16. juli 2020
Mogens Hedengran har arbejdet på det socialpsykiatriske bosted Drosthuset Hvalsø i 25 år - siden 1997 som leder. Foto:  Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

Mogens Hedengran har arbejdet på det socialpsykiatriske bosted Drosthuset Hvalsø i 25 år - siden 1997 som leder. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bosted producerer grøn strøm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bosted producerer grøn strøm
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 21. november 2019 kl. 10:53
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvalsø: 30 solceller på taget giver masser af grøn strøm i kontakterne.

Det er situationen på Drosthuset Hvalsø, hvor det socialpsykiatriske bosteds otte beboere og seks ansatte kan glæde sig over, at de nu råder over et splinternyt solcelleanlæg.

Anlægget, der netop er blevet installeret på en del af taget, er kun første skridt på Drotshusets vej mod at gøre sig næsten uafhængig af strøm fra elnettet. Til foråret skal der efter planen opføres to nye lejligheder, som skal lægge tag til et tilsvarende anlæg på mellem 30-35 solceller.

Samlet pris: 200.000 kroner, alt imens bostedet, ifølge beregninger fra leverandøren Viva Solenergi, forventes at kunne spare cirka 22.000 kroner årligt på elregningen.

"Når det andet anlæg er oppe at køre, vil vi kunne dække 90 procent af vores samlede elforbrug med grøn strøm", fortæller Mogens Hedengran, leder af Drosthuset Hvalsø.

En drøm
Det var den 66-årige leder selv, der fik idéen til sikre en mere klimavenlig elforsyning på bostedet.

Tilbage i 2013 og 2014 gennemgik Drosthuset Hvalsø en omfattende renovering, hvor de eksisterende lejligheder blev udvidet og opgraderet, ligesom to nye kom til et stenkast fra hovedbygningen. Og da håndværkerne havde forladt matriklen på Roskildevej 7, præsenterede Mogens Hedengran sin bestyrelse for forslaget om at lade det flade tag på netop det nyopførte anneks levere strøm til resten af Drosthuset.

"Jeg har længe gået og drømt om, at vi skulle have solceller og har også tidligere foreslået bestyrelsen det. Denne gang lykkedes det, og så var det med at være hurtig", siger han.

Hjemlig inspiration
Det er Drostfonden, den private fond bag bostedet, der har finansieret det nye solcelleanlæg.

"Jeg mener, at vi må gøre, hvad vi kan for at tage hensyn til miljøet. Desuden har jeg selv haft solceller derhjemme i en del år efterhånden, så det var nemt for mig at få idéen - ikke mindst, når andre klarer betalingen", forklarer Mogens Hedengran, der på det seneste har brugt en hel del tid på at tale med beboerne, fortrinsvis yngre psykisk syge voksne med diagnosen skizofreni, om husets nye energikilde.

"Jeg gør meget ud af at forklare, hvad projektet går ud på og ikke mindst at fortælle, at vi kan spare noget strøm", lyder det.

Tip os


mcred@sn.dk

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk