører om dem. Rent praktisk kan vi drive Lejre Brandvæsen til samme pris eller billigere, og så kan det samtidig udføre en række serviceopgaver. Flere sideopgaver styrker brandvæsenet, og pengene bliver i vores egen pengekasse, så det er en win-win for Lejre, fastslår borgmesteren.

Tip os


mcred@sn.dk

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk