19. januar 2020
Lejre Kommune ønsker at fortsætte med at indkræve ejendomsskat.
Lejre Kommune ønsker at fortsætte med at indkræve ejendomsskat.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgerservice-chefer og borgmester i opråb: Lad kommunerne inddrive ejendomsskat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerservice-chefer og borgmester i opråb: Lad kommunerne inddrive ejendomsskat
Opdateret 10. juli 2019 kl. 12:01
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 10. juli 2019 kl. 10:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Med det nye system til boligbeskatning skal SKAT opkræve ejendomsskat. Men det er en dårlig idé, mener både Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) og Borgerservice Danmark, der retter en fælles appel til den nye regering.

Lejre Kommune: Landets kommuner er langt bedre end SKAT til at opkræve restancer i boligskatterne. Det viser tal fra Borgerservice Danmark, der har dokumenteret erfaringerne siden 2017, hvor kommunerne overtog opgaven fra staten.

I Lejre Kommune er restancerne faldet fra 2,7 millioner kroner ved udgangen af 2016 til cirka 236.000 kroner ved det seneste årsskifte. I Roskilde Kommune er gælden faldet fra 6,2 millioner kroner til tæt på nul i samme periode.

"Det viser, at det nytter at lægge opgaven lokalt. I kommunerne har vi både incitamentet og redskaberne til at få restancerne indkrævet. Derfor virker det helt tosset, hvis opgaven skal tilbage til SKAT", siger Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S).

"En slags kredit"
Han bakkes op af Borgerservice Danmark, som er foreningen for landets Borgerservice-chefer. Borgerservice Danmark har set på udviklingen i restancer ejendomsskatterne på landsplan, og her tegner sig et fald på hele 90 procent i gennemsnit.

"En af forklaringerne er nok, at en del private og virksomheder har spekuleret i SKAT's lange sagsbehandlingstid. De har brugt boligskatten som en slags kredit. Kommunerne er langt mere opsatte på at få pengene hurtigt ind, og det mærker boligejerne nu", siger Kent Jensen fra bestyrelsen i Borgerservice Danmark.

Carsten Rasmussen understreger, at det for Lejre Kommune er vigtige penge.

"Der er jo et stort pres på økonomien, både hos os og i alle andre kommuner. Ejendomsskatterne skal finansiere velfærd - fra børnepasning til ældrepleje og idrætsanlæg. Derfor er det afgørende, at pengene kommer ind", siger borgmesteren.

Han tilføjer, at det også for boligejerne kan være en fordel, når kommunen står for inddrivelsen.

"Det kan jo blive en ret alvorlig sag, hvis man pludselig står med en gæld, man ikke kan betale. I værste fald kan det ende med tvangsauktion, og det har alle jo en interesse i at undgå. Som kommune kan vi have en tættere dialog med skyldnerne, så gælden bliver afviklet, inden den vokser dem over hovedet".

Det er teknik, der er grunden til, at inddrivelsen nu igen er på vej til at blive en statsopgave: Som en del af det nye boligskat-system skal både grundskyld og ejendomsværdiskat stå på borgernes samlede skatteopgørelse. I dag opkræver kommunerne pengene to gange om året.

"Jeg håber virkelig, at den nye regering vil genoverveje den beslutning. Hvis gælden igen får lov at stige, vil det ramme kernevelfærden i kommunerne. Det er jo rigtige penge", siger Carsten Rasmussen.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk