16. juni 2021
Jesper Knudsen, der er projektleder for Tølløse Fælled, opfordrer borgere og virksomheder til at bidrage, så de sidste penge til udviklingen af området kan komme i kassen. Foto: Holger Vincents.
Jesper Knudsen, der er projektleder for Tølløse Fælled, opfordrer borgere og virksomheder til at bidrage, så de sidste penge til udviklingen af området kan komme i kassen. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere og erhvervsliv skal hjælpe ny bypark i mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere og erhvervsliv skal hjælpe ny bypark i mål
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 27. oktober 2020 kl. 05:44
Af Holger Vincents

Tølløse: Den har været mange år undervejs, men nu er målstregen inden for rækkevidde.

En ny bypark, med arbejdstitlen Tølløse Fælled, er snublende tæt på at have sit økonomiske fundament på plads, og derfor retter de lokale kræfter bag parken nu en appel til byens borgere og virksomheder.

- Holbæk Kommune har bedt os om at skaffe yderligere 100.000 kroner til projektet, og dem har vi ikke lige i baglommen. Derfor går vi nu ud med den her opfordring til byen om at hjælpe os med at rejse de sidste penge, forklarer Jesper Knudsen, projektleder for Tølløse Fælled og næstformand i Fællesskab Tølløse, der sammen med Tølløse Lokalforum står bag udviklingen af det 5,7 hektar store areal mellem Rødtjørnevej og Dalvænget.

Arven fra Banedanmark
Parkens første etape har et budget på lige knap 1,1 millioner kroner. Af dem er 400.000 kroner penge, som Banedanmark i sin tid betalte Holbæk Kommune for at overtage det gamle jorddepot på området. De penge er allerede frigivet og betyder samtidig, at spaden om få dage kan sættes i jorden ude på området.

Derudover har Holbæks politikere besluttet at poste 575.000 kroner i Tølløse Fælled. Penge der dog først falder, når projektgruppen selv har fremskaffet 100.000 kroner til blandt andet beplantning og opholdssteder. En udfordring gruppen hilser velkommen.

- At få den fulde finansiering på plads nu har den fordel, at der bliver råd til at træer, bænke og en vandpost med det samme. Så vi siger tak til kommunen for benspændet, siger Jesper Knudsen.

Lokalt ejerskab
Den 58-årige projektleder mener nemlig, at det kan have sine fordele, at man som Tølløse-borger vil kunne nyde det grønne område fra en bænk, man selv har været med til at betale.

- Når folk på den her måde får mulighed for at donere et træ eller en bænk, vil de også automatisk tage mere ejerskab over området, lyder vurderingen fra initiativtageren.

Han gør samtidig opmærksom på, at det ligeledes bliver en lokal opgave at sørge for driften af den nye park, når det efter planen skal stå færdig til næste sommer. Det skyldes, at Holbæk Kommune har en politik om ikke at øge kommunens driftsbudgetter.

- Vi har lavet en model for driften og har også pengene til foreløbig fire års drift, afslører Jesper Knudsen.

Aktiviteter og natur
Efter planen skal Tølløse Fælled skal blandt andet indeholde flere opholds- og aktivitetsområder blandt andet et stort et af slagsen på 60 gange 100 meter, der eksempelvis kan danne ramme om Tølløse Festival.

I andre dele af parken skal græsset have lov til at vokse sammen med vilde blomster og sikre optimale forhold for bier og andre insekter og på den måde bidrage positivt til biodiversiteten i Tølløse.

En lund med frugttræer skal også plantes, og så skal der anlægges en kunstig sø. De forskellige dele af parken skal bindes sammen af et sindrigt stisystem med forskelligt underlag, der samtidig kan skabe optimale forhold for lokale løbere og andre motionister.

- Det bliver en blanding af noget tæmmet og noget vildt. Det bliver bynær natur, som man også kan bruge aktivt, siger Jesper Knudsen.

Se mere om mulighederne for at støtte Tølløse Fælled på faellesskabtollose.dk

Tip os


mcred@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk